Παρασκευή, 12 Απρ, 2024
Φέτος, οι Παγκόσμιες Ημέρες Νεολαίας έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν στην Πορτογαλία.

Η πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου καλεί τους Καθολικούς νέους στη Λισαβόνα

Οι Παγκόσμιες Ημέρες Νεολαίας (Journées mondiales de la Jeunesse -JMJ), είναι η μεγαλύτερη συγκέντρωση καθολικών στον κόσμο. Μεθαύριο Τρίτη 1η Αυγούστου, ξεκινά στη Λισαβόνα η 16η οργάνωση, με τη συμμετοχή ενός εκατομμυρίου νέων από όλες τις ηπείρους και με την παρουσία του Πάπα Φραγκίσκου, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Αυγούστου.

Αυτό το παγκόσμιο γεγονός, που ιδρύθηκε το 1986 με πρωτοβουλία του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’, διοργανώνεται κάθε δύο ή τρία χρόνια και αρθρώνεται γύρω από εορταστικές, πολιτιστικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις (συναυλίες, συζήτηση και προσευχή, διασκέψεις, δημόσιες συζητήσεις κλπ.).

Περίπου 16.000 μέλη των δυνάμεων της τάξης, της πολιτικής προστασίας και της υπηρεσίας ιατρικών εκτάκτων καταστάσεων θα αναπτυχθούν για τις εκδηλώσεις αυτές και πολλοί δρόμοι καθώς και σταθμοί του μετρό θα κλείσουν, μια πρόκληση γι΄αυτή την πόλη των 550.000 κατοίκων που υποδέχεται ήδη πολλούς τουρίστες αυτήν την περίοδο του καλοκαιριού.

Με ισχυρά σημεία την τελετή υποδοχής του Πάπα την Πέμπτη και τον Δρόμο του Σταυρού το βράδυ της Παρασκευής, η εβδομάδα κορυφώνεται με μια αγρυπνία υπό τον Φραγκίσκο το βράδυ του Σαββάτου και με μια μεγάλη λειτουργία το πρωί της Κυριακής, έπειτα από μια νύχτα κάτω από τα αστέρα. Ένα βαρύ πρόγραμμα για τον Αργεντινό ποντίφικα, δύο μήνες μετά τη σοβαρή εγχείρηση στην κοιλιά στην οποία υποβλήθηκε.

Αναμένεται να προσεγγίσει προσφιλή σε αυτή τη γενιά θέματα, όπως η κλιματική αλλαγή, η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως επίσης και το ευαίσθητο θέμα της σεξουαλικής βίας εις βάρος ανηλίκων εντός της καθολικής Εκκλησίας, η οποία έχει κλονιστεί από αυτά τα σκάνδαλα, βρίσκεται σε πτώση και αναρωτιέται για το μέλλον της.

Αν και διοργανώνεται από την καθολική Εκκλησία, η μεγάλη αυτή συνάντηση είναι ανοικτή και σε νέους άλλων δογμάτων.

Έπειτα από την επιτυχία των δύο μεγάλων συγκεντρώσεων αφιερωμένων στους νέους που διοργανώθηκαν στη Ρώμη το 1984 και το 1985, ο Πάπας Κάρολ Βοϊτίλα δημιουργεί επίσημα, το 1986 στην Αιώνια Πόλη, τις Παγκόσμιες Ημέρες Νεολαίας, που εναλλάσσονται ανάμεσα σε αποκεντρωμένες πρωτοβουλίες και μεγάλες μαζικές συναντήσεις.

Θα ακολουθήσουν το Μπουένος Άιρες (Αργεντινή 1987), το Σαντιάγο ντε Κομποστέλα (Ισπανία 1989), η Ζεστοκόβα (Πολωνία 1991), το Ντένβερ (Ηνωμένες Πολιτείες 1993), η Μανίλα (Φιλιππίνες 1995), το Παρίσι (Γαλλία, 1997), η Ρώμη (Ιταλία 2000), το Τορόντο (Καναδάς 2002), η Κολονία (Γερμανία 2005), το Σίδνεϊ (Αυστραλία 2008), η Μαδρίτη (Ισπανία 2011), το Ρίο ντε Ζανέιρο (Βραζιλία 2013), η Κρακοβία (Πολωνία 2016) και ο Παναμάς (2019).

Οι εκδηλώσεις που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη προσέλευση ήταν εκείνες της Μανίλας το 1995 (5 εκατομμύρια), του Ρίο (3,7 εκατ.) και της Κρακοβίας (3 εκατομμύρια).

ΒΧ

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε