Τρίτη, 23 Απρ, 2024
Σωλήνες στις εγκαταστάσεις εκφόρτωσης του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 απεικονίζονται στο Λούμπμιν της Γερμανίας, στις 8 Μαρτίου 2022. (Hannibal Hanschke/Reuters)

Η Ρωσία επαναφέρει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream

Το ρωσικό φυσικό αέριο άρχισε να ρέει και πάλι μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 την Πέμπτη, μετά την προγραμματισμένη διακοπή λειτουργίας του που τον έκλεισε για 10 ημέρες, όπως επιβεβαίωσε ο διαχειριστής του αγωγού.

Ο Nord Stream 1 είναι ο μεγαλύτερος μεμονωμένος αγωγός που μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία και μεταφέρει 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου ετησίως κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα.

Ξεκίνησε την ετήσια συντήρηση στις 11 Ιουλίου.

Εκπρόσωπος της Nord Stream AG επιβεβαίωσε σε πολλά ειδησεογραφικά πρακτορεία ότι ο αγωγός είναι πλέον ξανά σε λειτουργία, αν και δεν είναι σαφές σε ποια δυναμικότητα.

Σε δήλωση που έστειλε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στο CNBC, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι η εταιρεία «βρίσκεται σε διαδικασία επανέναρξης της μεταφοράς φυσικού αερίου» και ότι «μπορεί να χρειαστούν μερικές ώρες για να φθάσει ο διορισμένος όγκος μεταφοράς».

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Δικτύων της Γερμανίας, Κλάους Μίλερ, ανέφερε στο Twitter ότι ο αγωγός λειτουργούσε σε δυναμικότητα περίπου 30% το πρωί της Πέμπτης, ποσότητα που, όπως σημείωσε, ήταν εγγυημένη για δύο ώρες.

Σε μια δεύτερη ανάρτηση στο Twitter, ο Μίλερ ανέφερε ότι οι ροές φυσικού αερίου πιθανότατα θα φτάσουν περίπου το 40% την Πέμπτη, αλλά σημείωσε ότι «δυστυχώς, η πολιτική αβεβαιότητα και η περικοπή του 60% από τα μέσα Ιουνίου παραμένουν».

Τα στοιχεία στην επίσημη ιστοσελίδα της Nord Stream AG δείχνουν ότι οι φυσικές ροές ήταν 21.388.236 kWh/h στις 6 π.μ. έως 7 π.μ. ώρα Κεντρικής Ευρώπης την Πέμπτη, από μηδέν προηγουμένως.

Την τελευταία ημέρα λειτουργίας πριν κλείσει ο αγωγός για συντήρηση, οι ροές ήταν 29.278.309 kWh/h.

Ευπρόσδεκτη ανακούφιση

Η επανέναρξη των ροών φυσικού αερίου μέσω του αγωγού θα φέρει αναμφίβολα μια ευπρόσδεκτη ανακούφιση στους Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι οποίοι προηγουμένως είχαν προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο περαιτέρω περικοπών του εφοδιασμού και αναζητούσαν εναλλακτικούς προμηθευτές του ρωσικού φυσικού αερίου.

Η Ρωσία διέκοψε την προμήθεια φυσικού αερίου σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες που δεν συμμορφώθηκαν με την απαίτηση του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για πληρωμή σε ρούβλια.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξαρτάται από το ρωσικό φυσικό αέριο, το οποίο αντιπροσώπευε το 40% των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ το 2021, ή περίπου 155 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Αυτή η εξάρτηση αυξήθηκε στο 65% στη Γερμανία το 2020 και οι διαταραχές στον εφοδιασμό θα μπορούσαν να επιδεινώσουν περαιτέρω την τρέχουσα ενεργειακή κρίση σε ολόκληρη την Ευρώπη και να δουν τις τιμές καταναλωτή να εκτοξεύονται ακόμη υψηλότερα, αυξάνοντας τον κίνδυνο οικονομικής ύφεσης.

Παρόλα αυτά, η Γερμανία έχει ορκιστεί να μειώσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

Την Τετάρτη, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατηγόρησε το Κρεμλίνο ότι χρησιμοποιεί την ενέργεια ως «όπλο», ενώ ζήτησε επίσης από τα κράτη μέλη της ΕΕ να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 15% τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη του 2023.

«Η Ρωσία μας εκβιάζει. Η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο. Και ως εκ τούτου, σε κάθε περίπτωση, είτε πρόκειται για μια μερική μεγάλη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου είτε για μια ολική διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου, η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη», έγραψε η φον ντερ Λάιεν στο Twitter, προσθέτοντας ότι η ΕΕ έχει «κάνει ήδη πολλά για να προετοιμαστεί» και ότι η αποθήκευση φυσικού αερίου βρίσκεται στο 64%.

Το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί τις κατηγορίες αυτές και υποστηρίζει ότι η Ρωσία είναι αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας και «εκπληρώνει αυστηρά όλες τις υποχρεώσεις της» προς την Ευρώπη.

«Η προμήθεια φυσικού αερίου από άλλες πηγές έχει αυξηθεί κατά 75 τοις εκατό σε σύγκριση με πέρυσι», συνέχισε η φον ντερ Λάιεν. «Και από την αρχή του έτους εκτιμάται ότι έχουν προστεθεί επιπλέον 20 GW δυναμικότητας ανανεώσιμης ενέργειας».

Η πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε ότι οι χώρες της ΕΕ «πρέπει να κάνουν τώρα ό,τι μπορούν για να εξοικονομήσουν το 15 τοις εκατό της ετήσιας κατανάλωσης φυσικού αερίου».

Σύμφωνα με τον προτεινόμενο κανονισμό (pdf), που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, θα ορίσει μια αρχική μείωση κατά 15 τοις εκατό της χρήσης φυσικού αερίου μεταξύ της 1ης Αυγούστου 2022 και της 31ης Μαρτίου 2023.

«Παρέχουμε καθοδήγηση για να γίνει αυτό, με έξυπνο τρόπο. Αυτή τη στιγμή ο στόχος είναι φιλόδοξος», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν. «Σε περίπτωση ευρωπαϊκού συναγερμού, το 15 τοις εκατό είναι δεσμευτικό. Όσο πιο γρήγορα ενεργήσουμε, τόσο περισσότερο θα εξοικονομήσουμε, τόσο πιο ασφαλείς θα είμαστε».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε