Τρίτη, 06 Ιούν, 2023
Μια γυναίκα συνομιλεί με έναν Ρώσο στρατιώτη καθώς οι άνθρωποι περιμένουν στην ουρά σε μια διανομή τροφίμων που οργανώθηκε από τον ρωσικό στρατό και εθελοντές στη Μαριούπολη, στις 12 Απριλίου 2022. (Alexander Nemenov/AFP μέσω Getty Images)

Η Ρωσία αναφέρει ότι η Μαριούπολη έχει καταληφθεί – ο Πούτιν επιλέγει τον αποκλεισμό και όχι την έφοδο στο εργοστάσιο χάλυβα της Μαριούπολης

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν πλήρως την πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης, το λιμάνι-κλειδί του Ντονμπάς στη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ωστόσο, περισσότεροι από 2.000 Ουκρανοί μαχητές εξακολουθούν να παραμένουν οχυρωμένοι στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στην πόλη, πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ακύρωσε τα σχέδια του ρωσικού στρατού να εισβάλει στο χαλυβουργείο Azovstal στην ουκρανική πόλη-λιμάνι Μαριούπολη και δήλωσε την Πέμπτη ότι θέλει οι ουκρανικές δυνάμεις εκεί να είναι ερμητικά κλεισμένες αντ’ αυτού.

Η πλήρης κατάληψη της Μαριούπολης, η οποία πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις εδώ και εβδομάδες, αποτελεί κεντρικό μέρος των σχεδίων της Μόσχας να αποκόψει την Ουκρανία από την Αζοφική Θάλασσα και να σφυρηλατήσει μια χερσαία γέφυρα που θα συνδέει τη ρωσοκρατούμενη Κριμαία με τη Ρωσία.

Ο Πούτιν, σε μια συνάντηση στο Κρεμλίνο με τον Σεργκέι Σοϊγκού, τον υπουργό Άμυνας του, έδωσε εντολή να ματαιωθεί το σχέδιο εισβολής, λέγοντας ότι είναι προτιμότερο να σωθούν οι ζωές των Ρώσων στρατιωτών και αξιωματικών και να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια και να περιμένουν να ξεμείνουν οι ουκρανικές δυνάμεις από εφόδια.

«Θεωρώ την προτεινόμενη έφοδο στη βιομηχανική ζώνη περιττή», είπε ο Πούτιν στον Σοϊγκού σε τηλεοπτική συνάντηση στο Κρεμλίνο. «Σας διατάζω να την ακυρώσετε.

Δεν υπάρχει λόγος να σκαρφαλώσουμε σε αυτές τις κατακόμβες και να συρθούμε υπόγεια μέσα από αυτές τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις», είπε στον Σοϊγκού.

«Αποκλείστε αυτή τη βιομηχανική περιοχή ώστε να μην μπορεί να περάσει ούτε μύγα».

Ο Πούτιν κάλεσε τους εναπομείναντες Ουκρανούς μαχητές στο Azovstal να καταθέσουν τα όπλα, λέγοντας ότι η Ρωσία θα τους αντιμετωπίσει με σεβασμό και θα παράσχει ιατρική βοήθεια σε όσους τραυματίστηκαν.

Ο Σοϊγκού είχε δηλώσει νωρίτερα στον Πούτιν ότι περισσότεροι από 2.000 Ουκρανοί μαχητές εξακολουθούν να βρίσκονται κρυμμένοι στο εργοστάσιο και ότι μπορεί να χρειαστούν τρεις ή τέσσερις ημέρες για να τεθεί υπό τον έλεγχό τους η εγκατάσταση.

Ο Σοϊγκού είπε στον Πούτιν ότι η Μαριούπολη έχει συμβολική σημασία για τη Ρωσία, επειδή είναι αυτό που αποκάλεσε de facto έδρα του ακροδεξιού εθνικιστικού τάγματος Αζόφ, το οποίο η Μόσχα έχει υποσχεθεί να καταστρέψει.

Ο Πούτιν συνεχάρη τον υπουργό Άμυνας του για την επιτυχημένη, όπως είπε, στρατιωτική επιχείρηση «απελευθέρωσης της Μαριούπολης» και του ζήτησε να μεταφέρει τις ευχαριστίες του στα ρωσικά στρατεύματα.

«Θέλω όλοι τους να γνωρίζουν: στο μυαλό μας, στο μυαλό ολόκληρης της Ρωσίας, είναι ήρωες», είπε ο Πούτιν.

Ο Σοϊγκού είπε στον Πούτιν ότι η Ρωσία σκότωσε περισσότερους από 4.000 Ουκρανούς στρατιώτες στην εκστρατεία της για την κατάληψη της Μαριούπολης και ότι 1.478 είχαν παραδοθεί. Είπε ότι η Ρωσία είχε επίσης εκκενώσει 142.711 πολίτες από την πόλη.

«Πρέπει να σκεφτούμε για πρόσθετα μέτρα υποστήριξης και σε ορισμένες περιπτώσεις για τη διαιώνιση της μνήμης των συντρόφων μας που επέδειξαν ηρωισμό και θυσίασαν τη ζωή τους για την ειρηνική ζωή του λαού μας στο Ντονμπάς (ανατολική Ουκρανία) και για τη διασφάλιση της ειρηνικής ζωής και ύπαρξης της ίδιας της Ρωσίας, της ειρηνικής ύπαρξης της χώρας μας», δήλωσε ο Πούτιν.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε