Η Ρωσία έπληξε πολλαπλούς στόχους σε δύο ουκρανικές πόλεις-λιμάνια ως απάντηση σε προηγούμενη επίθεση -για την οποία κατηγορεί το Κίεβο- σε γέφυρα που συνδέει την Κριμαία με τη ρωσική ενδοχώρα.
«Χθες το βράδυ, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν πολλαπλά αντίποινα με θαλάσσια όπλα υψηλής ακριβείας εναντίον χώρων όπου σχεδιάζονταν τρομοκρατικές επιθέσεις», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του στις 18 Ιουλίου.
Σύμφωνα με το υπουργείο, τα πλήγματα έπληξαν εγκαταστάσεις παραγωγής κοντά στην Οδησσό, οι οποίες, όπως υποστήριξε, χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή θαλάσσιων επιθετικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Χτυπήθηκαν επίσης αρκετές αποθήκες καυσίμων στην Οδησσό και στην κοντινή πόλη Μικολάιβ.
«Όλοι οι καθορισμένοι στόχοι καταστράφηκαν», δήλωσε το υπουργείο.
Η νότια στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας δήλωσε ότι οι υποδομές στην Οδησσό, μαζί με αρκετές κατοικίες, είχαν υποστεί ζημιές από τα πλήγματα.
Οι τοπικές αρχές στο Μικολάιβ, το οποίο βρίσκεται περίπου 75 μίλια βορειοανατολικά της Οντέσα, δήλωσαν ότι τα πλήγματα είχαν ως αποτέλεσμα πυρκαγιές.
Ωστόσο, δεν αναφέρθηκαν θύματα αμέσως μετά τα ρωσικά πυρά.
Εκατομμύρια ζωές κινδυνεύουν
Ο Αντρέι Γέρμακ, επικεφαλής του προεδρικού επιτελείου της Ουκρανίας, δήλωσε ότι τα πλήγματα στα δύο ουκρανικά λιμάνια αποτελούν απόδειξη ότι η Ρωσία «θέλει να θέσει σε κίνδυνο τις ζωές 400 εκατομμυρίων ανθρώπων […] που εξαρτώνται από τις ουκρανικές εξαγωγές τροφίμων».
Στις 17 Ιουλίου, η Ρωσία αποσύρθηκε από μια συμφωνία ενός έτους που επέτρεπε στην Ουκρανία να συνεχίσει να εξάγει σιτηρά -παρά τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες- μέσω της Μαύρης Θάλασσας.
Σύμφωνα με τη Μόσχα, το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του απέτυχαν να τιμήσουν βασικά μέρη της συμφωνίας, η οποία, εάν εφαρμοζόταν, θα της επέτρεπε να εξάγει τα δικά της σιτηρά και λιπάσματα.
Λίγες ώρες πριν η Μόσχα αποχωρήσει από τη συμφωνία, η γέφυρα του Κερτς, που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία, σείστηκε από έκρηξη που άφησε δύο νεκρούς και προκάλεσε ζημιές σε τμήμα του οδοστρώματος.
Η Μόσχα έσπευσε να κατηγορήσει την Ουκρανία για την «τρομοκρατική επίθεση», η οποία, όπως είπε, πραγματοποιήθηκε με δύο θαλάσσια μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Ενώ Ουκρανοί αξιωματούχοι πανηγύρισαν για την επίθεση, το Κίεβο δεν ανέλαβε την ευθύνη γι’ αυτήν.
Όταν ρωτήθηκε αν η επίθεση στη γέφυρα επηρέασε την απόφαση της Μόσχας να αποχωρήσει από τη συμφωνία για τα σιτηρά, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι οι δύο εξελίξεις ήταν «απολύτως άσχετες».
Τον περασμένο Οκτώβριο, η ίδια γέφυρα είχε υποστεί ζημιές από μεγάλη έκρηξη. Το Κίεβο δεν ανέλαβε ποτέ την ευθύνη ούτε για εκείνη την επίθεση, αλλά η Χάνα Μαλιάρ, αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, άφησε πρόσφατα υπονοούμενα για την ανάμειξη της χώρας της.
Η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014 μετά τη διεξαγωγή ενός αμφιλεγόμενου δημοψηφίσματος.
Το Ηνωμένο Βασίλειο απορρίπτει τους ρωσικούς ισχυρισμούς
Το Λονδίνο, εν τω μεταξύ, απέρριψε τους ισχυρισμούς της Μόσχας ότι οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες μπορεί να έπαιξαν ρόλο στην επίθεση αυτής της εβδομάδας στη στρατηγική γέφυρα.
«Πρόκειται για αβάσιμες εικασίες από τη Ρωσία», δήλωσε εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών στο Reuters. «Δεν θα το αξιώσουμε να το σχολιάσουμε περαιτέρω».
Μετά την επίθεση, ο Ντμίτρι Πολιάνσκι, αναπληρωτής απεσταλμένος της Μόσχας στον ΟΗΕ, υποστήριξε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες εμπλέκονται.
«Δεν έχουμε ακόμη καταλάβει σε ποιο βαθμό οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες, ιδίως οι βρετανικές, συμμετείχαν στην προετοιμασία και την εκτέλεση της τρομοκρατικής επίθεσης», δήλωσε ο Πολιάνσκι.
Μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο διπλωμάτης πρόσθεσε: «Πάρα πολλά πράγματα δείχνουν κάτι τέτοιο».
Αν και δεν παρείχε αποδείξεις για τους ισχυρισμούς του, η Μόσχα έχει διατυπώσει παρόμοιους ισχυρισμούς στο παρελθόν.
Λίγο μετά την περσινή επίθεση στη γέφυρα, το λιμάνι της Σεβαστούπολης στην Κριμαία, όπου εδρεύει ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας, έγινε στόχος πολλαπλών εναέριων και πλωτών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Τότε, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε την Ουκρανία ότι πραγματοποίησε την επίθεση «υπό την καθοδήγηση Βρετανών ειδικών».
Ισχυρίστηκε επίσης ότι οι ίδιοι «Βρετανοί ειδικοί» ήταν υπεύθυνοι για την περσινή δραματική επίθεση στους αγωγούς Nord Stream, οι οποίοι συνδέουν τα ρωσικά κοιτάσματα φυσικού αερίου με τη Βόρεια Ευρώπη.
Σε απάντηση των ισχυρισμών, εκπρόσωπος του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ εξέφρασε την άρνηση του Λονδίνου να «παρασυρθεί σε τέτοιου είδους περισπασμούς, οι οποίοι αποτελούν μέρος του ρωσικού εγχειριδίου».
Περισσότερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από την Κριμαία
Σε ξεχωριστή ανακοίνωση στις 18 Ιουλίου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε ότι οι δυνάμεις του απέτρεψαν νέο γύρο επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον στόχων στην Κριμαία.
«Χθες το βράδυ ματαιώθηκε μια απόπειρα του καθεστώτος του Κιέβου να πραγματοποιήσει τρομοκρατική επίθεση σε στόχους στη χερσόνησο της Κριμαίας», ανέφερε το υπουργείο.
Σύμφωνα με το υπουργείο, η επίθεση -στην οποία φέρεται να συμμετείχαν 28 εναέρια μη επανδρωμένα αεροσκάφη- δεν είχε ως αποτέλεσμα ανθρώπινες ή υλικές ζημιές.
Δεκαεπτά μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν από τη ρωσική αεράμυνα, ανέφερε το υπουργείο, ενώ τα υπόλοιπα εξουδετερώθηκαν με ηλεκτρονικά αντίμετρα.
Η Epoch Times δεν μπόρεσε να επαληθεύσει τους ισχυρισμούς του υπουργείου.
Το Reuters συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.