Δευτέρα, 15 Ιούλ, 2024
Μαχητικό Mig-29 της γιουγκοσλαβικής πολεμικής αεροπορίας πετά πάνω από το Βελιγράδι τον Ιούνιο του 1998, κατά τη διάρκεια περιπολίας. (Sasa Radic/AP Photo)

Η Σλοβακία θα λάβει αμερικανικά ελικόπτερα για τα αεροσκάφη που θα δώσει στην Ουκρανία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσέφεραν στη Σλοβακία 12 νέα στρατιωτικά ελικόπτερα ως αποζημίωση για τα μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 που η ευρωπαϊκή χώρα δίνει στην Ουκρανία, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Άμυνας της Σλοβακίας.

Σύμφωνα με την προσφορά, η Σλοβακία θα πληρώσει 340 εκατομμύρια δολάρια για τα επιθετικά ελικόπτερα Bell AH-1Z σε μια συμφωνία αξίας περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων που περιλαμβάνει επίσης 500 πυραύλους AGM-114 Hellfire II και εκπαίδευση, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Τζαροσλάβ Ναντ.

Η ξένη στρατιωτική χρηματοδότηση των ΗΠΑ θα καλύψει τα υπόλοιπα 660 εκατομμύρια δολάρια, είπε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα στείλει επίσης στη Σλοβακία 200 εκατομμύρια ευρώ ως πρόσθετη αποζημίωση, δήλωσε ο Ναντ.

Ο Ναντ δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του δεν διαθέτουν επί του παρόντος κανένα μαχητικό ελικόπτερο και ότι η συμφωνία θα «αυξήσει σημαντικά την αμυντική ικανότητα της Σλοβακίας».

Την Παρασκευή, η κυβέρνηση της Σλοβακίας ενέκρινε σχέδιο να δώσει στην Ουκρανία τον στόλο της από 13 μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 της σοβιετικής εποχής, και έγινε η δεύτερη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ που εισακούει τις εκκλήσεις της ουκρανικής κυβέρνησης για πολεμικά αεροσκάφη που θα βοηθήσουν στην άμυνα κατά της εισβολής της Ρωσίας.

Η Σλοβακία καθήλωσε τα MiG της το καλοκαίρι λόγω έλλειψης ανταλλακτικών και τεχνογνωσίας για τη συντήρησή τους. Τα υπόλοιπα μέλη του ΝΑΤΟ, η Πολωνία και η Τσεχική Δημοκρατία, επενέβησαν για να παρακολουθούν τον εναέριο χώρο της Σλοβακίας.

Η Σλοβακία είχε υπογράψει προηγουμένως συμφωνία για την αγορά 14 αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 70/72, αλλά η παράδοση αναβλήθηκε κατά δύο χρόνια, με τα πρώτα αεροσκάφη να φτάνουν στις αρχές του 2024.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Twitter @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε