Παρασκευή, 26 Απρ, 2024
Ουκρανοί πολίτες φτάνουν με τρένο από το Κίεβο της Ουκρανίας στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Przemysl της Πολωνίας στις 28 Φεβρουαρίου 2022. (Omar Marques/Getty Images)

Η Ρωσία λέει ότι θα χτυπήσει τοποθεσίες στο Κίεβο αφού η Ουκρανία ανέφερε θανατηφόρες επιθέσεις στο Χάρκοβο

Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν την 1η Μαρτίου ότι ο στρατός θα εξαπολύσει επιθέσεις σε τοποθεσίες στο Κίεβο, τη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, αφού η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία για εκρήξεις στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι ο στρατός θα πλήξει τοποθεσίες στο Κίεβο που ανήκουν στην υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας και σε μια μονάδα ειδικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα κρατικά πρακτορεία ειδήσεων.

Το υπουργείο ανέφερε ότι οι επιθέσεις αποσκοπούν στην αποτροπή «πληροφοριακών επιθέσεων κατά της Ρωσίας», καλώντας τους Ουκρανούς να εκκενώσουν τις περιοχές γύρω από τις τοποθεσίες.

Η κατάληψη του Κιέβου, το οποίο έχει περίπου 2,8 εκατομμύρια κατοίκους, αποτελεί κύριο στόχο του ρωσικού στρατού, σύμφωνα με Ουκρανούς, Αμερικανούς και Βρετανούς αξιωματούχους.

Μια ρωσική τεθωρακισμένη φάλαγγα προσέγγιζε το Κίεβο την Τρίτη.

Εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική δορυφορική εταιρεία Maxar δείχνουν ρωσικά άρματα μάχης, πυροβολικό και φορτηγά με καύσιμα να εκτείνονται για 60 χιλιόμετρα κατά μήκος ενός αυτοκινητόδρομου στα βόρεια.

Παρόλα αυτά, η προέλαση προς το Κίεβο «έχει σημειώσει μικρή πρόοδο τις τελευταίες 24 ώρες», δήλωσε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

«Για τον εχθρό, το Κίεβο είναι ο βασικός στόχος», ανέφερε σε μήνυμά του κατά τη διάρκεια της νύχτας ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος παρέμεινε στην πρωτεύουσα συγκεντρώνοντας τους Ουκρανούς. «Θα τους εξουδετερώσουμε όλους».

Τα ρωσικά στρατεύματα έριξαν πυρά στο Κίεβο και τη νότια λιμενική πόλη Μαριούπολη, ενώ η ουκρανική πλευρά κατέρριψε ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη γύρω από την πρωτεύουσα, δήλωσε ο προεδρικός σύμβουλος Ολέξι Αρέστοβιτς σε ενημέρωση.

Η Ουκρανία ανέφερε επίσης πλήγματα στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι τα «βάρβαρα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα» είχαν στόχο την κεντρική πλατεία Ελευθερίας και κατοικημένες συνοικίες του Χάρκοβο, την έκτη ημέρα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Κουλέμπα κατηγόρησε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι διαπράττει εγκλήματα πολέμου. Σύμφωνα με την Ουκρανία, μεταξύ των δεκάδων ανθρώπων που σκοτώθηκαν στο Χάρκοβο αναφέρθηκαν και άμαχοι.

Άνθρωποι περιμένουν στην ουρά για να αγοράσουν τρόφιμα μπροστά από ένα σούπερ μάρκετ στο Κίεβο της Ουκρανίας την 1η Μαρτίου 2022. (Dimitar Dilkoff /AFP μέσω Getty Images)

 

Ένα καμένο αυτοκίνητο φαίνεται μπροστά από ένα κατεστραμμένο κτίριο του Δημαρχείου, στο Χάρκοβο της Ουκρανίας την 1η Μαρτίου 2022. (Ουκρανική Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης μέσω AP)

 

Αυτή η δορυφορική εικόνα που παρέχεται από την Maxar Technologies δείχνει μια στρατιωτική αυτοκινητοπομπή κοντά στο Invankiv, στην Ουκρανία, στις 28 Φεβρουαρίου 2022. (Δορυφορική εικόνα ©2022 Maxar Technologies μέσω AP)

 

Ένα βίντεο που μοιράστηκαν Ουκρανοί αξιωματούχοι δείχνει μια τεράστια πύρινη σφαίρα και μεγάλα σύννεφα μαύρου καπνού που φαίνεται να σκεπάζουν αρκετά πολιτικά αυτοκίνητα.

Ο επικεφαλής της περιοχής του Χάρκοβο, Όλεγκ Σινεγκούμποβ, δήλωσε ότι οι πυραυλικές επιθέσεις έπληξαν κατοικημένες περιοχές.

«Τέτοιες επιθέσεις είναι γενοκτονία του ουκρανικού λαού, ένα έγκλημα πολέμου κατά του άμαχου πληθυσμού!» δήλωσε ο Σινεγκούμποβ, σημειώνοντας ότι η άμυνα της πόλης εξακολουθεί να αντέχει.

Οι ρωσικές δυνάμεις εισήλθαν για πρώτη φορά στο Χάρκοβο το πρωί της Κυριακής, αλλά ο δήμαρχος του Χάρκοβο δήλωσε ότι η Ουκρανία ανέκτησε τον έλεγχο της πόλης μέχρι το βράδυ.

Η Οξάνα Μαρκάροβα, πρέσβειρα της Ουκρανίας στις ΗΠΑ, δήλωσε μετά τη συνάντησή της με μέλη του Κογκρέσου στην Ουάσινγκτον ότι οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν βόμβα κενού εκτός από πυραύλους.

«Χρησιμοποίησαν σήμερα τη θερμοβαρική βόμβα, η οποία στην πραγματικότητα απαγορεύεται από τις συμβάσεις της Γενεύης. Έτσι, ξέρετε, η καταστροφή που προσπαθεί να προκαλέσει η Ρωσία στην Ουκρανία είναι μεγάλη. Αλλά εμείς οι Ουκρανοί θα αντισταθούμε. Υπερασπιζόμαστε το σπίτι μας. Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Δεν θα κουραστούμε. Δεν θα σταματήσουμε. Δεν θα παραδοθούμε», είπε.

Ρώσοι αξιωματούχοι φάνηκε να αμφισβητούν ότι βρίσκονται πίσω από τουλάχιστον ορισμένα από τα χτυπήματα.

«Ο ρωσικός στρατός δεν καταλαμβάνει το ουκρανικό έδαφος, λαμβάνει όλα τα μέτρα για να διαφυλάξει τη ζωή και την ασφάλεια των αμάχων. Θα ήθελα να τονίσω ότι τα πλήγματα πραγματοποιούνται μόνο σε στρατιωτικούς στόχους και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά όπλα ακριβείας», δήλωσε ο Σεργκέι Σόιγκου, υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, σε ενημέρωση στη Μόσχα.

«Οι ρωσικές δυνάμεις, κατά τη διάρκεια των ειδικών επιχειρήσεων, δεν διεξάγουν πλήγματα εναντίον πολιτικών υποδομών ή οποιωνδήποτε κατοικημένων περιοχών- αυτό αποκλείεται. Μιλάμε μόνο για την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας και για στρατιωτικές δομές. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις που αναφέρετε, αυτά είναι τα πυρά αυτών των εθνικιστικών ομάδων», πρόσθεσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Πούτιν.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ζητά έγκριση για τη διερεύνηση των φερόμενων εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν από τη Ρωσία στην Ουκρανία.

Ρώσοι αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι η ουκρανική πλευρά χρησιμοποιεί αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες και έχει τοποθετήσει όπλα, συμπεριλαμβανομένων όλμων, σε αυλές κατοικιών και κοντά σε σχολεία.

Ο Πεσκόφ τόνισε επίσης ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες δεν θα αλλάξουν την πορεία της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Ρωσία λέει ότι προσπαθεί να «αποναζιστικοποιήσει» την Ουκρανία και εισέβαλε επειδή η γειτονική χώρα δεν τηρούσε τα σύμφωνα που είχαν συναφθεί πριν από χρόνια.

Η Ουκρανία λέει ότι η εισβολή δεν δικαιολογείται και έχει καλέσει τον Πούτιν να διατάξει την πλήρη απόσυρση των στρατευμάτων.

Οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός έληξαν στις 28 Φεβρουαρίου χωρίς άμεσα αποτελέσματα. Ένας δεύτερος γύρος, όπως ανέφεραν ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, έχει προγραμματιστεί για τις 2 Μαρτίου.

Η Isabel van Brugen και το Reuters συνέβαλαν σε αυτό το ρεπορτάζ.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε