Πέμπτη, 23 Μαΐ, 2024
Μια θεριζοαλωνιστική μηχανή συγκεντρώνει σιτάρι σε χωράφι κοντά στο χωριό Χρεμπένι στην περιοχή του Κιέβου, Ουκρανία, στις 17 Ιουλίου 2020. (Valentyn Ogirenko/Reuters)

Η Ρωσία επιβάλλει πληρωμές μόνο με ρούβλι στις χώρες που αγοράζουν σιτάρι και ηλιέλαιο

Η Ρωσία, η οποία αντιμετωπίζει κυρώσεις από τη Δύση για την εισβολή της στην Ουκρανία, θα εξάγει πλέον σιτηρά σε άλλα κράτη μόνο με αντάλλαγμα ρούβλια.

Εκτός από τα δημητριακά, η ρωσική κυβέρνηση έχει προσθέσει το ηλιέλαιο και τα άλευρα στον κατάλογο των εξαγωγικών ειδών που πρέπει να πληρώνονται σε ρούβλια. Ένα σχετικό ψήφισμα εγκρίθηκε την Παρασκευή. Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο και σημαντικός προμηθευτής ηλιόσπορων.

Το κυβερνητικό ψήφισμα παρατείνει επίσης τη διάταξη για την πληρωμή των εξαγωγικών δασμών για το ηλιέλαιο και το αλεύρι σε ρούβλια έως τις 31 Αυγούστου 2023. Στο πλαίσιο αυτού του μηχανισμού πληρωμών, η βασική τιμή για τον υπολογισμό των εξαγωγικών δασμών του σιταριού έχει οριστεί στα 15.000 ρούβλια (263 δολάρια) ανά τόνο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Γεωργίας της Ρωσίας, Ντμίτρι Πατρούσεφ, η συγκομιδή σιτηρών της Μόσχας για το έτος θα μπορούσε να φθάσει τα 130 εκατομμύρια τόνους, γεγονός που θα ήταν αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς και να εξασφαλίσει τις δυνατότητες εξαγωγών.

«Τα [γεωργικά μας] προϊόντα θα βρίσκονται στις ξένες αγορές, αλλά μόνο σε εκείνες τις χώρες που είναι φιλικές προς εμάς, που δεν μας δημιουργούν εμπόδια και δυσκολίες», δήλωσε στους δημοσιογράφους στα μέσα Ιουνίου, σύμφωνα με το RT.

Εν τω μεταξύ, η Ουκρανία συνεχίζει να μην μπορεί να εξάγει πολλά σιτηρά, καθώς οι θαλάσσιες οδοί εξαγωγής σιτηρών έχουν μπλοκαριστεί από τη Ρωσία. Πριν από τον πόλεμο, η Ουκρανία συνήθιζε να εξάγει έως και 6 εκατομμύρια τόνους σιτηρών το μήνα. Αλλά ο θαλάσσιος αποκλεισμός μείωσε τις εξαγωγές σε μόλις 300.000 τόνους τον Μάρτιο και περίπου ένα εκατομμύριο τόνους τον Απρίλιο.

Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο υπουργός Γεωργίας της Ουκρανίας Μίκολα Σόλσκι προέβλεψε ότι η εισβολή της Ρωσίας θα δημιουργήσει παγκόσμια έλλειψη σιταριού για τουλάχιστον τρεις σεζόν, κρατώντας μακριά από τις αγορές μεγάλο μέρος του σιταριού της Ουκρανίας.

Παραγωγή σιταριού στην ΕΕ

Η ρωσική απόφαση έρχεται εν μέσω ανησυχιών για την παραγωγή σιταριού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε από την εταιρεία γεωργικών συμβούλων Strategie Grains τον Ιούνιο, η ΕΕ προβλέπεται να παράγει περίπου 5% λιγότερο σιτάρι το 2022 από ό,τι πέρυσι.

Η παραγωγή σιταριού στη Γαλλία -που αντιπροσωπεύει περίπου το 18 τοις εκατό της συνολικής ευρωπαϊκής παραγωγής- αναμένεται να μειωθεί κατά περισσότερο από 5 τοις εκατό φέτος.

«Σε συνδυασμό με περιόδους ακραίας ζέστης -ο υδράργυρος ανέβηκε πολύ πάνω από τους εποχικούς μέσους όρους- ο καιρός αυτός επέδρασε αρνητικά στην κατάσταση όλων των καλλιεργειών σιτηρών στην Ευρώπη, κατά την περίοδο των κρίσιμων φάσεων διαμόρφωσης της απόδοσης», αναφέρει η έκθεση, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Την 1η Ιουλίου, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ μείωσε την παραγωγή μαλακού σιταριού (μαλακό σιτάρι) του μπλοκ για το 2022/23 σε 125 εκατομμύρια τόνους, από 130,4 εκατομμύρια τόνους που προβλεπόταν ένα μήνα νωρίτερα. Το 2021/2022 το μπλοκ παρήγαγε 130,1 εκατομμύρια τόνους μαλακού σιταριού.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε