Κυριακή, 22 Δεκ, 2024
Η διευθύντρια της Epoch Times ΧΚ, Γκούο Τζουν, μιλά στην εκπομπή «Ηγέτες Αμερικανικής Σκέψης» της Epoch Times. (Στιγμιότυπο οθόνης)

Η πτώση του Χονγκ Κονγκ προάγγελος για την κατάληψη του ελεύθερου κόσμου από την κομμουνιστική Κίνα: Διευθύντρια της Epoch Times ΧΚ

Το καταπιεστικό κλίμα στο Χονγκ Κονγκ που καλλιεργείται από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) – υπό το οποίο επιτιθέμενοι μπορούν να καταστρέφουν το τυπογραφείο μιας από τις ανεξάρτητες εφημερίδες της πόλης με ατιμωρησία – είναι αυτό που το Πεκίνο ελπίζει να επιβάλλει στην Δύση, σύμφωνα με την Γκούο Τζουν, διευθύντρια της έκδοσης Χονγκ Κονγκ της Epoch Times.

Κάποτε γνωστό για τις δημοκρατικές ελευθερίες του, το Χονγκ Κονγκ έχει δει μια σταθερή αναίρεση της αυτονομίας του από τότε που η Βρετανική αποικία δόθηκε σε κινεζική κυριαρχία το 1997. Κατά το προηγούμενο έτος, το Πεκίνο επέβαλε σαρωτικούς νόμους για να ποινικοποιήσει ασαφώς καθορισμένες πράξεις αποσχισμού, υπονόμευσης, και ξένης συνεργασίας, ενώ παγιώνει εκλογικές αλλαγές που λένε ότι μόνο «πατριώτες» μπορούν να άρχουν επί της περιοχής.

Από τότε, οι αρχές έχουν διώξει ποινικά δεκάδες άτομα υπό τον νέο νόμο ασφαλείας ή άλλες κατηγορίες, όπως τελευταία τον μεγαλοεπιχειρηματία μέσων ενημέρωσης Τζίμμυ Λάι, εκδότη της τοπικής εφημερίδας Apple Daily και έντονο επικριτή του κινεζικού καθεστώτος.

«Το Χονγκ Κονγκ είναι το τέλειο παράδειγμα του πως το ΚΚΚ έχει μετατρέψει μια ελεύθερη κοινωνία σε μια όπου οι άνθρωποι φοβούνται να μιλήσουν ελεύθερα», είπε η Γκούο σε πρόσφατη συνέντευξη στο πρόγραμμα «Ηγέτες Αμερικανικής Σκέψης» της Epoch Times.

«Σήμερα, ακόμα και τα Όσκαρ δεν μπορούν να μεταδοθούν στο Χονγκ Κονγκ επειδή οι ταινίες πρέπει να εξετάζονται από το κινεζικό καθεστώς πριν μπορούν να προβληθούν σε κινηματογράφους του Χονγκ Κονγκ. Το κινεζικό καθεστώς, βήμα το βήμα, μετέτρεψε το Χονγκ Κονγκ σε κάτι τέτοιο», είπε, προσθέτοντας ότι έχει παρατηρήσει το ίδιο φαινόμενο να συμβαίνει στην Δύση.

«Το Χόλυγουντ, κάποιες μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, η Γουόλ Στρητ, χρειάζονται να κάνουν δουλειές με την Κίνα, έτσι ακολουθούν πιστά την γραμμή του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος σχετικά με θέματα που το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα δεν θέλει», είπε.

«Ανεπαίσθητα, πράγματα αλλάζουν γύρω σου και αντιλαμβάνεσαι ότι ο κόσμος είναι διαφορετικός», είπε. «Ο κόσμος δεν τολμά να πει αυτό που πραγματικά νιώθει επειδή φοβούνται ότι θα δεχθούν επίθεση ή διάκριση.»

Η Γκούο σημείωσε ότι κάποιοι μπορεί να το βρουν δύσκολο να αντιληφθούν ότι αυτό θα μπορούσε να συμβαίνει σε μια ελεύθερη κοινωνία.

«Αλλά ποιος είναι πίσω από όλο αυτό, ελέγχοντας όλο αυτό; Ποιος χρησιμοποιεί οικονομικά κίνητρα και την αγορά της Κίνας ως δόλωμα για να αλλάξει ολόκληρο τον κόσμο;» είπε.

«Γνωρίζουμε ότι είναι το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, και έχει τελειοποιήσει τις ικανότητές του στο Χονγκ Κονγκ.»


Ένα στιγμιότυπο κάμερας ασφαλείας δείχνει εισβολείς ντυμένους σε μαύρα, ένας να κρατά βαρύ σφυρί, να καταστρέφουν εξοπλισμό τυπογραφείου στο τυπογραφείο της έκδοσης Χονγκ Κονγκ της Epoch Times στις 12 Απριλίου 2021. (The Epoch Times)

 

Φέρνοντας την αλήθεια

Στις 12 Απριλίου, τέσσερις άντρες εισέβαλαν στο τυπογραφείο της Epoch Times στο Χονγκ Κονγκ. Κρατώντας βαριά σφυριά, δύο εξ αυτών συνέθλιψαν αναγκαίο εκτυπωτικό εξοπλισμό, σταματώντας την διανομή εφημερίδων της εταιρείας. Η έκδοση συνέχισε την έκδοση στις 16 Απριλίου, προλαβαίνοντας να καλύψει την καταδίκη του Λάι και άλλων γνωστών φιλοδημοκρατικών ακτιβιστών.

Η Γκούο, αναφέροντας μια σειρά παρόμοιων απόπειρων καταστροφής από την αρχή λειτουργίας της εταιρείας το 2006, είπε ότι το ΚΚΚ ήταν εξαιρετικά πιθανόν να βρίσκεται πίσω από την βίαιη επίθεση.

«Η Epoch Times δεν έχει κανέναν εχθρό επειδή δεν χρωστούμε τίποτα και δεν είχαμε ποτέ οικονομικές διαμάχες με ομάδες ή άτομα», είπε.

Η Γκούο, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Epoch Times στην Ατλάντα, στην πολιτεία Γεωργία των ΗΠΑ, το 2000, είπε ότι η έλλειψη ανεξάρτητης ενημέρωσης από το εσωτερικό της Κίνας ήταν αυτό που κινητοποίησε την ομάδα να ιδρύσει την εφημερίδα.

Ήθελαν να «φέρουν την αλήθεια της Κίνας σε ολόκληρο τον κόσμο και επίσης να δώσουν διεθνείς φωνές στον κινεζικό λαό», είπε η Γκούο.

Εκείνο τον καιρό, το κινεζικό καθεστώς είχε ενορχηστρώσει ένα περιστατικό αυτοπυρπόλησης για να το χρησιμοποιήσει ως προπαγάνδα για να δικαιολογήσει την δίωξή του κατά των ασκουμένων του Φάλουν Γκονγκ, που είχε αρχίσει λίγο περισσότερο από έναν χρόνο πριν. Η Γκούο βρήκε ότι κινεζικές και αγγλόφωνες εφημερίδες και σταθμοί δεν παρουσίαζαν τα στοιχεία που είχαν εμφανιστεί σχετικά με το πως το ΚΚΚ είχε σκηνοθετήσει το περιστατικό.

Αλλά «η εφημερίδα μας εκείνο τον καιρό μπόρεσε να αναφέρει την αλήθεια για αυτό το περιστατικό στον κόσμο», είπε.

Έναν χρόνο αργότερα, όταν ο SARS εξαπλώθηκε στην νότια Κίνα στα τέλη του 2002, το ΚΚΚ, όπως έκαναν και κατά την τρέχουσα πανδημία, κάλυψαν την εξάπλωση.

«Ήταν η Epoch Times Χονγκ Κονγκ που πρώτη ανέφερε τα νέα», είπε η Γκούο.

Μετά από μια επίθεση στο τυπογραφείο στις 12 Απριλίου, εφημερίδες της έκδοσης Χονγκ Κονγκ της Epoch Times βγαίνουν από το μηχάνημα εκτύπωσης στο Χονγκ Κονγκ, 17 Απριλίου 2021.

 

Σαμποτάζ

Αλλά το χωρίς λογοκρισία ρεπορτάζ της εφημερίδας για το κινεζικό καθεστώς επέφερε αντιδράσεις. Όχι πολύ μετά από την ίδρυση του οργανισμού, η πρώτη ομάδα ρεπόρτερ τους στην Κίνα συνελήφθησαν όλοι.

«Πολλοί από αυτούς ήταν απόφοιτοι του [πανεπιστημίου] Τσινγκχουά και άλλων δημοφιλών πανεπιστημίων στην Κίνα», είπε η Γκούο. «Βασανίστηκαν για πολύ σε φυλακές στην Κίνα.»

Ακόμα και σήμερα, ρεπόρτερ της εφημερίδας γίνονται στόχος του καθεστώτος.

«Έχουμε επίσης πολλούς ρεπόρτερ διεθνώς των οποίων τα οικογενειακά μέλη συνεχίζουν να υπόκεινται σε παρενοχλήσεις και απειλές εντός της Κίνας», είπε.

Τον Μάρτιο, μια παρουσιάστρια διαδικτυακών ενημερωτικών προγραμμάτων της έκδοσης Χονγκ Κονγκ της Epoch Times έλαβε ένα μήνυμα, που της δόθηκε από συγγενή, από την αστυνομία της ηπειρωτικής Κίνας: Σταμάτα να κάνεις εκπομπές αλλιώς θα συλληφθείς υπό τον νέο νόμο εθνικής ασφαλείας.

Η ίδια η Γκούο υπήρξε στόχος εκφοβισμού από το ΚΚΚ. Όταν μετακόμισε στο Χονγκ Κονγκ για να εργαστεί για την εφημερίδα, έλαβε ένα γράμμα που απαιτούσε να φύγει αμέσως από την πόλη. Ο συντάκτης του γράμματος επίσης έλεγε πως θα παρακολουθούν την κάθε της κίνηση και θα την ακολουθούν όπου κι αν πάει.

Το καθεστώς επίσης προσπάθησε να σταματήσει την έκδοση Χονγκ Κονγκ ασκώντας πίεση σε εμπόρους λιανικής και διαφημιστές. Η Γκούο ανακαλεί ένα περιστατικό στο οποίο ένας μικρός πελάτης διαφήμισης στο Χονγκ Κονγκ έλαβε απειλητικά γράμματα σε τέσσερις διαφορετικές γλώσσες.

«Κάποιοι από αυτούς τους πελάτες [στο Χονγκ Κονγκ] είναι Κορεάτες ή από άλλες χώρες, έτσι το κινεζικό καθεστώς χρησιμοποιεί διαφορετικές γλώσσες για να τους εκφοβίσει και παρενοχλήσει», είπε.

Τον Μάιο 2019, η έκδοση Χονγκ Κονγκ της Epoch Times άρχισε να πωλεί εφημερίδες σε περίπου 500 καταστήματα 7-Eleven στην πόλη.

«Ο κόσμος ήταν πολύ χαρούμενος που πλέον ήταν πολύ βολικό να αγοράζει την Epoch Times», είπε η Γκούο.

Αλλά αυτή η συνεργασία δεν κράτησε για πολύ.

«Δυστυχώς, το κινεζικό καθεστώς πολύ γρήγορα άσκησε πίεση στα 7-Eleven, και έτσι τα 7-Eleven μονομερώς αποσύρθηκαν από το συμβόλαιο και αφαίρεσαν την Epoch Times από τα ράφια τους», είπε.

Δεν υποχωρούμε

Αυτό που επιζητά το καθεστώς να επιτύχει «δεν είναι απλώς να αποκλείσει μία ή δύο εφημερίδες», αλλά να εξάγει ολόκληρο το σύστημά του μέσω ενός συνδυασμού απειλών και οικονομικής πίεσης, είπε η Γκούο.

Επειδή το Χονγκ Κονγκ δεν είχε υποστεί δυτικές κυρώσεις έως πρόσφατα, το κινεζικό καθεστώς εκμεταλλευόταν την κατάσταση του Χονγκ Κονγκ ως ενός διεθνούς οικονομικού κέντρου για να προσελκύει ξένη επένδυση και να εμπλέκεται σε εξαναγκαστική μεταφορά τεχνολογίας, είπε.

«Οι τακτικές του είναι να ψεύδεται και να χρησιμοποιεί οικονομικά δολώματα για να κάνει μεγάλους οικονομικούς ομίλους να συνεργαστούν με αυτό, και αυτοί οι μεγάλοι οικονομικοί όμιλοι και εταιρείες ελέχουν τα μέσα ενημέρωσης και σημαντικά ιδρύματα», είπε. «Οικονομικά κίνητρα κάνουν τους ανθρώπους να χάνουν την συνείδησή τους, να αυτολογοκρίνονται, ακόμα και να περιορίζουν τον ελεύθερο λόγο άλλων ανθρώπων».

«Μπορείς να είσαι πολύ ελεύθερος οικονομικά και με σχετική οικονομική ανάπτυξη, αλλά θεμελιωδώς θα πρέπει να λειτουργείς εντός των κανόνων του κινεζικού καθεστώτος» είπε η Γκούο. «Οι ελευθερίες σου είναι περιορισμένες, πρέπει να παρατήσεις την ελευθερία του λόγου, και πρέπει να επιτεθείς στην άλλη ομάδα ανθρώπων ώστε να μην μπορούν να μιλήσουν και να επικρίνουν.»

Ερωτηθείσα αν φοβήθηκε, η Γκούο ορκίστηκε να μην υποχωρήσει ποτέ.

«Για εμάς, οι άνθρωποι πρέπει να έχουν βασική αξιοπρέπεια, βασικές ελευθερίες έκφρασης», είπε. «Δεν υπάρχει επιλογή υποχώρησης για εμάς επειδή αυτό είναι τόσο σημαντικό. Αν παρατήσουμε ακόμα κι αυτό, τότε δεν θα έχουμε βασική αξιοπρέπεια.»

Η Γκούο πρόσθεσε ότι έχει λάβει πολλές συμβουλές για μετακίνηση των λειτουργιών σε άλλον τόπο λόγω της εντεινόμενης πολιτικής πίεσης. Προέτρεψε τον ελεύθερο κόσμο να στηρίξει το Χονγκ Κονγκ στην προστασία των βασικών δικαιωμάτων και να υποστηρίξει την παρουσία της εφημερίδας στην πόλη, καλώντας τα μια «κοινή ευθύνη».

«Ένα δημοφιλές προσωνύμιο για το Χονγκ Κονγκ είναι “βάση αντίκρουσης του ΚΚΚ”», είπε. «Το κινεζικό καθεστώς το βλέπει επίσης αυτό. Η στρατηγική του αυτήν την φορά είναι να πάρει το Χονγκ Κονγκ αλλά όχι τους ανθρώπους του … μέσω εκφοβισμού και απειλών.»

«Αν πραγματικά φθάσει σε αυτό το σημείο μια μέρα, νιώθω ότι θα είναι μια τραγωδία, όχι μόνο για τον λαό του Χονγκ Κονγκ και τους Κινέζους, αλλά πολύ λυπηρό για τον κόσμο», είπε η Γκούο. «Έτσι ελπίζουμε να σταματήσουμε αυτήν την καθοδική τάση όσο ακόμα μπορούμε.»

 

Η Κάθυ Χε συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

 

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε