Δευτέρα, 15 Ιούλ, 2024
Μαχητικά αεροσκάφη MIG-29 πετούν πάνω από στρατιωτική αεροπορική βάση στο Βασίλκιβ της Ουκρανίας. (Gleb Garanich/Reuters)

Η Πολωνία θα γίνει η πρώτη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ που θα στείλει μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία

Η Πολωνία ανακοίνωσε στις 16 Μαρτίου ότι θα στείλει μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, αποτελώντας το πρώτο μέλος του ΝΑΤΟ που θα το πράξει.

«Όσον αφορά τα αεροσκάφη MiG-29, τα οποία εξακολουθούν να επιχειρούν για την υπεράσπιση του πολωνικού εναέριου χώρου, έχει ληφθεί μια απόφαση στα υψηλότερα επίπεδα», δήλωσε ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα σε συνέντευξη Τύπου.

«Μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι στέλνουμε MiG στην Ουκρανία».

Ο Ντούντα δήλωσε στο CNN στις 9 Μαρτίου ότι η Βαρσοβία «είναι έτοιμη να παραδώσει τα μαχητικά μας MiG-29 στην Ουκρανία ως μέρος ενός διεθνούς συνασπισμού».

Η κίνηση της Πολωνίας θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο καμπής για την Ουκρανία στην απόκρουση της ρωσικής εισβολής, καθώς το Κίεβο έχει ζητήσει μαχητικά αεροσκάφη από πέρυσι – μόνο που η Ουάσινγκτον και άλλοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αρνούνται.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρέν Ζαν-Πιέρ δήλωσε στις 16 Μαρτίου ότι η Πολωνία ενημέρωσε τις Ηνωμένες Πολιτείες για την απόφασή της να στείλει μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία.

«Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε στενά με τους συμμάχους και τους εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, καθώς παρέχουμε βοήθεια στην Ουκρανία», δήλωσε η ίδια.

Ο Συντονιστής Στρατηγικών Επικοινωνιών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κίρμπι δήλωσε στις 16 Μαρτίου ότι η κίνηση της Πολωνίας δεν θα ωθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να στείλουν μαχητικά αεροσκάφη, δηλαδή F-16.

«Δεν αλλάζει τον υπολογισμό μας σε σχέση με τα F-16», δήλωσε.

«Αυτές είναι κυρίαρχες αποφάσεις που λαμβάνει κάθε χώρα και θα τις σεβαστούμε», πρόσθεσε.

Ο Κίρμπι είπε επίσης: «Μπορούν να καθορίσουν όχι μόνο τι θα δώσουν αλλά και πώς θα το χαρακτηρίσουν».

Δεν θέλησε να πει αν η κυβέρνηση Μπάιντεν υποστήριξε ή αντιτάχθηκε στην κίνηση της Πολωνίας.

«Δεν νομίζω ότι είναι δική μας δουλειά να χαρακτηρίσουμε την απόφαση της Πολωνίας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο», δήλωσε ο Κίρμπι.

Πέρυσι, η Πολωνία πρότεινε την αποστολή MiG-29 στην Ουκρανία μέσω μιας αμερικανοΝΑΤΟϊκής βάσης, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνήθηκαν να πραγματοποιήσουν τη μεταφορά.

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις 13 Μαρτίου, ο εκπρόσωπος Νεντ Πράις απέφυγε ερώτηση της εφημερίδας The Epoch Times σχετικά με το γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα στείλουν F-16 στην Ουκρανία.

«Όσον αφορά το ζήτημα των F-16, αυτό που κάναμε είναι να παρέχουμε στους Ουκρανούς εταίρους μας ό,τι χρειάζονται για τη μάχη που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή και την κατεύθυνση προς την οποία εξελίσσεται αυτή η μάχη».

«Μπορείτε να εξετάσετε την αποφασιστικότητα, την ανθεκτικότητα, την πυγμή των Ουκρανών εταίρων μας, αλλά και την επιτυχία στην οποία έχει μεταφραστεί, και η οποία κατά κάποιον τρόπο έχει καταστεί δυνατή χάρη στις τεράστιες ποσότητες βοήθειας για την ασφάλεια που έχουν παράσχει οι Ηνωμένες Πολιτείες και περίπου 50 χώρες σε όλο τον κόσμο.

«Αυτές είναι αποφάσεις που λαμβάνουμε σε δυναμική βάση, εξετάζοντας ακριβώς ποιες είναι οι ανάγκες σε συνομιλία με τους Ουκρανούς εταίρους μας, σε συνομιλία με τους εταίρους μας στην Ευρώπη, στο ΝΑΤΟ και σε όλο τον κόσμο».

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Twitter @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε