Πέμπτη, 13 Ιούν, 2024
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συμμετέχει στην εικονική σύνοδο κορυφής της G20 μέσω βιντεοκλήσης στη Μόσχα στις 22 Νοεμβρίου 2023. (Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via Reuters)

Η Ρωσία προκαλεί την οργή της Δύσης μετά την αποκήρυξη του κινήματος ΛΟΑΤΚΙ ως «εξτρεμιστικό» από το Ανώτατο Δικαστήριο

Ο χαρακτηρισμός έρχεται σε συνέχεια των απαγορεύσεων της Μόσχας για τη λεγόμενη «αλλαγή φύλου» και την «προπαγάνδα ΛΟΑΤΚΙ».

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας απαγόρευσε ουσιαστικά τον «ακτιβισμό» υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ, προκαλώντας την καταδίκη δυτικών ομάδων για τα δικαιώματα.

Μετά από μια ακρόαση κεκλεισμένων των θυρών στις 30 Νοεμβρίου, το δικαστήριο επιβεβαίωσε τον ισχυρισμό του ρωσικού υπουργείου Δικαιοσύνης ότι το «διεθνές κίνημα ΛΟΑΤΚΙ» είναι «εξτρεμιστικό» στη φύση του και υπεύθυνο για την υποκίνηση «κοινωνικής και θρησκευτικής διχόνοιας».

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, η αμφιλεγόμενη νομοθεσία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ «άμεσα».

Οι επικριτές της κίνησης λένε ότι ο ευρύς ορισμός του νόμου για τον φιλο-ΛΟΑΤΚΙ «ακτιβισμό» παρέχει στις αρχές σημαντικά περιθώρια για τον εντοπισμό -και την τιμωρία- των υποτιθέμενων παραβατών.

Στην προεργασία για την απόφαση του δικαστηρίου, ορισμένες ρωσικές ομάδες για τα δικαιώματα δήλωσαν ότι η προτεινόμενη νομοθεσία παραβιάζει το σύνταγμα της Ρωσίας, καθώς και διεθνείς συμβάσεις για τα δικαιώματα τις οποίες έχει υπογράψει η Μόσχα.

Σε δήλωσή της στις 30 Νοεμβρίου, η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε την απόφαση ως «επαίσχυντη και παράλογη», λέγοντας ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε “καθολική απαγόρευση” των φιλο-ΛΟΑΤΚΙ οργανώσεων και να παραβιάσει τις ελευθερίες του συνεταιρίζεσθαι και της έκφρασης.

«Οι επιπτώσεις του είναι σε θέση να είναι καταστροφικές», δήλωσε η Μαρί Στράδερς, διευθύντρια της Αμνηστίας για την Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Ο Φόλκερ Τερκ, ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καυτηρίασε επίσης την απόφαση του ρωσικού δικαστηρίου.

«Η απόφαση αυτή εκθέτει … οποιονδήποτε υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα των LGBT ανθρώπων στο να χαρακτηριστεί ως “εξτρεμιστής” -ένας όρος που έχει σοβαρές κοινωνικές και ποινικές επιπτώσεις στη Ρωσία», δήλωσε.

Σύμφωνα με τους νόμους της Ρωσίας κατά του εξτρεμισμού, οι οργανώσεις που θεωρούνται «εξτρεμιστικές» αντιμετωπίζουν αυτόματη διάλυση, ενώ οι ηγέτες τέτοιων ομάδων μπορούν να φυλακιστούν έως και για 10 χρόνια.

Ο κ. Τουρκ κάλεσε τις ρωσικές αρχές να καταργήσουν όλη τη νομοθεσία «που θέτει ακατάλληλους περιορισμούς στο έργο των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή κάνει διακρίσεις σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων».

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσίας δεν έχει ακόμη σχολιάσει την απόφαση του δικαστηρίου.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, από την πλευρά της, χαιρέτισε την κίνηση, την οποία χαρακτήρισε «ηθική αυτοάμυνα».

«Οι δραστηριότητες του κινήματος ΛΟΑΤΚΙ στοχεύουν στην απομάκρυνση των χριστιανικών ιδεών του γάμου και της οικογένειας από τη δημόσια και νομική σφαίρα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

«Αν ένα τέτοιο κίνημα αφεθεί ελεύθερο στη Ρωσία, θα επιδιώξει τους ίδιους στόχους που έχει στη Δύση», υποστηρίζει η εκκλησία.

«Για εμάς, αυτό είναι απαράδεκτο», συμπληρώνει.

Τον Ιούλιο, η Ρωσία προκάλεσε την οργή της δυτικής επίσημης κοινότητας όταν υιοθέτησε νόμο που απαγορεύει τις λεγόμενες χειρουργικές επεμβάσεις «αλλαγής φύλου».

Ο νόμος απαγορεύει επίσης στους πολίτες να αλλάζουν το φύλο τους στα επίσημα έγγραφα και απαγορεύει σε όσους έχουν αλλάξει το φύλο τους να υιοθετούν παιδιά.

Το νομοσχέδιο υποβλήθηκε από κοινού από τον Βιατσεσλάβ Βολοντίν, πρόεδρο της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας (κάτω βουλή του κοινοβουλίου), μαζί με τους ηγέτες και των πέντε κομματικών παρατάξεων της συνέλευσης.

Σε αυτές περιλαμβάνεται το κυβερνών κόμμα «Ενωμένη Ρωσία» του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, το οποίο κατέχει σήμερα 325 από τις 450 έδρες της Δούμας.

Ο κ. Βολοντίν δήλωσε ότι το νομοσχέδιο αποσκοπεί στην «προστασία των πολιτών και των παιδιών μας».

Μιλώντας ενώπιον της συνέλευσης, χαρακτήρισε την έννοια της «αλλαγής φύλου» ως «δρόμο προς τον εκφυλισμό του έθνους».

Εκείνο τον καιρό, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε στους Epoch Times ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «αντιτίθενται σθεναρά στις διακρίσεις και τις καταχρήσεις κατά των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων».

Απαγορεύεται η «ΛΟΑΤΚΙ προπαγάνδα»

Η απαγόρευση της Ρωσίας για την «αλλαγή φύλου» ακολούθησε έναν άλλο νόμο, που υιοθετήθηκε στα τέλη του περασμένου έτους, ο οποίος απαγορεύει την αντιληπτή «ΛΟΑΤΚΙ προπαγάνδα».

Σύμφωνα με τη νομοθεσία αυτή, κάθε προσπάθεια «προώθησης της ομοφυλοφιλίας» -σε ταινίες, βιβλία ή στο διαδίκτυο- τιμωρείται με αυστηρές οικονομικές κυρώσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε το νόμο ως «πλήγμα στην ελευθερία της έκφρασης».

Μετά τις επικρίσεις των Αμερικανών αξιωματούχων, η πρεσβεία της Ρωσίας στην Ουάσιγκτον κατήγγειλε αυτό που αποκάλεσε «δυτικές προσπάθειες να επιβληθούν ψευδοφιλελεύθερες και διεστραμμένες ιδέες για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε άλλες χώρες».

Ο περσινός νόμος επέκτεινε την προηγούμενη ρωσική νομοθεσία, που υιοθετήθηκε για πρώτη φορά το 2013, απαγορεύοντας την αντιληπτή «προπαγάνδα ΛΟΑΤΚΙ» που θεωρείται ότι στοχεύει ειδικά σε παιδιά.

Η νομοθεσία αυτή έχει έκτοτε επικαλεστεί από τις ρωσικές αρχές για την απαγόρευση δημόσιων εκδηλώσεων “gay pride” και την κράτηση ακτιβιστών υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ.

Τον περασμένο Οκτώβριο, η δημοφιλής εφαρμογή ανταλλαγής βίντεο TikTok τιμωρήθηκε με πρόστιμο 3 εκατομμυρίων ρουβλίων (33.000 δολαρίων) από τις ρωσικές αρχές για την προώθηση περιεχομένου βίντεο που «περιείχε θέματα ΛΟΑΤΚΙ».

Μαζί με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, ο κ. Πούτιν έχει δηλώσει συχνά ότι ο φιλο-ΛΟΑΤΚΙ «ακτιβισμός» -ιδίως η έννοια της «ρευστότητας των φύλων»- έρχεται σε σύγκρουση με τις παραδοσιακές ρωσικές αξίες.

Σε αρκετές περιπτώσεις, έχει πει ότι τέτοιες αντιλήψεις αποτελούν απόδειξη «ηθικής παρακμής», κατηγορώντας τη Δύση ότι επιβάλλει «ξένες ιδεολογίες» στον υπόλοιπο κόσμο.

«Οι δυτικές ελίτ πιστεύουν ότι μπορούν να επιβάλλουν παράξενες ιδέες στους λαούς τους, όπως η ύπαρξη δεκάδων φύλων», δήλωσε ο Ρώσος ηγέτης τον περασμένο Νοέμβριο.

Και πρόσθεσε: «Αλλά δεν έχουν κανένα δικαίωμα να λένε στους άλλους να ακολουθήσουν τα βήματά τους».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε