Παρασκευή, 29 Σεπ, 2023
Ρωσικά υπερηχητικά αεροσκάφη αναχαίτισης MiG-31 που μεταφέρουν υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal (Dagger) πετούν πάνω από την Κόκκινη Πλατεία κατά τη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης στη Μόσχα, Ρωσία, στις 9 Μαΐου 2018. (Yuri Kadobnov/AFP via Getty Images)

Η Ρωσία χρησιμοποιεί για πρώτη φορά υπερηχητικούς βαλιστικούς πυραύλους κατά της Ουκρανίας

Η Ρωσία δήλωσε το Σάββατο ότι χρησιμοποίησε υπερηχητικούς πυραύλους για να καταστρέψει ουκρανικά στρατιωτικά μέσα, γεγονός που σηματοδοτεί την πρώτη φορά που η Μόσχα παραδέχεται ότι χρησιμοποιεί αυτό το είδος όπλου σε μάχη.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σε επιχειρησιακή ενημέρωση της 19ης Μαρτίου ότι την Παρασκευή κατέστρεψε μια μεγάλη υπόγεια εγκατάσταση αποθήκευσης πυραύλων και αεροπορικών πυρομαχικών στην περιοχή Ιβάνο-Φρανκόφσκ της Ουκρανίας, χρησιμοποιώντας πυραύλους που μπορούν να ταξιδέψουν με ταχύτητα πάνω από πέντε φορές την ταχύτητα του ήχου.

Ο Ιγκόρ Κονασένκοφ, εκπρόσωπος του υπουργείου, δήλωσε ότι στο χτύπημα χρησιμοποιήθηκε το αεροπορικό πυραυλικό σύστημα Kinzhal με υπερηχητικούς βαλιστικούς πυραύλους.

Ο Κονασένκοφ πρόσθεσε ότι, μέχρι το Σάββατο, οι ρωσικές δυνάμεις είχαν καταστρέψει 196 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, 1.438 άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, 145 πυραυλικά συστήματα πολλαπλών εκτοξεύσεων, 556 πυροβόλα πεδίου και όλμους και 1.237 ειδικά στρατιωτικά οχήματα.

Αδιάκριτη χρήση ισχύος πυρός

Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε το Σάββατο περισσότερες επιθέσεις εναντίον των ρωσικών δυνάμεων, υποστηρίζοντας ότι τουλάχιστον 14.400 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής σε μάχες.

Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι έχουν καταστραφεί τουλάχιστον 1.470 ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, 914 οχήματα, 466 άρματα μάχης, 115 ελικόπτερα, 95 αεροσκάφη και 17 μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες δήλωσαν το Σάββατο ότι η Ρωσία έχει μέχρι στιγμής αποτύχει να επιτύχει τους αρχικούς στρατιωτικούς της στόχους και «έχει εκπλαγεί από την κλίμακα και τη σφοδρότητα» της ουκρανικής αντίστασης.

Προειδοποίησε ότι η Μόσχα «ακολουθεί τώρα μια στρατηγική φθοράς» και θα μπορούσε να καταφύγει στην «αδιάκριτη χρήση πυρών» καθώς αλλάζει τακτική, με αποτέλεσμα την αύξηση στις απώλειες μεταξύ των αμάχων και την καταστροφή των ουκρανικών υποδομών.

Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες κοινοποίησαν ένα βίντεο που υποτίθεται ότι δείχνει τις ρωσικές δυνάμεις να χρησιμοποιούν πυρομαχικά μη ακριβείας για να πλήξουν πυκνές αστικές περιοχές, «σκοτώνοντας και εκτοπίζοντας αθώους πολίτες».

Για έναν κόσμο χωρίς ναζισμό

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πραγματοποίησε μια φιλοπολεμική συγκέντρωση την Παρασκευή, την επέτειο της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία. Μίλησε σε ένα στάδιο γεμάτο από Ρώσους που ζητωκραύγαζαν και κυμάτιζαν σημαίες μπροστά από πανό που έγραφαν «Για έναν κόσμο χωρίς ναζισμό» και «Για τη Ρωσία», σε μια προφανή αναφορά στους στόχους της στρατιωτικής του εκστρατείας για «αποστρατιωτικοποίηση και αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας.

Ο Πούτιν δικαιολόγησε την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως την αποκάλεσε, στην Ουκρανία μιλώντας για την αυτονομιστική σύγκρουση στο Ντονμπάς, υποστηρίζοντας ότι αυτό που συνέβαινε εκεί ήταν «γενοκτονία» και ότι ο τερματισμός της ήταν ο στόχος της στρατιωτικής δράσης. Ορκίστηκε ότι η Ρωσία θα πραγματοποιήσει «οπωσδήποτε» όλα τα σχέδιά της στην Ουκρανία.

Δεν είναι σαφές πόση υποστήριξη υπάρχει μεταξύ των Ρώσων για την «ειδική επιχείρηση» του Πούτιν για τον αφοπλισμό της Ουκρανίας και την ανατροπή της κυβέρνησης στο Κίεβο, την οποία αποκαλεί «νεοναζί».

Η εταιρεία δημοσκοπήσεων Active Group διεξήγαγε τηλεφωνική έρευνα σε δείγμα 1.557 ατόμων στη Ρωσία μεταξύ 11-14 Μαρτίου, με μία από τις ερωτήσεις να είναι η εξής: «Θα πρέπει η Ρωσική Ομοσπονδία να αναγκάσει στρατιωτικά άλλες χώρες να εγκαταλείψουν την υποστήριξή τους προς τους ναζί στην Ουκρανία;».

Η δημοσκόπηση έδειξε ότι το 40,6% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι υποστηρίζει τη ρωσική στρατιωτική δράση σε άλλες χώρες λόγω της υποστήριξής τους στην Ουκρανία εν μέσω της τρέχουσας σύγκρουσης, το 46% δήλωσε ότι δεν είναι σίγουρο, ενώ το 13,4% απάντησε όχι.

Ένας μακρύς κατάλογος ιστορικών έχει καταγγείλει τους ισχυρισμούς του Πούτιν περί «αποναζιστικοποίησης» της Ουκρανίας, χαρακτηρίζοντάς τους «χονδροειδή λανθασμένο χαρακτηρισμό», ενώ χαρακτήρισε τη ρητορική του ως «εκ των πραγμάτων λανθασμένη, ηθικά αποκρουστική και βαθιά προσβλητική για τη μνήμη εκατομμυρίων θυμάτων του ναζισμού και εκείνων που πολέμησαν θαρραλέα εναντίον του, συμπεριλαμβανομένων των Ρώσων και Ουκρανών στρατιωτών του Κόκκινου Στρατού».

Ο πόλεμος πρέπει να τερματιστεί

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εν τω μεταξύ, ζήτησε ουσιαστικές συνομιλίες για την ειρήνη και την ασφάλεια με το Κρεμλίνο, λέγοντας σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του νωρίς το Σάββατο ότι «έχει έρθει η ώρα για μια συνάντηση, είναι ώρα να μιλήσουμε».

«Ήρθε η ώρα να αποκατασταθεί η εδαφική ακεραιότητα και η δικαιοσύνη για την Ουκρανία. Διαφορετικά, οι απώλειες της Ρωσίας θα είναι τέτοιες που θα χρειαστείτε αρκετές γενιές για να ανακάμψετε».

«Ο πόλεμος πρέπει να τερματιστεί», είπε.

Πάνω από 3,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία εν μέσω των μαχών, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ενώ τουλάχιστον 816 άμαχοι έχουν σκοτωθεί.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε