Τρίτη, 15 Ιούλ, 2025
Κατεστραμμένο κτίριο κατοικιών στο Κίεβο της Ουκρανίας, στις 23 Ιουνίου 2025. Genya Savilov / AFP

Η Ρωσία εξαπολύει τη μεγαλύτερη αεροπορική επίθεση στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου

Τη νύχτα, η Ρωσία πραγματοποίησε τη σφοδρότερη αεροπορική επίθεση κατά της Ουκρανίας από την έναρξη του πολέμου, αφήνοντας πολλαπλές περιοχές του Κιέβου με ζημιές το πρωί της Παρασκευής.

Σύμφωνα με την Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία, η Μόσχα εξαπέλυσε 550 μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και πυραύλους σε όλη τη χώρα, τα περισσότερα εκ των οποίων ήταν ιρανικά UAV τύπου Shahed.

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να εξουδετερώσουν 478 από τα όπλα που εκτοξεύτηκαν, με τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας να καταρρίπτουν 270 στόχους — μεταξύ αυτών δύο πυραύλους cruise — ενώ άλλοι 208 χάθηκαν από τα ραντάρ και εκτιμάται ότι παρεμποδίσθηκαν με ηλεκτρονικά μέσα. Παρά ταύτα, η Ρωσία πέτυχε πλήγματα σε οκτώ τοποθεσίες με εννέα πυραύλους και 63 drones.

Oil-painting-ntdtv

Στόχος του νυχτερινού μπαράζ του Κρεμλίνου αποτέλεσε κυρίως η πρωτεύουσα της Ουκρανίας, με τουλάχιστον 23 τραυματίες, εκ των οποίων οι 14 χρειάστηκαν νοσηλεία, σύμφωνα με τον δήμαρχο του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, σε ανάρτησή του στο Telegram.

Ο ίδιος ανέφερε ακόμη: «Πέντε ασθενοφόρα υπέστησαν ζημιές κατά την επίθεση, ωστόσο έως τώρα δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ιατρικού προσωπικού». Ο Κλίτσκο μίλησε για καταστροφές σε τουλάχιστον πέντε από τα δέκα διαμερίσματα του Κιέβου, τόσο σε κατοικημένα όσο και σε λοιπά κτίρια.

Ο εθνικός σιδηροδρομικός οργανισμός γνωστοποίησε ζημιές και στις υποδομές Γιεκατερίνμπουργκ–Λιζνίτσι, προειδοποιώντας το κοινό για καθυστερήσεις στα δρομολόγια.

Ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της πόλης του Κιέβου, Τίμερ Τκατσένκο, συνέστησε στους πολίτες να κρατούν κλειστά τα παράθυρά τους λόγω επικίνδυνων επιπέδων καυσαερίων στην ατμόσφαιρα.

Σε ανάρτησή του στο Telegram σημείωσε: «Η Ρωσία, ένα τρομοκρατικό κράτος, σπέρνει το χάος». Εκτός από την πρωτεύουσα, πληγές δέχθηκαν και η ευρύτερη περιφέρεια του Κιέβου, καθώς και οι περιοχές Ντνίπρο, Σούμι, Χάρκιβ και Τσερνίχιβ.

Το πρωί της Παρασκευής, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναφέρθηκε στις επιθέσεις μέσω του κοινωνικού δικτύου X, επισημαίνοντας πως οι αεροπορικές εφόδοι ξεκίνησαν σχεδόν ταυτόχρονα με τα ρεπορτάζ περί τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ζελένσκι τόνισε ότι η αντιαεροπορική άμυνα ήταν καθοριστική στο να αποτραπούν μεγαλύτερες καταστροφές, προσθέτοντας: «Είναι απολύτως κρίσιμο οι εταίροι μας να συνεχίσουν να μας στηρίζουν στην άμυνα έναντι βαλλιστικών πυραύλων. Τα συστήματα Patriot και οι πύραυλοι τους σώζουν ζωές».

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες πάγωσαν ορισμένες αποστολές όπλων στην Ουκρανία, στο πλαίσιο αναθεώρησης δυνατοτήτων από το Πεντάγωνο, ώστε η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια να ευθυγραμμιστεί με τις στρατηγικές προτεραιότητες άμυνας της χώρας.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση του ουκρανικού Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο κάλεσε τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Ουκρανία, Τζον Τζίνκελ, για να υπογραμμίσει τη σημασία της συνέχισης παράδοσης των ήδη δεσμευμένων αμυντικών πακέτων.

Ο Ζελένσκι επισήμανε ότι η πρόσφατη επίθεση αποτελεί σαφές δείγμα ότι χωρίς πραγματικά ευρείας κλίμακας πίεση, «η Ρωσία δεν θα αλλάξει τη βλακώδη, καταστροφική της στάση. Σε κάθε τέτοιο πλήγμα κατά ανθρώπων, πρέπει να υφίστανται τις αντίστοιχες κυρώσεις και άλλα πλήγματα στην οικονομία, στα έσοδα και στις υποδομές τους». Συμπλήρωσε δε: «Αυτό είναι το μοναδικό μέσο που μπορεί γρήγορα να βελτιώσει την κατάσταση, κάτι που εξαρτάται από τους εταίρους μας, και πρωτίστως από τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας υποστήριξε πως έπληξε στρατιωτικούς στόχους στο Κίεβο, μεταξύ των οποίων εργοστάσια drone, στρατιωτικό αεροδρόμιο και διυλιστήριο πετρελαίου.

Τηλεφωνική επαφή Τραμπ–Πούτιν

Ο Ντόναλντ Τραμπ, στις 3 Ιουλίου, δήλωσε ότι η τηλεφωνική του συνομιλία με τον Πούτιν δεν απέφερε καμία πρόοδο, καθώς ο ίδιος συνεχίζει την προσπάθεια διαμεσολάβησης ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

«Δεν σημείωσα καμία πρόοδο μαζί του», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος εν πτήσει με το Air Force One προς την Αϊόβα.

Ο Τραμπ ανέφερε πως συζήτησε με τον Πούτιν για το Ιράν και την Ουκρανία, προσθέτοντας: «Δεν είμαι ικανοποιημένος από αυτό. Είμαι πολύ απογοητευμένος από τη συνομιλία που είχα σήμερα με τον πρόεδρο Πούτιν, επειδή δεν θεωρώ ότι έχει διάθεση να σταματήσει, και αυτό είναι πολύ λυπηρό». Ο Τραμπ διευκρίνισε: «Απλώς λέω ότι δεν νομίζω να προσπαθεί να τερματίσει την κατάσταση, κι αυτό είναι πραγματικά ατυχές». Ο Τραμπ αναμένεται να μιλήσει με τον Ζελένσκι εντός της Παρασκευής.

Από ρωσικής πλευράς δεν υπήρξε δημόσιο σχόλιο του Βλαντιμίρ Πούτιν για τη συνομιλία, ωστόσο ο σύμβουλος της προεδρίας, Γιούρι Ουσάκοφ, δήλωσε στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο TASS ότι οι δύο ηγέτες μίλησαν σχεδόν μία ώρα και συζήτησαν, μεταξύ άλλων, την κατάσταση στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.

Ο Ουσάκοφ πρόσθεσε ότι στη διάρκεια της συζήτησης, έγινε αναφορά και στην πιθανότητα ανταλλαγής κινηματογραφικών παραγωγών που προωθούν τις παραδοσιακές αξίες που μοιράζονται η Ρωσία και η διοίκηση Τραμπ.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε