Πέμπτη, 21 Νοέ, 2024
Η Κινέζα δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Γουάνγκ Γιου στο Πεκίνο στις 18 Απριλίου 2015. (Μαρκ Σίφελμπαϊν/Φωτογραφία ΑΡ)

Η «πιο θαρραλέα γυναίκα δικηγόρος» της Κίνας κερδίζει το αμερικανικό βραβείο Women of Courage

Μια γυναίκα γνωστή ως η «πιο θαρραλέα γυναίκα δικηγόρος στην Κίνα» τιμήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες με ένα διεθνές βραβείο με όνομα «Γυναίκες Θάρρους».

Η Γουάνγκ Γιου, μια από τις γνωστότερες δικηγόρους ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Κίνας, συνελήφθη και φυλακίστηκε σε μια μεγάλη πανεθνική επιχείρηση σύλληψης εκατοντάδων δικηγόρων και υπερασπιστών δικαιωμάτων γνωστής ως «καταστολή 709» το 2015. Από τότε έχει αφεθεί ελεύθερη και τώρα βρίσκεται υπό απαγόρευση εξόδου.

Η δικηγόρος έχει υπερασπιστεί ακτιβιστές, ακαδημαϊκούς, ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ, αγρότες, και ανθρώπους που έκαναν έκκληση προς αναζήτηση δικαιοσύνης σε ένα φάσμα θεμάτων από δικαιώματα γυναικών και παιδιών έως θρησκευτική ελευθερία και ελευθερία έκφρασης.

Η Γουάνγκ δεν παρευρέθηκε στην διαδικτυακή τελετή που φιλοξένησε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών στις 8 Μαρτίου. Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονυ Μπλίνκεν σε λόγο είπε ότι το υπουργείο δεν βρισκόταν σε τακτική συνομιλία με την Γουάνγκ τις προηγούμενες δύο μέρες.

«Ανησυχούμε επειδή γνωρίζουμε ότι επιθυμούσε να παρευρεθεί στην σημερινή τελετή», είπε ο Μπλίνκεν. «Θα παρακολουθούμε και αν χρειαστεί, θα ρωτήσουμε για την κατάστασή της.»

Ήταν μεταξύ των 14 αποδεκτών ανά την υφήλιο που τιμήθηκαν από το υπουργείο Εξωτερικών την Διεθνή μέρα γυναίκας, με το ετήσιο βραβείο που αναγνωρίζει θαρραλέα επιτεύγματα γυναικών.

Σε ένα βιντεομήνυμα που παρουσιάστηκε στην τελετή απονομής βραβείων, η Γουάνγκ είπε ότι ένιωθε υποχρέωση να πιέσει για την τήρηση του νόμου στην κομμουνιστική Κίνα αφότου είδε «την δικαστική διαφθορά της και αποσύνθεση».

«Θα επιθυμούσα επίσης να δω περισσότερους να υψώνουν ανάστημα και να υπερασπίζονται την τήρηση των νόμων, την δικαιοσύνη, και την αμεροληψία στην Κίνα», είπε.

Σθεναρή υπερασπίστρια

Η Γουάνγκ, 50 ετών, δεν ήταν πάντα υπερασπίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αρχικά ήταν δικηγόρος επιχειρήσεων στο Πεκίνο, όταν η πορεία της ζωής της άλλαξε μετά από ένα περιστατικό σε σιδηροδρομικό σταθμό στην πόλη Τιεντζίν το 2008. Η Γουάνγκ είχε μια έντονη αντιπαράθεση με αρκετούς υπαλλήλους του σιδηροδρόμου που της απαγόρευαν να επιβιβαστεί στο τρένο παρόλο που είχε εισιτήριο. Αργότερα κατέθεσε μήνυση κατά των τοπικών αρχών.

Ως αποτέλεσμα, συνελήφθη και καταδικάστηκε σε δύο και μισό χρόνο φυλάκιση με κατηγορία «εσκεμμένης επίθεσης».

Αυτή η εμπειρία έκανε την Γουάνγκ να αντιληφθεί «το σκοτάδι της δικαιοσύνης και την αλαζονία της εξουσίας» στην Κίνα, είπε στην Epoch Times σε συνέντευξη του 2018, και την οδήγησε να βρει το κάλεσμά της στην εκπροσώπηση αντιφρονούντων και ομάδων μειονοτήτων. Άρχισε να αναλαμβάνει κακοποιήσεις δικαιωμάτων το 2011, ρόλος που κατέστησε την ίδια την Γουάνγκ στόχο για την αστυνομία ώστε να υποστεί παρενόχληση, απειλές, παρακολούθηση, και επιθέσεις.

Τον Ιούλιο 2015, η Γουάνγκ ήταν η πρώτη δικηγόρος που φυλακίστηκε στην επιχείρηση καταστολής 709 του κινεζικού καθεστώτος. Η Γουάνγκ, όπως και άλλοι συλληφθέντες, εξαναγκάστηκε να κάνει «απολογίες» που παρουσιάστηκαν στην κρατική τηλεόραση της Κίνας CCTV, στις οποίες υποτίθεται ότι παραδεχόταν το λάθος της ως δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Φυλακίστηκε για πάνω από έναν χρόνο και μετά τέθηκε υπό κατ΄ οίκον κράτηση για περισσότερο από έναν χρόνο, πριν αφεθεί τον Αύγουστο του 2018. Σε μια συνέντευξη του 2019 στην Epoch Times, η Γουάνγκ περιέγραψε τις διάφορες μεθόδους βασανιστηρίων που υπέστη στην φυλακή.

Σε μια περίπτωση, οι αστυνομικοί της φυλακής φόρεσαν στην Γουάνγκ χειροπέδες και δεσμά φτιαγμένα από ανεπεξέργαστο σίδηρο για επτά μέρες και νύχτες. Τα δεσμά ήταν πολύ βαριά, και της ήταν δύσκολο να κινείται, να σηκώσει τα χέρια, να φάει, να κοιμηθεί, ή να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα. Ο ανεπεξέργαστος σίδηρος ήταν εξαιρετικά ανώμαλος και προκάλεσε έντονους μώλωπες στους καρπούς και αστραγάλους της.

Οι δεσμοφύλακες επίσης έβαλαν την Γουάνγκ σε μια συσκευή βασανισμού με όνομα «πάγκος τίγρης». Οι φύλακες χρησιμοποιούν ζώνες για να δέσουν τα χέρια και πόδια του θύματος σφιχτά σε έναν πάγκο. Μετά προσθέτουν στρώματα τούβλων ή κάποιου άλλου σκληρού αντικειμένου κάτω από τους αστραγάλους του θύματος, το οποίο τεντώνει τα δεσμά, μερικές φορές στο σημείο που οι ζώνες κόβονται. Τα θύματα υπομένουν υπερβολικό πόνο από την πίεση των ζωνών και συχνά λιποθυμούν.

Σε μια άλλη περίπτωση βασανισμού, η Γουάνγκ είπε ότι της στέρησαν τον ύπνο για πέντε συνεχόμενες μέρες. Πίστεψε ότι θα πέθαινε αλλά τελικά κατάφερε να το υπομείνει.

«Ήταν πραγματικά ένα θαύμα. Νιώθω ότι ο Θεός ήταν μαζί μου, με προστάτευε», είπε η Γουάνγκ σε συνέντευξη.

Όσο βρισκόταν στην φυλακή, η Γουάνγκ κέρδισε διεθνή αναγνώριση για το έργο της. Το 2016, έλαβε το Διεθνές Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ludovic-Trarieux, ένα ετήσιο βραβείο που δίνεται σε έναν δικηγόρο ως αναγνώριση του έργου του στην υπεράσπιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τον ίδιο χρόνο, η Αμερικανική Δικηγορική Ένωση βράβευσε την Γουάνγκ με το Διεθνές Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την «αφοσίωσή της στα ανθρώπινα δικαιώματα, την δικαιοσύνη, και το κράτος δικαίου στην Κίνα.»

Ο σύζυγος της Γουάνγκ και ο τότε έφηβος γιος τους επίσης φυλακίστηκαν, παρενοχλήθηκαν, και δέχτηκαν επίθεση από την αστυνομία όσο η Γουάνγκ βρισκόταν υπό κράτηση.

Αφότου η Γουάνγκ ελευθερώθηκε το 2018, η τριμελής οικογένεια εστάλη στην πόλη Ουλανχότ στην Εσωτερική Μογγολία, όπου τέθηκαν υπό συνεχή παρακολούθηση. Η αποστολή αντιφρονούντων σε απόμακρες περιοχές για να τους σιωπήσουν είναι κοινή τακτική που χρησιμοποιεί το καθεστώς.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Γουάνγκ είπε στην Epoch Times ότι αρχές ακύρωσαν την δικηγορική της άδεια. Είπε ότι αρχές του Πεκίνου είχαν επιβάλει πολύ σκληρές κυρώσεις, όπως ότι δεν επιτρεπόταν να αναλάβει υποθέσεις αν ήθελε να ανακτηθεί η άδειά της, κάτι με το οποίο δεν μπορούσε να συμφωνήσει.

Η Γουάνγκ είπε ότι η κατάσταση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην χώρα έχει επιδεινωθεί φτάνοντας στο κατώτατο σημείο. Δικηγόροι δεν μπορούσαν εύκολα να αναλάβουν ορισμένες υποθέσεις, καθώς θα δέχονταν βαριά πίεση και επιθέσεις από αρχές, δικηγορικές ενώσεις, και νομικές εταιρείες, σύμφωνα με την Γουάνγκ.

«Είναι τώρα πολύ δύσκολο να βρεις δικηγόρο να σε εκπροσωπήσει σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε.

Παρά το ότι στην Γουάνγκ έχει απαγορευτεί να ασκεί, ακόμα ελπίζει ότι τα πράγματα θα αλλάξουν στο μέλλον.

«Δεν γνωρίζω πότε θα είναι, αλλά θα πρέπει ακόμα να έχουμε λίγη ελπίδα», είπε. «Όταν η χώρα αναπτυχθεί προς την κατεύθυνση του κράτους δικαίου, οι δικηγόροι θα διαδραματίσουν μεγάλο ρόλο.»

Οι Γιανγκ Γιουτσιόνγκ, Χονγκ Νινγκ, και Ολίβια Λι συνέβαλαν σε αυτό το άρθρο.

 

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε