Παρασκευή, 25 Ιούλ, 2025
Η Νατάλια Μινένκοβα κάνει τον διαλογισμό του Φάλουν Γκονγκ στο Ντεντρόπαρκ στη Μόσχα. Ρωσία, 5 Ιουλίου 2022. (The Epoch Times)

Η Ρωσία φυλακίζει ασκούμενη του Φάλουν Γκονγκ για 4 χρόνια, ενώ οι σχέσεις της με το Πεκίνο ενισχύονται

Η Νατάλια Μινένκοβα εφιστά την προσοχή στις καταχρηστικές πρακτικές του κινεζικού καθεστώτος και λυπάται που βλέπει τη χώρα της να γίνεται εργαλείο του ΚΚΚ στην δίωξη

Δικαστήριο της Μόσχας καταδίκασε γυναίκα σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης επειδή ασκεί Φάλουν Γκονγκ. Οι παρατηρητές ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζουν ανησυχία για την «ανατριχιαστική συμμαχία» μεταξύ Ρωσίας και Κίνας.

Η γυναίκα, η 47χρονη Νατάλια Μινένκοβα, καταδικάστηκε στις 23 Ιουλίου, μετά από ένα χρόνο υπό κράτηση, με την κατηγορία της «διεξαγωγής δραστηριοτήτων μιας ανεπιθύμητης οργάνωσης».

Η ποινή φυλάκισης επιβλήθηκε μόλις μια ημέρα αφότου οι Αρχές της Σιβηρίας έκαναν έφοδο στο σπίτι μιας άλλης ασκούμενης του Φάλουν Γκονγκ, κατάσχοντας το τηλέφωνο και τον φορητό υπολογιστή της, επιβεβαιώνοντας ότι η καταστολή των ασκουμένων του Φάλουν Γκονγκ στη Ρωσία έχει κλιμακωθεί τον τελευταίο χρόνο, με επτά ακόμη ασκούμενους να έχουν διωχθεί ή συλληφθεί από τον Μάρτιο του 2024.

Oil-painting-ntdtv

Στα τέλη Ιουνίου, ο Ρώσος πολίτης Τζου Γιουν καταδικάστηκε επίσης σε τρία χρόνια φυλάκισης, ενώ τον Νοέμβριο του 2024 η Οξάνα Στσετκίνα από την πόλη Πιατιγκόρσκ της νότιας Ρωσίας έλαβε ποινή φυλάκισης δύο ετών για τη σύνδεσή της με τους «Φίλους του Φάλουν Γκονγκ», σύλλογο που το ρωσικό δικαστήριο χαρακτήρισε «ανεπιθύμητο».

Ο αμφιλεγόμενος νόμος, βάσει του οποίου «η άσκηση των δραστηριοτήτων μιας ανεπιθύμητης οργάνωσης» θεωρείται έγκλημα, ψηφίστηκε το 2015. Έκτοτε, έχει χρησιμοποιηθεί από τις ρωσικές αρχές κατά περισσότερων από 100 οργανισμών, καθώς και δημοσιογράφων και ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Ληβάι Μπράουντ, εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου Πληροφοριών Φάλουν Ντάφα, δήλωσε ότι η τάση τιμωρίας των ασκούμενων του Φάλουν Γκονγκ επειδή κάνουν διαλογισμό είναι «επικίνδυνη και βαθιά ανησυχητική».

Το γεγονός ότι η Μινένκοβα καταδικάστηκε τρεις ημέρες μετά από μια σημαντική επέτειο του Φάλουν Γκονγκ, την 26η επέτειο από την έναρξη της δίωξης στην Κίνα, εγείρει σοβαρά ερωτήματα, είπε.

«Είτε σκόπιμη είτε όχι, η χρονική συγκυρία απηχεί το εγχειρίδιο του Πεκίνου και σηματοδοτεί μια ανατριχιαστική ευθυγράμμιση με την αυταρχική καταστολή του», δήλωσε ο Μπράουντ στην Epoch Times.

«Το ότι η Ρωσία υποκύπτει στις πιέσεις του Πεκίνου, απαγορεύοντας το Φάλουν Γκονγκ και φυλακίζοντας τους δικούς της πολίτες, θίγει την ίδια της την κυριαρχία και την εθνική της αξιοπρέπεια. Η ιστορία δεν θα δει με καλό μάτι όσους επιλέγουν να συνεργαστούν με το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας – το πιο βάναυσο κομμουνιστικό καθεστώς στον κόσμο σήμερα».

Λιβάι Μπράουντι, εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου Πληροφόρησης Φάλουν Ντάφα, στο Σικάγο στις 15 Μαρτίου 2024. (Samira Bouaou/The Epoch Times)

 

Μια «ευρύτερη τάση διεθνικής καταστολής»

Ένα «ανησυχητικό μοτίβο» αναδύεται με την αυξανόμενη κινεζική επιρροή και την επέκταση της καταστολής του Φάλουν Γκονγκ παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Μπράουντ.

Η συλλήψη της Μινένκοβα τον Μάιο του 2024 έλαβε χώρα δύο εβδομάδες πριν από μια συνάντηση μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Κινέζου επικεφαλής Σι Τζινπίνγκ, η οποία κορυφώθηκε με την υπόσχεση των δύο για μια «νέα εποχή» συνεργασίας. Παρόμοιες συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Σερβία και τη Μαλαισία τον περασμένο χρόνο, πριν από τα ταξίδια του Σι στις αντίστοιχες χώρες, κάτι που ο Μπράουντ θεωρεί ως αντανάκλαση μιας «ευρύτερης τάσης διεθνικής καταστολής που συνδέεται με την εμβέλεια του Πεκίνου».

«Αυτά τα περιστατικά εγείρουν σοβαρές ανησυχίες ότι η Μόσχα και άλλες κυβερνήσεις ενδέχεται να καταστέλουν ειρηνικές πνευματικές ομάδες για να ευθυγραμμιστούν στενότερα με το Πεκίνο –  χρησιμοποιώντας την καταστολή ως μορφή διπλωματικού νομίσματος», είπε.

Πέρα από τις προσωρινές κρατήσεις που παρατηρούνται στη Σερβία και τη Μαλαισία, η κατάσταση στη Ρωσία φαίνεται ιδιαίτερα πιεστική: η Μόσχα έχει κατατάξει επτά ενώσεις που σχετίζονται με το Φάλουν Γκονγκ ως παράνομες και έχει απαγορεύσει αρκετά δημοσιεύματα που σχετίζονται με το Φάλουν Γκονγκ, συμπεριλαμβανομένου του κύριου βιβλίου της άσκησης, το Τζούαν Φάλουν, καθώς και μιας έκθεσης σχετικά με την κρατική αφαίρεση οργάνων στην Κίνα.

Το 2017, ορισμένες ρωσικές πόλεις απαγόρευσαν και μια έκθεση ζωγραφικής, η οποία παρουσίαζε πίνακες που απεικονίζουν πραγματικές ιστορίες βασανιστηρίων και διώξεων του Φάλουν Γκονγκ στην Κίνα. Το τοπικό γραφείο του εισαγγελέα επικαλέστηκε τη «σκοπιμότητα διατήρησης καλών διεθνών σχέσεων» για να δικαιολογήσει την ενέργεια.

Καθώς η Ρωσία εκδίδει πλέον «ποινές για διαλογισμό», φαίνεται ότι η Μόσχα «λαμβάνει ακραία μέτρα για να κερδίσει την εύνοια του Πεκίνου», δήλωσε ο Μπράουντ.

Ακολουθώντας τη συνείδηση

Η Μινένκοβα, βοηθός διευθύντρια ενός προμηθευτή οδοντιατρικού εξοπλισμού, ασκεί Φάλουν Γκονγκ για περισσότερο από μια δεκαετία.

«Λέμε την αλήθεια για τη δίωξη του Φάλουν Γκονγκ, και το ΚΚΚ το φοβάται αυτό», δήλωσε στο δικαστήριο στις 23 Ιουλίου. «Και εδώ, στη Ρωσία, κάνει τις βρώμικες πράξεις του με τα χέρια σας, με τα χέρια ανακριτών, εισαγγελέων, αξιωματικών της FSB.

»Ανεξάρτητα από το πόσο καιρό και προσεκτικά οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου αναζητούν στοιχεία για το ‘έγκλημα’ για το οποίο δικάζομαι, δεν θα τα βρουν, επειδή δεν υπάρχει έγκλημα και ενοχή. Και οι αξιωματικοί επιβολής του νόμου το γνωρίζουν αυτό», είπε η Μινένκοβα.

Αναφέρθηκε, ακόμα, στη δημοτικότητα του Φάλουν Γκονγκ στην Κίνα κατά τη δεκαετία του 1990, όταν περίπου 70 έως 100 εκατομμύρια άνθρωποι ασκούνταν αποκομίζοντας τόσο σωματικά όσο και ψυχικά οφέλη, εξηγώντας πώς το 1999 το αθεϊστικό καθεστώς κήρυξε πόλεμο κατά της άσκησης, την οποία θεώρησε ως απειλή για την εξουσία του Κόμματος, κινητοποιώντας τους πόρους ενός έθνους για την εξάλειψή της.

Η Μινένκοβα απέδωσε στην άσκηση τη θεραπεία των προβλημάτων στομάχου, του πονόλαιμου και της χρόνιας αμυγδαλίτιδας που είχε στο παρελθόν. Ο χαρακτήρας της έχει επίσης βελτιωθεί λόγω της άσκησης, είπε, και η αδερφή της, με την οποία μάλωνε παλιότερα συνεχώς, της είπε κάποτε ότι «έχει αλλάξει πολύ».

Η Ναταλία Μινένκοβα κρατάει μια φωτογραφία μιας ασκούμενης του Φάλουν Γκονγκ που διώχθηκε μέχρι θανάτου στην Κίνα, στην καταδίκη της Μινένκοβα στο Περιφερειακό Δικαστήριο Τουσίνσκυ της Μόσχας, στις 23 Ιουλίου 2025. (Ευγενική παραχώρηση της SOTAvision)

 

Έχει γράψει επιστολές και έχει παρακολουθήσει ιατρικά φόρουμ και άλλες εκδηλώσεις που εφιστούν την προσοχή στη συνεχιζόμενη δίωξη κατά του Φάλουν Γκονγκ, συμπεριλαμβανομένης της εξαναγκαστικής αφαίρεσης οργάνων στην Κίνα, η οποία στοχεύει κρατούμενους της πίστης της, επειδή, όπως δήλωσε, δεν μπορεί να παραμείνει σιωπηλή μπροστά στις δολοφονίες.

«Είναι πολύ οδυνηρό να βλέπω ότι η χώρα μου, αντί να με προστατεύει από τις διώξεις του ΚΚΚ και να βοηθά στην αποκάλυψη βασανιστηρίων, δολοφονιών και αφαιρέσεων οργάνων στην Κίνα, είναι ένα όργανο στα χέρια του ΚΚΚ και διώκει τους ίδιους τους πολίτες της», δήλωσε η Μινένκοβα.

«Η φυλακή δεν είναι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί σε έναν άνθρωπο. Είναι πολύ χειρότερο να χάσεις τον εαυτό σου αρνούμενος να ενεργήσεις σύμφωνα με τη συνείδησή σου.»

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε