Παρασκευή, 29 Σεπ, 2023
Κατεστραμμένα αυτοκίνητα στην πόλη Κουπιάνσκ στην περιοχή Χάρκοβο, Ουκρανία, στις 19 Σεπτεμβρίου 2022. (Υπηρεσία Τύπου του Ουκρανού Προέδρου/ Handout μέσω Reuters)

Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι κερδίζει στο βόρειο μέτωπο – στοχεύει την περιοχή Χάρκοβο της Ουκρανίας

Οι ρωσικές δυνάμεις ισχυρίστηκαν αυτή την εβδομάδα ότι κατέλαβαν θέσεις-κλειδιά στην ανατολική περιοχή του Λουχάνσκ, ανοίγοντας το δρόμο για μια πιθανή προέλαση στη γειτονική περιοχή του Χάρκοβο της Ουκρανίας.

Στις 10 Αυγούστου, ο Βιτάλι Γκάντσεφ, επικεφαλής της διορισμένης από τη Μόσχα στρατιωτικής-πολιτικής διοίκησης του Χάρκοβο, ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονταν επί του παρόντος μόνο «λίγα χιλιόμετρα» από τη στρατηγική πόλη Κουπιάνσκ.

Το Κουπιάνσκ, που βρίσκεται στο ανατολικό Χάρκοβο, αποτελεί σημαντικό διοικητικό κέντρο και σιδηροδρομικό κόμβο.

Η Ρωσία κατέλαβε την πόλη, μαζί με μεγάλο μέρος του ανατολικού Χάρκοβο, μέσα σε λίγες ημέρες από την αρχική εισβολή της στην ανατολική Ουκρανία στις αρχές του περασμένου έτους.

Ωστόσο, τα ρωσικά στρατεύματα αποσύρθηκαν από το Χάρκοβο τον περασμένο Σεπτέμβριο, αφήνοντας την περιοχή -συμπεριλαμβανομένου του Κουπιάνσκ- στις προελαύνοντες ουκρανικές δυνάμεις.

Εκείνη την εποχή, η Μόσχα περιέγραψε την κίνηση αυτή ως “στρατηγική απόσυρση”, ενώ το Κίεβο -και τα περισσότερα δυτικά μέσα ενημέρωσης- την χαρακτήρισαν ως μια ρωσική ήττα που θα άλλαζε τα δεδομένα.

Αλλά σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, παρά τη συνεχιζόμενη ουκρανική αντεπίθεση, οι ρωσικές δυνάμεις φαίνονται τώρα έτοιμες να επιστρέψουν στο Χάρκοβο – ξεκινώντας με την πόλη Κουπιάνσκ. Σύμφωνα με τον κ. Γκάντσεφ, οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν πρόσφατα πέντε θέσεις-κλειδιά στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του οικισμού Νοβοσελόφσκιε.

Αστυνομικοί και στρατιώτες επιθεωρούν μια εμπορική περιοχή μετά από μια ρωσική πυραυλική επίθεση νωρίτερα μέσα στην ημέρα, στο Κουπιάνσκ της περιφέρειας Χάρκοβο στις 13 Οκτωβρίου 2022. (Carl Court/Getty Images)

 

«Παίρνουν πιο ευνοϊκές θέσεις έξω από ορισμένους οικισμούς – θέσεις που κατείχαν χθες οι Ουκρανοί», δήλωσε σε τηλεοπτικές δηλώσεις.

Καθώς καταλαμβάνονται περισσότερες θέσεις, πρόσθεσε, «χαράσσονται και εδραιώνονται νέες γραμμές άμυνας».

Ο κ. Γκάντσεφ συνέχισε υποστηρίζοντας ότι η ταχέως μεταβαλλόμενη γραμμή του μετώπου «σύντομα θα τοποθετηθεί για μια μεγάλης κλίμακας επίθεση στο Χάρκοβο».

Οι ισχυρισμοί του συμπίπτουν με πρόσφατες δηλώσεις που προέρχονται από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Στις 11 Αυγούστου, εκπρόσωπος του υπουργείου υποστήριξε ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν «βελτιώσει την τακτική τους θέση» κοντά σε δύο οικισμούς στην περιοχή του Χάρκοβο.

Κάτοικοι της περιοχής περπατούν μπροστά από ένα κατεστραμμένο ρωσικό τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού στην πόλη Κουπιάνσκ, στην περιοχή Χάρκοβο, στις 17 Οκτωβρίου 2022, εν μέσω της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία. (Anatolii Stepanov/AFP via Getty Images)

 

Ουκρανοί αξιωματούχοι, εν τω μεταξύ, επιβεβαίωσαν ομοίως ότι σφοδρές μάχες παραμένουν σε εξέλιξη στα περιφερειακά σύνορα μεταξύ του Λουχάνσκ και του Χάρκοβο.

Μιλώντας στην ουκρανική εθνική τηλεόραση, ο Ρουσλάν Μούζιτσουκ, εκπρόσωπος της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας, δήλωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα -που υποστηρίζονται από άρματα μάχης, αεροσκάφη και πυροβολικό- συγκεντρώνονται αυτή τη στιγμή στην περιοχή.

Ο Ολεξάντρ Σίρσκι, διοικητής των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας, ανέφερε πρόσφατα «έντονες» μάχες κοντά στο Κουπιάνσκ, λέγοντας ότι θέσεις-κλειδιά στην ασταθή περιοχή αλλάζουν «συνεχώς» χέρια.

Στις 10 Αυγούστου, η Χάνα Μαλιάρ, η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, δήλωσε ότι η Ρωσία «σχημάτισε μια επιθετική ομάδα» και προσπαθεί τώρα να προελάσει στο Κουπιάνσκ.

«Η ένταση της μάχης και των εχθρικών βομβαρδισμών είναι υψηλή», δήλωσε.

Εκκένωση αμάχων

Οι Epoch Times δεν μπόρεσαν να επαληθεύσουν ανεξάρτητα τις εκτιμήσεις των δύο πλευρών για το πεδίο της μάχης.

Αλλά οι αναφορές ότι οι ρωσικές δυνάμεις προέλαυναν στο Χάρκοβο επιβεβαιώθηκαν περαιτέρω στις 10 Αυγούστου, όταν το Κίεβο διέταξε την εκκένωση χιλιάδων αμάχων από πόλεις της περιοχής.

Σύμφωνα με τη στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας στην περιοχή Κουπιάνσκ, οι κάτοικοι πρέπει να συμμορφωθούν με τη διαταγή ή να υπογράψουν έγγραφα που αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη δική τους ασφάλεια.

Ο Όλεγκ Σινέγκουμποφ, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης του Χάρκοβο, δήλωσε ότι η εντολή εκκένωσης πιθανότατα θα ισχύσει για 53 πόλεις -περίπου 11.000 άτομα- στην περιφέρεια Κουπιάνσκ.

Η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην ανατολική Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, προσάρτησε ουσιαστικά τέσσερις περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Λουχάνσκ.

Η Μόσχα, ωστόσο, συνεχίζει να θεωρεί την περιοχή του Χάρκοβο ως ουκρανικό έδαφος.

Το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του καταδικάζουν τη ρωσική εισβολή και τις επακόλουθες προσαρτήσεις ως απρόκλητες επιθετικές ενέργειες.

Η Μόσχα, από την πλευρά της, δηλώνει ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρησή» της αποσκοπεί στην προστασία των ρωσόφωνων στην ανατολική Ουκρανία και στην αναχαίτιση της περαιτέρω επέκτασης της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Σχεδόν 18 μήνες μετά την αρχική εισβολή, η συνεχιζόμενη σύγκρουση δεν δείχνει σημάδια ότι θα τερματιστεί σύντομα.

Η Ρωσία εξακολουθεί να ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών που αρχικά κατέλαβε, ενώ η δίμηνη αντεπίθεση του Κιέβου απέτυχε να σημειώσει σημαντικές επιτυχίες.

Το Associated Press συνέβαλε σε αυτό το ρεπορτάζ.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε