Τρίτη, 05 Μαρ, 2024

Εισβολείς με βαριά σφυριά καταστρέφουν εξοπλισμό στο τυπογραφείο της έκδοσης Χονγκ Κονγκ της Epoch Times

Τέσσερα άτομα εισέβαλαν στο τυπογραφείο της έκδοσης Χονγκ Κονγκ της Epoch Times τις πρωινές ώρες της 12ης Απριλίου, καταστρέφοντας υπολογιστές και εξοπλισμό εκτύπωσης. Η επίθεση πιστεύεται ότι είναι η τελευταία προσπάθεια του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ) για να σταματήσει την φωνή της Epoch Times.

Σε μια επίθεση στον ίδιο χώρο τον Νοέμβριο 2019, τέσσερις μασκοφόροι άντρες έβαλαν φωτιά σε δύο τυπογραφικά μηχανήματα. Οι δράστες πίσω από τον εμπρησμό παρέμειναν ασύλληπτοι.

Η Τσέρυλ Νγκ, εκπρόσωπος για την έκδοση του Χονγκ Κονγκ, είπε ότι η εισβολή ήταν χαρακτηριστική του ΚΚΚ και είχε τον στόχο να σταματήσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία της εφημερίδας που κάνει ρεπορτάζ σε θέματα που απαγορεύει το κομμουνιστικό καθεστώς.

Η Νγκ καταδίκασε την επίθεση και είπε ότι ήταν ένα έγκλημα κατά την ελευθερία του λόγου στο Χονγκ Κονγκ.

Η Epoch Times, μία από τις λίγες ανεξάρτητες δημοσιογραφικές εταιρείες στο Χονγκ Κονγκ, είναι γνωστή για την χωρίς λογοκρισία κάλυψή της σε θέματα Κίνας, όπως στην πολιτική μάχη εντός του ΚΚΚ, στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων του καθεστώτος κατά εθνοτικών μειονοτήτων και θρησκευτικών ομάδων, και στην προπαγάνδα του Πεκίνου και στις επιχειρήσεις επιρροής του στο εξωτερικό.

Η έκδοση του Χονγκ Κονγκ έχει επίσης παρέχει εκτενή ανεξάρτητη κάλυψη για το φιλοδημοκρατικό κίνημα της πόλης, το οποίο άρχισε τον Ιούνιο 2019 αλλά ατόνησε τον Ιούλιο πέρυσι όταν το Πεκίνο επέβαλε έναν απολυταρχικό νόμο «εθνικής ασφαλείας» στην διοικούμενη από την Κίνα πόλη. Ο νόμος αφαίρεσε ακόμα περισσότερη από την ήδη παραπαίουσα αυτονομία του Χονγκ Κονγκ, ειδικά στην ελευθερία τύπου της πόλης.

Σε μια δήλωση, η έκδοση Χονγκ Κονγκ της Epoch Times καταδίκασε το ΚΚΚ για την δημιουργία «λευκού τρόμου» στο Χονγκ Κονγκ, ενώ κάλεσε την διεθνή κοινότητα να παρακολουθεί την ελευθερία λόγου του Χονγκ Κονγκ, η οποία βρίσκεται υπό πολιορκία από το κομμουνιστικό καθεστώς.

Εισβολή

Περίπου στις 4:38 π.μ. την Δευτέρα μια εργαζόμενη του τυπογραφείου επέστρεψε στο τυπογραφείο, όπου είδε έναν άντρα περίπου 30 ετών να μιλά στο κινητό του, σε κοντινή απόσταση.

Δύο από τους τέσσερις εισβολείς πιάστηκαν στην κάμερα ασφαλείας. (Epoch Times)

 

Όταν η εργαζόμενη προσπάθησε να κλείσει την συρόμενη πόρτα, ο άντρας ξαφνικά περπάτησε ως εκεί και στάθηκε στην μέση, αποτρέποντας το κλείσιμο της πόρτας.

Ο άντρας τότε ζήτησε θυμωμένα από την εργαζόμενη να δει τον κ. Τσου. Απαντώντας, η εργαζόμενη είπε ότι δεν υπάρχει τέτοιο άτομο, αλλά ο άντρας αρνήθηκε να φύγει.

Ξαφνικά, τρεις ακόμα άντρες εμφανίστηκαν και μπήκαν δια της βίας στο τυπογραφείο. Δύο εξ αυτών έφεραν βαριές σφύρες, και ένας μια πλαστική σακούλα με ένα μαχαίρι μέσα της.

Φώναξαν σε έναν άλλον εργαζόμενο του τυπογραφείου: «Φύγε, φύγε. Δεν είναι δουλειά σου. Φύγε. Μην με αναγκάσεις να κάνω κάτι.»

Οικοδομικά υλικά πάνω στον τυπογραφικό εξοπλισμό στο τυπογραφείο που τυπώνει την έκδοση Χονγκ Κονγκ της Epoch Times, 12 Απριλίου 2021. (Adrian Yu/ The Epoch Times)

 

Αφότου εισέβαλαν, οι άντρες άρχισαν να διαλύουν τυπογραφικό εξοπλισμό με τα βαριά σφυριά. Μεταξύ των αντικειμένων που ζημιώθηκαν ήταν το κεντρικό πλαίσιο ελέγχου του τυπογραφείου και αρκετοί υπολογιστές. Ένας από τους άντρες επίσης έριξε υπολείμματα οικοδομικής εργασίας από την τσάντα του στον εξοπλισμό.

Η εισβολή καταγράφηκε σε βίντεο. Διήρκησε περίπου δύο λεπτά, και οι τέσσερις άντρες φορούσαν μάσκες. Όταν οι άντρες έφυγαν έκλεψαν έναν υπολογιστή. Μετά διέφυγαν με ένα άσπρο βαν.

Οι εργαζόμενοι του τυπογραφείου τότε κάλεσαν την αστυνομία, που έφτασε λίγο μετά.

Κατεστραμμένος υπολογιστής. (Adrian Yu/Epoch Times)

 

Το τυπογραφείο, που λειτουργεί από τον Φεβρουάριο 2006, έχει δεχθεί επίθεση τέσσερις φορές παλιότερα.

Τον Φεβρουάριο 2006, αλήτες εισέβαλαν και κατέστρεψαν τον νέο τυπογραφικό εξοπλισμό.

Τον Οκτώβριο 2012, αλήτες προσπάθησαν να εισβάλουν στο τυπογραφείο αλλά δεν κατάφεραν να ανοίξουν με βία την πύλη. Τον Δεκέμβριο 2012, επτά άντρες που έφεραν πολλές εργαλειοθήκες εμφανίστηκαν και άρχισαν να προσπαθούν να εισβάλουν από την πύλη. Έφυγαν αφότου το προσωπικό κάλεσε την αστυνομία.

Η επίθεση εμπρησμού, που συνέβη στις 19 Νοεμβρίου 2019, είχε ως αποτέλεσμα ζημίες εκτιμούμενες πάνω από $40.000. Εκείνη την μέρα τέσσερα άτομα, ντυμένα σε μαύρα σε μια εμφανή προσπάθεια να καμουφλαριστούν ως διαδηλωτές δημοκρατίας του Χονγκ Κονγκ, έβαλαν φωτιά που προκάλεσε στο σύστημα πυρόσβεσης του εργαστηρίου να εκκινηθεί.

Αρκετοί Αμερικανοί γερουσιαστές, όπως και οι ομάδες δικαιωμάτων Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα και Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων, και η Ομάδα Ξένης Ανταπόκρισης στο Χονγκ Κονγκ, όλοι μίλησαν κατά της επίθεσης εμπρησμού.

Η Νγκ είπε ότι η έκδοση Χονγκ Κονγκ της Epoch Times δεν θα υποκύψει ενώπιον βίαιων επιθέσεων, και βρίσκεται στην διαδικασία διόθρωσης του κατεστραμμένου εξοπλισμού. Εξέφρασε ελπίδα ότι η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ θα επιλύσει την υπόθεση και θα φέρει τους τέσσερις άντρες ενώπιον της δικαιοσύνης.

Προέτρεψε τους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ να συνεχίσουν να στηρίζουν την εφημερίδα.

 

 

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε