Σχολιασμός
Πριν από περισσότερο από έναν αιώνα, ο Νίκολα Τέσλα πρότεινε μια εφεύρεση που είπε ότι θα μπορούσε να «καταργήσει τον πόλεμο» όπως τον ξέρουμε, σύμφωνα με τον τίτλο της New York Herald σε άρθρο της 8ης Νοεμβρίου 1898. Η εφημερίδα ανέφερε ότι ο Τέσλα ήταν ένας «μεγάλος μάγος της επιστήμης» που ισχυρίστηκε ότι τα τηλεκατευθυνόμενα όπλα μπορούσαν να εξουδετερώσουν ακόμη και τις ισχυρότερες ναυτικές δυνάμεις.
Ο Τέσλα οραματίστηκε έναν μόνο χειριστή που χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια για να κατευθύνει πλοία, αερόστατα ή οχήματα από την ακτή, συμπεριλαμβανομένων πλοίων φορτωμένων με τορπίλες, έτοιμων να χτυπήσουν εχθρικά πλοία πάνω ή κάτω από την επιφάνεια του νερού.
«Ο πόλεμος θα πάψει να είναι δυνατός», δήλωσε, «όταν όλος ο κόσμος μάθει αύριο ότι τα πιο αδύναμα έθνη μπορούν να εφοδιαστούν αμέσως με ένα όπλο που θα καταστήσει τις ακτές του ασφαλείς και τα λιμάνια του απόρθητα», έγραφε το άρθρο.
Το σύστημά του βασιζόταν στον ασύρματο έλεγχο οπτικής επαφής, έναν περιορισμό της εποχής του. Ο Τέσλα δεν μπορούσε να φανταστεί τη σημερινή δορυφορική επικοινωνία, τους αισθητήρες και τα συστήματα πλοήγησης. Αυτά τα σύγχρονα εργαλεία επιτρέπουν την ακριβή, παγκόσμια λειτουργία μη επανδρωμένων οχημάτων, ξεπερνώντας τις δυνατότητες εκείνης της εποχής.
Ερχόμενοι στο σήμερα, τα μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας της Ουκρανίας (USVs) ζωντανεύουν το όραμα του Τέσλα εν μέσω του πολέμου με τη Ρωσία. Κορυφαίο στην κατηγορία είναι το Katran, το οποίο αποκαλύφθηκε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Ουκρανίας Μικαΐλο Φεντόροφ, τον επικεφαλής του προγράμματος drone, στις 25 Μαρτίου.
Με το προσωνύμιο «καρχαρίας», αυτό το προηγμένο USV έχει σχεδιαστεί για επίθεση και αναγνώριση. Μπορεί να ταξιδέψει περισσότερα από 1.400 χιλιόμετρα με ταχύτητες έως και 130 χιλιόμετρα την ώρα — τρομερό στη Μαύρη Θάλασσα, το θαλάσσιο πεδίο μάχης για την Ουκρανία και τη Ρωσία.
Η ενσωματωμένη τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) τού επιτρέπει να λειτουργεί υπό σιωπή ραδιοφώνου, απαραίτητο σε περιοχές γεμάτες με ηλεκτρονικά κύματα. Εν τω μεταξύ, τα ηλεκτρονικά αντίμετρά του μπορούν να εξουδετερώσουν τα ρωσικά drone που στοχεύουν τα USV.
Το Katran προσθέτει στις δυνατότητες του υπάρχοντος στόλου USV της Ουκρανίας.
Με τουλάχιστον 15 διαφορετικούς τύπους, από βασικά drone jet-ski μέχρι εξελιγμένες πλατφόρμες επίθεσης όπως το Magura V5 και το Sea Baby, ο στόλος των μη επανδρωμένων σκαφών της Ουκρανίας έχει ήδη καταστρέψει τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας, τα στρατιωτικά λιμάνια και τη γέφυρα της Κριμαίας.
Το Katran βασίζεται σε αυτήν την απειλή, και είναι ταυτόχρονα drone καμικάζι και σκάφος κρούσης πολλαπλών ρόλων.
Το οπλοστάσιό του είναι εντυπωσιακό: πολυβόλα, πυραύλους εδάφους-αέρος και τορπίλες τού επιτρέπουν να χτυπά χερσαίους, εναέριους και υποβρύχιους στόχους. Αυτό το είδος δύναμης πυρός αποτελεί σοβαρή πρόκληση για τις συμβατικές άμυνες, όπως τα ελικόπτερα και τα ναυτικά πυροβόλα όπλα κοντινής εμβέλειας, τα οποία η Ρωσία χρησιμοποιεί για να εξουδετερώσει τα USV.
Τον περασμένο Δεκέμβριο, ένα ουκρανικό USV οπλισμένο με αντιαεροπορικούς πυραύλους κατέρριψε ένα ρωσικό ελικόπτερο — μια απόδειξη της ευελιξίας τους.
Επιπλέον, η πρόσφατη προμήθεια προηγμένων τορπιλών από τη Σουηδία — πιθανώς Torpedo 47s ή ελαφριές τορπίλες Saab (SLWT) — θα μπορούσε να επεκτείνει περαιτέρω το εύρος επίθεσης των USV, επιτρέποντας χτυπήματα σε πολεμικά πλοία σε απόσταση μεγαλύτερη των 20 χιλιομέτρων.
Η σουίτα αυτονομίας και ηλεκτρονικού πολέμου που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη του Katran υπερβαίνει κατά πολύ το στοιχειώδες τηλεχειριστήριο του Τέσλα. Μπορεί να ολοκληρώσει αποστολές με ελάχιστη ανθρώπινη επίβλεψη, αντιδρώντας σε απειλές σε πραγματικό χρόνο — μια εξέλιξη που ο Τέσλα μπορούσε μόνο να φανταστεί.
Η άνοδος των USV σηματοδοτεί μια σεισμική αλλαγή στη ναυτική στρατηγική, αμφισβητώντας την ίδια την ύπαρξη μεγάλων πολεμικών πλοίων με πλήρωμα. Η επιτυχία της Ουκρανίας με τα χαμηλού κόστους, ευέλικτα drone στην υπονόμευση της ναυτικής κυριαρχίας της Ρωσίας υποδηλώνει ότι οι μέρες των ογκωδών θωρηκτών και των μεταφορέων μπορεί να είναι μετρημένες.
Με την ικανότητα να συλλέγει πληροφορίες και να εκτοξεύει αυτόνομα ακριβή χτυπήματα, το Katran ξεπερνά ήδη την ιδέα του Τέσλα του 1898, απηχώντας την προφητεία του ότι τα προηγμένα όπλα θα μπορούσαν να αλλάξουν τον πολεμικό χώρο για οποιοδήποτε έθνος, ανεξάρτητα από το μέγεθός του.
Με ισχυρότερα όπλα, μεγαλύτερη εμβέλεια και πιο έξυπνη τεχνητή νοημοσύνη στον ορίζοντα, οι ακριβές επανδρωμένες πλατφόρμες —όπως πολεμικά πλοία, αεροσκάφη και τανκς — κινδυνεύουν να καταστούν απαρχαιωμένες. Το Katran και οι διάδοχοί του θα μπορούσαν να κάνουν, σύμφωνα με τα λόγια του Τέσλα, τις «ισχυρότερες πανοπλίες» να φαίνονται σας «παλιοσίδερα» μπροστά στην καινοτομία.
Των Stephen Xia και Sean Tseng