Παρασκευή, 01 Μαρ, 2024
Στρατιωτικό προσωπικό φυλάει σκοπιά έξω από το Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας Λοιμωδών Νοσημάτων του Στρατού των ΗΠΑ στο Φορτ Ντέτρικ στις 26 Σεπτεμβρίου 2002. (Olivier Douliery/AFP via Getty Images)

Η Ρωσία αναζωπυρώνει τους ισχυρισμούς για βιολογικά εργαστήρια των ΗΠΑ στην Ουκρανία – η Ουάσινγκτον καταγγέλλει «κατάφωρα ψέματα»

Ρώσοι αξιωματούχοι επανέλαβαν αυτή την εβδομάδα τους ισχυρισμούς ότι κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ λειτουργούσαν μυστικά προγράμματα βιολογικών όπλων στην Ουκρανία – ισχυρισμοί που είχαν διαψευστεί σθεναρά στο παρελθόν από την Ουάσινγκτον, τις Βρυξέλλες και το Κίεβο.

Στις 17 Αυγούστου, ο Κονσταντίν Βοροντσόφ, αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, επανέλαβε την απαίτηση της Μόσχας να παράσχει η Ουάσινγκτον πληροφορίες σχετικά με τις φερόμενες «στρατιωτικές-βιολογικές δραστηριότητες εκτός του εδάφους των ΗΠΑ … συμπεριλαμβανομένων περιοχών κοντά στα σύνορα της Ρωσίας».

Ο κ. Βοροντσόφ επανέλαβε τους εδώ και καιρό υφιστάμενους ισχυρισμούς ότι η Ρωσία έχει «αποδείξεις» για αμερικανικά «βιολογικά εργαστήρια» στην Ουκρανία, τα οποία είναι σχεδιασμένα για τη «δημιουργία συστατικών βιολογικών όπλων».

Μία ημέρα νωρίτερα, ο Ιγκόρ Κιρίλοφ, επικεφαλής της Μονάδας Ραδιολογικής, Χημικής και Βιολογικής Άμυνας του ρωσικού στρατού, προέβη σε παρόμοιες καταγγελίες.

Κατηγόρησε το Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας Λοιμωδών Νοσημάτων του αμερικανικού στρατού (USAMRIID) ότι «παίζει ρόλο στα βιολογικά προγράμματα των ΗΠΑ στην Ουκρανία».

Με έδρα το Φορτ Ντέτρικ του Μέριλαντ, το USAMRIID είναι το κορυφαίο ίδρυμα του αμερικανικού στρατού για την έρευνα σε θέματα αντιμέτρων κατά του βιολογικού πολέμου.

Σύμφωνα με τον ιστότοπό του, αποστολή του ινστιτούτου είναι να «παρέχει πρωτοποριακές ιατρικές ικανότητες για την αποτροπή και την άμυνα κατά των σημερινών και αναδυόμενων βιολογικών απειλών».

Σε σχόλια που επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο κ. Κιρίλοφ ισχυρίστηκε ότι το USAMRIID συλλέγει «επικίνδυνους παθογόνους μικροοργανισμούς», δοκιμάζει «μη καταχωρισμένα φάρμακα» και λειτουργεί «προγράμματα διπλού σκοπού».

Ρώσοι στρατιώτες με στολές χωρίς διακριτικά φαίνονται πάνω από ένα άρμα με το γράμμα “Ζ” ζωγραφισμένο στα πλαϊνά του, στην περιοχή Ντονέτσκ της Ουκρανίας, την 1η Μαρτίου 2022. (Alexander Ermochenko/Reuters)

 

Όταν του ζητήθηκε σχόλιο, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών παρέπεμψε την Epoch Times σε μια δήλωση της 9ης Μαρτίου 2022, η οποία απευθύνεται άμεσα στους ρωσικούς ισχυρισμούς.

«Το Κρεμλίνο σκοπίμως διαδίδει κατάφωρα ψέματα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ουκρανία διεξάγουν δραστηριότητες χημικών και βιολογικών όπλων στην Ουκρανία», αναφέρεται στη δήλωση.

«Αυτοί οι ισχυρισμοί έχουν καταρριφθεί πειστικά και επανειλημμένα εδώ και πολλά χρόνια», προστίθεται.

«Αναμένουμε από τη Ρωσία να συνεχίσει να διπλασιάζει αυτού του είδους τους ισχυρισμούς με περαιτέρω ανυπόστατες καταγγελίες», καταλήγει η δήλωση.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ δεν είχε ακόμη απαντήσει στο αίτημα της Epoch Times για σχολιασμό.

«Κλασική ρωσική προπαγάνδα»

Δεν είναι η πρώτη φορά που Ρώσοι αξιωματούχοι διατυπώνουν τέτοιους ισχυρισμούς.

Από τότε που η Μόσχα ξεκίνησε την εισβολή της στην ανατολική Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες -και το ΝΑΤΟ- ότι εκτελούν μυστικά προγράμματα βιολογικών όπλων στο ουκρανικό έδαφος.

Μέσα σε λίγες εβδομάδες από την αρχική εισβολή, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ισχυρίστηκε ότι είχε αποκτήσει ντοκουμέντα που αποδεικνύουν τις προσπάθειες του Κιέβου να «σβήσει τα στοιχεία» των χρηματοδοτούμενων από το Πεντάγωνο «στρατιωτικών βιολογικών προγραμμάτων» που λειτουργούν στην Ουκρανία.

Ωστόσο, το υπουργείο δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τα έγγραφα που ισχυρίστηκε ότι είχε στην κατοχή του.

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ψηφίζουν κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη στις 25 Φεβρουαρίου 2022. (David Dee Delgado/Getty Images)

 

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς «παράλογους» και «γελοίους».

«Δεν υπάρχει τίποτα να δει κανείς», είχε δηλώσει τότε. «Είναι κλασική ρωσική προπαγάνδα».

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις κατηγόρησε τη Μόσχα ότι «εφευρίσκει ψευδείς προφάσεις … για να δικαιολογήσει τις δικές της φρικτές ενέργειες στην Ουκρανία».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποτίμησε ομοίως τους ισχυρισμούς.

«Η αξιοπιστία των πληροφοριών που παρέχονται από το Κρεμλίνο είναι … πολύ αμφίβολη και χαμηλή», δήλωσε ο εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Πίτερ Στάνο.

«Η ρωσική παραπληροφόρηση έχει ιστορικό στην προώθηση παραπλανητικών αφηγημάτων για βιολογικά όπλα και υποτιθέμενα “μυστικά εργαστήρια”», πρόσθεσε.

Εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι το Κίεβο «αρνείται κατηγορηματικά κάθε τέτοιο ισχυρισμό».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταψηφίζει την έρευνα

Ωστόσο, παρά τις έντονες δυτικές διαψεύσεις, η Μόσχα επαναλαμβάνει επίμονα τους ισχυρισμούς – ακόμη και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Τον περασμένο Νοέμβριο, οι ρωσικές εκκλήσεις για επίσημη έρευνα σχετικά με τους ισχυρισμούς ματαιώθηκαν όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία -όλα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου- ψήφισαν κατά της πρότασης.

Μόνο η Ρωσία και η Κίνα ψήφισαν υπέρ, ενώ όλα τα 10 μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου απείχαν από την ψηφοφορία.

Εκείνη την εποχή, η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, απεσταλμένη της Ουάσινγκτον στον ΟΗΕ, χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ως «καθαρές κατασκευές … χωρίς ίχνος αποδείξεων».

Ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ρωσίας Νικολάι Πατρούσεφ συμμετέχει σε εκτεταμένη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ρωσικού υπουργείου Άμυνας στο Κέντρο Ελέγχου Εθνικής Άμυνας στη Μόσχα, στις 21 Δεκεμβρίου 2022. (Sergey Fadeichev/Sputnik/AFP via Getty Images)

 

Μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας, είπε ότι οι ισχυρισμοί αποτελούν ρωσική προσπάθεια να «αποσπάσουν την προσοχή από τις θηριωδίες που πραγματοποιούν οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία».

Από την πλευρά του, ο Ντμίτρι Πολιάνσκι, αναπληρωτής απεσταλμένος της Μόσχας στα Ηνωμένα Έθνη, εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι το Συμβούλιο «απέτυχε να χρησιμοποιήσει τον μηχανισμό της Σύμβασης για τα βιολογικά και τοξινικά όπλα».

Η Σύμβαση για τα βιολογικά όπλα, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 1975, απαγορεύει στους υπογράφοντες να αναπτύσσουν, να παράγουν ή να χρησιμοποιούν βιολογικά και τοξινικά όπλα.

Μιλώντας μετά την ψηφοφορία, ο κ. Πολιάνσκι δήλωσε ότι η Μόσχα θα συνεχίσει «να καταβάλλει προσπάθειες για να διαπιστωθούν όλα τα γεγονότα που σχετίζονται με τις δραστηριότητες των βιολογικών εργαστηρίων των ΗΠΑ στην Ουκρανία».

«Επιχείρηση μεγάλης κλίμακας»

Και το έκανε.

Τον Ιανουάριο, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία είχαν βρει χιλιάδες ακόμη έγγραφα που αφορούσαν μυστικά προγράμματα βιολογικής έρευνας των ΗΠΑ.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επανέλαβε τον ισχυρισμό αυτό σε ομιλία του στις 21 Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας υποστήριξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες -σε συνδυασμό με το ΝΑΤΟ- διατηρούσαν «μυστικά βιολογικά εργαστήρια κοντά στα ρωσικά σύνορα».

Τον Απρίλιο, μια ρωσική κοινοβουλευτική επιτροπή παρουσίασε την τελική της έκθεση για το θέμα, η οποία επανέλαβε τους ισχυρισμούς.

Τα τελευταία χρόνια, υποστήριξε η έκθεση, οι δραστηριότητες βιολογικού πολέμου των ΗΠΑ είχαν επεκταθεί σε «μια μεγάλης κλίμακας προσπάθεια» και συνήθως διεξάγονταν υπό το πρόσχημα «αντιτρομοκρατικών» σχεδίων.

Ο υποψήφιος πρόεδρος των Δημοκρατικών Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ μιλάει σε ένα πλήθος άνω των 300 ατόμων στο Μπέβερλι Χιλς της Καλιφόρνια, στις 3 Αυγούστου 2023. (John Fredricks/The Epoch Times)

 

Τον Ιούνιο, ο επικεφαλής του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ ισχυρίστηκε ότι τα βιολογικά προγράμματα των ΗΠΑ θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν για τη «δημιουργία ιών».

Μιλώντας σε συνάντηση ασφαλείας με τους ομολόγους του της Κεντρικής Ασίας, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για «βιολογικά προγράμματα υπό την εποπτεία του Πενταγώνου» που φέρονται να διεξάγονται στην Κεντρική Ασία.

«Η εμπειρία της Ουκρανίας δείχνει ότι πρακτικά όλα τα [αμερικανικά βιολογικά προγράμματα] έχουν διπλό σκοπό και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία επικίνδυνων, φυλετικά στοχευμένων στελεχών ιών», δήλωσε ο κ. Πατρούσεφ στις 23 Ιουνίου, σύμφωνα με το TASS.

Στις αρχές του μήνα, η Αστάνα διέψευσε φήμες που κυκλοφορούσαν στο διαδίκτυο ότι δεκάδες βιολογικά εργαστήρια που λειτουργούν στις ΗΠΑ μεταφέρονται από την Ουκρανία στο Καζακστάν.

«Πρόκειται για ψευδείς ειδήσεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας του Καζακστάν. «Δεν υπάρχουν σχέδια για την τοποθέτηση βιολογικών εργαστηρίων από τρίτες χώρες στο έδαφος της Δημοκρατίας του Καζακστάν».

Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ ρίχνει «βόμβα»

Οι δυτικοί αξιωματούχοι αναφέρονται συνήθως στους ισχυρισμούς της Ρωσίας για τα «βιολογικά εργαστήρια» ως «θεωρία συνωμοσίας» και «παραπληροφόρηση».

Αλλά οι ισχυρισμοί δεν προέρχονται μόνο από τη Μόσχα.

Σε συνέντευξή του στις 15 Αυγούστου στον δημοφιλή σχολιαστή ειδήσεων Τάκερ Κάρλσον, ο υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ φάνηκε να διατυπώνει παρόμοιους ισχυρισμούς.

«Εμείς [οι Ηνωμένες Πολιτείες] έχουμε βιολογικά εργαστήρια στην Ουκρανία επειδή αναπτύσσουμε βιολογικά όπλα», δήλωσε ο κ. Κένεντι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

«Αυτά τα βιολογικά όπλα χρησιμοποιούν όλα τα είδη των νέων … τεχνικών γενετικής μηχανικής που δεν ήταν διαθέσιμες στις προηγούμενες γενιές», δήλωσε στον κ. Κάρλσον.

«Και μπορούν να κάνουν τρομακτικά πράγματα», πρόσθεσε.

Ο κ. Κένεντι δεν παρέθεσε πηγές για τον ισχυρισμό του.

Ωστόσο, τον Μάρτιο του περασμένου έτους, η Βικτόρια Νούλαντ, τότε υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για πολιτικές υποθέσεις, παραδέχθηκε ότι η Ουκρανία είχε πράγματι «εγκαταστάσεις βιολογικής έρευνας».

Μιλώντας ενώπιον του Κογκρέσου, η κ. Νούλαντ -η οποία πλέον υπηρετεί ως υφυπουργός Εξωτερικών- πρόσθεσε: «Εργαζόμαστε με τους Ουκρανούς για το πώς μπορούν να αποτρέψουν οποιοδήποτε από αυτά τα ερευνητικά υλικά να πέσει στα χέρια των Ρώσων».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε