Παρασκευή, 05 Δεκ, 2025
FILE PHOTO: Alice Wilkinson (7) adds a face mask to her character on the Roblox game platform at her home in Manchester, as the spread of the coronavirus disease (COVID-19) continues, Manchester, Britain, April 5, 2020. REUTERS/Phil Noble/File Photo

Η Ρωσία μπλοκάρει την πλατφόρμα Roblox λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια των παιδιών

Ο ρωσικός οργανισμός τηλεπικοινωνιών Ρόσκομναντσορ ανακοίνωσε ότι μπλόκαρε τη Roblox, μια αμερικανική ηλεκτρονική πλατφόρμα παιχνιδιών δημοφιλή στα παιδιά, κατηγορώντας την για διάδοση εξτρεμιστικού υλικού και προπαγάνδας υπέρ της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Όπως δήλωσε στις 3 Δεκεμβρίου ο Ρόσκομναντσορ στους δημοσιογράφους: «Περιορίσαμε την πρόσβαση των χρηστών λόγω καταγεγραμμένων μαζικών και επαναλαμβανόμενων γεγονότων διάδοσης υλικών με προπαγάνδα και αιτιολόγηση εξτρεμιστικών και τρομοκρατικών δραστηριοτήτων, εκκλήσεις για τέλεση παράνομων βίαιων πράξεων και ΛΟΑΤΚΙ προπαγάνδα», σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Η Roblox αποτελεί διαδικτυακή πλατφόρμα όπου οι χρήστες μπορούν να παίξουν παιχνίδια που έχουν δημιουργήσει άλλα μέλη της κοινότητας. Διαθέτει επίσης κοινωνικά χαρακτηριστικά, όπως εικονικές συγκεντρώσεις και δυνατότητες συνομιλίας με γραπτό ή φωνητικό μήνυμα. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας, η πλατφόρμα εξυπηρετεί καθημερινά 151,5 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες.

Η αρμόδια ρυθμιστική αρχή σημείωσε: «Η παρακολούθηση της πλατφόρμας παιχνιδιών επιβεβαίωσε επανειλημμένα την ανικανότητα του εσωτερικού συστήματος εποπτείας να εγγυηθεί 100% ασφάλεια του περιεχομένου που εμφανίζεται στην πλατφόρμα». Η δήλωση αυτή επανέλαβε προηγούμενες τοποθετήσεις του Ρόσκομναντσορ από τις 29 Νοεμβρίου.

Τότε, ο οργανισμός είχε αναφέρει: «Η πλατφόρμα διαθέτει μεγάλες ποσότητες ακατάλληλου περιεχομένου που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την πνευματική και ηθική ανάπτυξη των παιδιών, δημιουργώντας συνθήκες και προϋποθέσεις για παράνομες ενέργειες», σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο TASS.

Σε ερώτηση σχετικά με τον αποκλεισμό της πλατφόρμας στη Ρωσία, εκπρόσωπος της Roblox δήλωσε στην Epoch Times: «Παρέχουμε έναν θετικό χώρο για δημιουργικότητα και μάθηση. Σεβόμαστε την τοπική νομοθεσία των χωρών όπου δραστηριοποιούμαστε και θεωρούμε ότι η Roblox είναι ένας θετικός χώρος για μάθηση, δημιουργία και ουσιαστική επαφή για όλους. Έχουμε βαθιά δέσμευση για την ασφάλεια και διαθέτουμε ένα ισχυρό σύνολο προληπτικών μέτρων ασφάλειας για την ανίχνευση και αποτροπή επιβλαβούς περιεχομένου στην πλατφόρμα».

Η πλατφόρμα βρίσκεται υπό εξέταση και σε άλλες χώρες. Ο Ρόσκομναντσορ υποστηρίζει πως ανάρμοστο περιεχόμενο εντοπίστηκε σε δωμάτια και τοποθεσίες παιχνιδιών, όπου οι χρήστες μπορούν να ενσαρκώσουν τρομοκράτες, να οργανώσουν επιθέσεις σε σχολεία και να συμμετέχουν σε τυχερά παιχνίδια.

Ακόμη, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, παιδιά που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα έχουν δελεαστεί να αποστείλουν προσωπικές φωτογραφίες εαυτών τους και έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας, ενώ γίνεται αναφορά ότι η πλατφόρμα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ παιδόφιλων.

Η πλατφόρμα παιχνιδιών Roblox εμφανίζεται σε ένα tablet στη Νέα Υόρκη, στις 30 Οκτωβρίου 2021. Leon Keith/AP Photo

 

«Παρόμοια περιστατικά παράνομων πράξεων κατά παιδιών έχουν καταστεί διαδεδομένα τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Ρωσία», δήλωσε ο Ρόσκομναντσορ. Σύμφωνα με την Interfax, σε ανακοίνωση της 10ης Ιουλίου, ο οργανισμός ανέφερε ότι η Roblox διέγραψε υλικό που απεικόνιζε ΛΟΑΤΚΙ χαρακτήρες και χαρακτηριστικά της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

«Η διάδοση τέτοιου υλικού παραβιάζει τη ρωσική νομοθεσία». Το 2023, η Ρωσία χαρακτήρισε το διεθνές ΛΟΑΤΚΙ κίνημα ως εξτρεμιστικό και υπεύθυνο για υποκίνηση κοινωνικής και θρησκευτικής διχόνοιας. Η απόφαση αυτή επικρίθηκε σφόδρα από διεθνείς οργανώσεις όπως ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και η Διεθνής Αμνηστία.

Μήνυση κατά της Roblox από το Τέξας

Τον περασμένο μήνα, η πολιτεία του Τέξας υπέβαλε αγωγή κατά της Roblox, κατηγορώντας την πλατφόρμα ότι δεν προστάτευσε τα παιδιά από διαδικτυακούς θηρευτές. Παρόμοιες προσφυγές έχουν κατατεθεί και σε άλλες πολιτείες, όπως η Φλόριντα, το Κεντάκι και η Λουιζιάνα.

Ο Γενικός Εισαγγελέας του Τέξας, Κεν Πάξτον, στις 6 Νοεμβρίου κατηγόρησε τη Roblox για παραβίαση νόμων περί προστασίας παιδιών, αλλά και πολιτειακής και ομοσπονδιακής νομοθεσίας για την προστασία των καταναλωτών, αδυναμία πρόληψης εκμετάλλευσης και σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, καθώς και αποτυχία ενημέρωσης των γονέων για τους κινδύνους της πλατφόρμας.

Η Roblox δήλωσε στην Epoch Times τότε: «Δεσμευόμαστε στην ασφάλεια των παιδιών και έχουμε υιοθετήσει πρωτοποριακά μέτρα ασφαλείας για την προστασία των χρηστών και την απομάκρυνση κακόβουλων ατόμων».

Συμμετέχοντες στη Διάσκεψη Προγραμματιστών Roblox στο Burlingame της Καλιφόρνια, στις 10 Αυγούστου 2019. Ian Tuttle/Getty Images για Roblox

 

Η πλατφόρμα προσέθεσε ότι μέσα στο 2025 είχε εφαρμόσει πάνω από 145 μέτρα ασφάλειας και εργάζεται πάνω σε ένα νέο σύστημα εκτίμησης ηλικίας, προκειμένου να αποτρέψει την επαφή ενηλίκων με παιδιά. Σημειώνεται ότι η Roblox έχει ήδη απαγορευθεί στην Τουρκία, λόγω ανησυχιών ότι το περιεχόμενο θα μπορούσε να οδηγήσει σε κακοποίηση ανηλίκων.

Υπό διερεύνηση και στην Αυστραλία

Η διαδικτυακή ασφάλεια των ανηλίκων αποτελεί πλέον παγκόσμια ανησυχία, με χώρες όπως η Αυστραλία, η Δανία και η Μαλαισία να υιοθετούν ή να εξετάζουν απαγορεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τους ανηλίκους.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες επιχειρείται ήδη ο περιορισμός της πρόσβασης των ανηλίκων στα κοινωνικά δίκτυα σε επίπεδο πολιτειών. Οι υποστηρικτές των αλλαγών αυτών προειδοποιούν για τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών, καθώς και για την έκθεσή τους σε επιβλαβές περιεχόμενο.

Τον Οκτώβριο, η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρέντερικσεν, δήλωσε: «Τα κινητά τηλέφωνα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κλέβουν την παιδική ηλικία των παιδιών μας».

Η Αυστραλία ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που ψήφισε νομοθεσία απαγόρευσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για ανηλίκους, με την απαγόρευση για νέους κάτω των 16 να τίθεται σε ισχύ στις 10 Δεκεμβρίου.

Αν και η Roblox δεν περιλαμβάνεται προς το παρόν στη λίστα των πλατφορμών με περιορισμό ηλικίας, η υπουργός Επικοινωνιών της Αυστραλίας, Ανίκα Γουέλς, ξεκαθάρισε: «Οι αρμόδιοι ρυθμιστές θα παρακολουθούν στενά την ανταπόκριση των νέων μόλις τεθούν σε ισχύ οι υπόλοιποι περιορισμοί στα κοινωνικά δίκτυα. Αν διαπιστωθεί ότι η χρήση της Roblox αυξάνεται και προκαλείται μεγαλύτερη βλάβη, τότε σίγουρα η πλατφόρμα θα βρεθεί στο στόχαστρο της Επιτρόπου Ψηφιακής Ασφάλειας», δήλωσε η Γουέλς στις 10 Νοεμβρίου.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε