Τρίτη, 05 Μαρ, 2024
Ο εισαγγελέας των ΗΠΑ Τζον Ντάραμ μιλά σε δημοσιογράφους στα σκαλιά του Περιφερειακού Δικαστηρίου των ΗΠΑ στο New Haven, στις 25 Απριλίου 2006. (Bob Child/AP Photo)

Η Προκαταρκτική Επιτροπή του Ντάραμ απαγγέλει κατηγορία στον Ιγκόρ Ντατσένκο για τον «Φάκελο Στιλ»

Ένας αναλυτής που ήταν πηγή για τον διαβόητο «Φάκελο Στιλ» του 2016 που περιείχε ισχυρισμούς εναντίον του τότε υποψηφίου Ντόναλντ Τραμπ συνελήφθη με κατηγορίες που απορρέουν από την έρευνα του ειδικού συμβούλου Τζον Ντάραμ.

Κατηγορητήριο της Προκαταρκτικής Επιτροπής που εκδόθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στη Βιρτζίνια κατηγορεί τον Ιγκόρ Νταντσένκο, αναλυτή της Ρωσίας, με πέντε κατηγορίες για ψευδείς δηλώσεις. Η υπόθεση παραπέμπθηκε στο πλαίσιο της έρευνας του Ντάραμ σχετικά με την προέλευση της έρευνας του FBI για τους υποτιθέμενους δεσμούς μεταξύ της Ρωσίας και της προεδρικής εκστρατείας του Τραμπ το 2016.

Συγκεκριμένα, ο Νταντσένκο κατηγορήθηκε για παραπλάνηση αξιωματούχων του FBI σχετικά με τις πηγές των πληροφοριών που παρείχε στον πρώην κατάσκοπο του Ηνωμένου Βασιλείου Κρίστοφερ Στιλ. Αξιωματούχοι του FBI του έκαναν πολλές φορές ανάκριση το 2017, καθώς προσπαθούσαν να επιβεβαιώσουν τους ισχυρισμούς για τον φάκελο του Στιλ.Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, αναφέρει ότι τα φερόμενα ψέματα του Νταντσένκο «ήταν υλικό για το FBI επειδή … η έρευνα του FBI για την εκστρατεία Τραμπ βασίστηκε στον φάκελο» για να λάβει εντάλματα για να παρακολουθήσουν έναν πρώην βοηθό του Τραμπ, τον Κάρτερ Πέιτζ.

«Το FBI αφιέρωσε τελικά σημαντικούς πόρους προσπαθώντας να διερευνήσει και να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς που περιέχονται στον φάκελο», συμπεριλαμβανομένου του κατά πόσον οι πηγές του Ντατσένκο ήταν αξιόπιστες, συνεχίζει το κατηγορητήριο. Ο φάκελος και οι πληροφορίες που παρείχε ο Ντατσένκο «διαδραμάτισαν ρόλο στις ερευνητικές αποφάσεις του FBI και στις ένορκες παρουσιάσεις που έκανε το FBI στο Δικαστήριο Παρακολούθησης Ξένων Πληροφοριών καθ’ όλη τη διάρκεια της σχετικής χρονικής περιόδου», αναφέρει το κατηγορητήριο.

Η Epoch Times  επικοινώνησε με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και τον δικηγόρο του Νταντσένκο, Μαρκ Σάμελ, για σχόλια.

Ο Νταντσένκο παρείχε πληροφορίες στον Στιλ, ο οποίος προσλήφθηκε από την Fusion GPS για να διεξάγει έρευνα της αντιπολίτευσης σε μέλη της εκστρατείας Τραμπ κατά τη διάρκεια των εκλογών του 2016. Η Fusion GPS, με τη σειρά της, διορίστηκε από το δικηγορικό γραφείο Perkins Coie εξ ονόματος της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών.

Τα υπομνήματά του, γνωστά ως Φάκελος Στιλ, υποστηρίζουν ότι ο Τραμπ συνεργάστηκε με αξιωματούχους των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών για να τον βοηθήσουν να νικήσει την τότε υποψήφια Χίλαρι Κλίντον στις προεδρικές εκλογές του 2016. Ο πρώην πρόεδρος, ωστόσο, έχει εδώ και καιρό υποβαθμίσει τους ισχυρισμούς στο φάκελο ως ένα μακροχρόνιο «κυνήγι μαγισσών» που έχουν ως σκοπό να δυσφημίσουν την προεδρία του και να καταστείλουν τις πιθανότητες επανεκλογής του.

Πολλοί ισχυρισμοί στον φάκελο αποδείχθηκαν ψευδείς, προκαλώντας  ποινικές, του Κογκρέσου και έρευνες γενικών επιθεωρητών σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιήθηκαν οι αναφορές ως βάση για μια εκστρατεία παρακολούθησης με στόχο αξιωματούχους της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ.

Ο Στιλ παρέδωσε τον φάκελο στο FBI, το οποίο στη συνέχεια τον χρησιμοποίησε ως βάση για την έκδοση εντάλματος περί παρακολούθησης ξένων μυστικών υπηρεσιών για να παρακολουθεί τον πρώην βοηθό της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Κάρτερ Πέιτζ. Το 2019, το γραφείο του Γενικού Επιθεωρητή του Υπουργείου Δικαιοσύνης δημοσίευσε μια μακροσκελή έκθεση που επέκρινε τις διαδικασίες του FBI για τον χειρισμό της παρακολούθησης του Πέιτζ.

Ο Νταντσένκο είχε προηγουμένως πει στο FBI ότι απέκτησε τις πληροφορίες που χρησιμοποιήθηκαν στο φάκελο από «στόμα σε στόμα και φήμες» από τις πηγές του στη Ρωσία, σύμφωνα με την έκθεση του γενικού επιθεωρητή. Ωστόσο, ένορκες καταθέσεις που κατατέθηκαν νωρίτερα αυτό το έτος ανέφεραν ότι πηγές του Νταντσένκο αρνήθηκαν ότι παρείχαν πληροφορίες που χρησιμοποιήθηκαν στο φάκελο.

Εν μέσω αγωγής που κατατέθηκε από τους ιδιοκτήτες της Ρωσικής Alfa Bank, οι υπο-πηγές του Νταντσένκο αρνήθηκαν ότι του έδωσαν οποιαδήποτε πληροφορία που αποδίδεται στο φάκελο του Στιλ.

Όλες οι υπο-πηγές του Νταντσένκο αρνήθηκαν  –με ποινή ψευδορκίας– ότι παρείχαν στον Νταντσένκο οποιαδήποτε πληροφορία τους αποδόθηκε στον φάκελο του Στιλ, σύμφωνα με τα έγγραφα που κατατέθηκαν νωρίτερα το 2021. Πριν, ο Στιλ είχε ισχυριστεί στην κατάθεσή του ότι οι πηγές του Νταντσένκο ήταν «Ρώσοι με προσωπική γνώση ή/και άμεση πρόσβαση στις σχετικές πληροφορίες» και ότι περιελάμβαναν «ανώτατους» αξιωματούχους της ρωσικής κυβέρνησης «στη κορυφή της εξουσίας».

Ο Νταντσένκο είναι τώρα το τρίτο πρόσωπο που κατηγορείται στην έρευνα του Ντάραμ. Τον Σεπτέμβριο, το γραφείο του κατηγόρησε τον Μάικλ Σάσμαν, πρώην δικηγόρο του Perkins Coie, με τον ισχυρισμό ότι έδωσε ψευδείς πληροφορίες όταν μίλησε με τον Τζέιμς Μπέικερ, Γενικό Σύμβουλο του FBI, το 2016. Ο Σάσμαν δήλωσε αθώος στην κατηγορία ότι είπε ψέματα στο FBI.

Οι εισαγγελείς που συμμετείχαν στην έρευνα του Ντάραμ τον περασμένο μήνα δήλωσαν κατά τη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας στο δικαστήριο ότι σκοπεύουν να καλέσουν τον Μπέικερ, ο οποίος εργάζεται τώρα για το νομικό τμήμα του Twitter, για να καταθέσει στην υπόθεση Σάσμαν. Το κατηγορητήριο εναντίον του Σάσμαν ισχυρίζεται ότι είπε ψέματα στον Μπέικερ όταν παρείχε στοιχεία που συνέδεαν τον Οργανισμό Τραμπ με μια ρωσική τράπεζα.

Πέρυσι, ο πρώην δικηγόρος του FBI Κέβιν Κλάινσμιθ κρίθηκε ένοχος για την τροποποίηση ενός μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που σχετίζεται με την έρευνα Τραμπ-Ρωσίας γνωστή ως Crossfire Hurricane, αν και γλίτωσε τη φυλακή κατά τη διάρκεια της επιβολής ποινών νωρίτερα αυτό το έτος.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε