Σάββατο, 14 Δεκ, 2024
Άνθρωποι περπατούν κατά μήκος της προκυμαίας Σταντβάγκεν στη Στοκχόλμη, Σουηδία, φωτογραφία αρχείου. (Πρακτορείο ειδήσεων TT/Fredrik Sandberg μέσω Reuters)

Η Σουηδία εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφέρει στους πολιτογραφημένους αλλοδαπούς χρήματα για να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους

Η μετανάστευση και η ενσωμάτωση αποτελούν καυτά θέματα στη Σουηδία τα τελευταία χρόνια μετά την έκρηξη της βίας των συμμοριών σε διάφορες πόλεις της χώρας.

Η σουηδική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφέρει στους αλλοδαπούς που έχουν πολιτογραφηθεί χρήματα για να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Το τρέχον πρόγραμμα «οικειοθελούς επαναπατρισμού» προσφέρει 10.000 σουηδικές κορώνες (870 ευρώ) ανά ενήλικα και 5.000 κορώνες ανά παιδί, συν τα έξοδα ταξιδιού για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες για να εγκαταλείψουν τη Σουηδία.

Η Στοκχόλμη εξετάζει το ενδεχόμενο να διευρύνει το πρόγραμμα βάσει του οποίου ενθαρρύνονται οι μετανάστες που δυσκολεύονται να ενσωματωθούν στη σουηδική κοινωνία να φύγουν, συμπεριλαμβανομένων των πολιτογραφημένων Σουηδών και των οικογενειών τους, σύμφωνα με πρόταση που υποβλήθηκε στην υπουργό Μετανάστευσης της Σουηδίας Μαρία Μάλμερ Στένεργκαρντ στις 13 Αυγούστου.

Μια έρευνα συνέστησε τη διεύρυνση της πρότασης, αλλά απέρριψε την αύξηση της επιχορήγησης σε περίπτωση που στέλνει μήνυμα στους μετανάστες ότι «δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη Σουηδία».

Οι υπουργοί στη Στοκχόλμη είχαν ζητήσει συμβουλές για το πώς θα μπορούσε να «τονωθεί σημαντικά» η μετανάστευση.

Η έρευνα κλήθηκε από την κυβέρνηση να εξετάσει αν θα μπορούσε να προσφερθεί στη Σουηδία μια πιο γενναιόδωρη επιχορήγηση, παρόμοια με αυτή που προσφέρεται στη Δανία, ύψους περίπου 13.420 ευρώ.

Η έκθεση της έρευνας προειδοποίησε ότι θα υπήρχε πλήγμα στα δημόσια οικονομικά εάν προσφερόταν το υψηλότερο ποσό και ότι θα μπορούσε επίσης να έχει «αρνητικές συνέπειες για την κοινωνική ενσωμάτωση».

Μια μεγαλύτερη επιχορήγηση «στέλνει ένα μήνυμα στην ομάδα που απευθύνεται η επιχορήγηση ότι δεν είναι ευπρόσδεκτη στη Σουηδία – ακόμη κι αν η Σουηδία είναι διατεθειμένη να πληρώσει μεγάλα ποσά για να απαλλαγεί από ορισμένους από αυτούς», αναφέρεται.

«Ένα τέτοιο μήνυμα δύσκολα θα μπορούσε να μην έχει αρνητικό αντίκτυπο στην προθυμία της εν λόγω ομάδας-και στις προοπτικές των ευκαιριών της- να ενσωματωθεί στην σουηδική κοινωνία».

Η έκθεση ανέφερε ότι αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις όπως η χαμηλότερη συμμετοχή στην αγορά εργασίας και η αύξηση των επιπέδων εγκληματικότητας μεταξύ των ομάδων μεταναστών στις οποίες απευθύνεται η επιχορήγηση.

Αντ’ αυτού, η έκθεση ενθάρρυνε τους υπουργούς να διευρύνουν το πεδίο εφαρμογής των ατόμων που είναι επιλέξιμα για την επιχορήγηση, ώστε να συμπεριλάβουν τους Σουηδούς πολίτες.

«Η επιχορήγηση δεν θα πρέπει πλέον να εξαρτάται από τα μέσα και τα άτομα θα πρέπει να παραμείνουν επιλέξιμα ακόμη και αν αποκτήσουν σουηδικό διαβατήριο», ανέφερε.

«Οι επιχορηγήσεις δεν θα πρέπει να δίνονται σε άτομα που μετακινούνται εντός της ΕΕ ή σε άλλη χώρα με στενούς μεταναστευτικούς δεσμούς με το έθνος».

Ωστόσο, η έρευνα δήλωσε ότι «απέτυχε» να βρει μια πολιτική που θα «αύξανε σημαντικά» την εθελοντική μετανάστευση από τη Σουηδία, «λόγω της προφανούς έλλειψης εμπειριών ή ενδείξεων για κατάλληλες μεθόδους».

Η έκθεση εκδόθηκε λίγο αφότου τα στοιχεία έδειξαν ότι περισσότεροι άνθρωποι έφυγαν από τη Σουηδία απ’ ό,τι έφτασαν το περασμένο έτος, η πρώτη καθαρή απώλεια για περισσότερες από πέντε δεκαετίες. Το σουηδικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανέφερε ότι μέχρι τις 28 Ιουλίου του τρέχοντος έτους καταγράφηκαν συνολικά 5.600 αιτήσεις ασύλου, δηλαδή μείωση κατά 27% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Η καθαρή αρνητική μετανάστευση διαπιστώθηκε μεταξύ των ατόμων που γεννήθηκαν στο Ιράκ, τη Συρία και τη Σομαλία και μετακινήθηκαν στη χώρα.

Μια «ανάπτυξη προς την κατεύθυνση της βιώσιμης μετανάστευσης είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της ένταξης και τη μείωση του κοινωνικού αποκλεισμού», δήλωσε η Στένεργκαρντ.

«Ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου φαίνεται να είναι ιστορικά χαμηλός, οι άδειες παραμονής που σχετίζονται με το άσυλο συνεχίζουν να μειώνονται και η Σουηδία έχει καθαρή μετανάστευση για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια», πρόσθεσε.

 

Βία από συμμορίες

Η μετανάστευση και η ενσωμάτωση αποτέλεσαν καυτά ζητήματα στη σκανδιναβική χώρα τα τελευταία χρόνια μετά την έκρηξη της βίας των συμμοριών σε αρκετές πόλεις.

Σύμφωνα με τα στατιστικά της αστυνομίας, το 2023 σημειώθηκαν τουλάχιστον 363 πυροβολισμοί, με 53 να είναι θανατηφόροι, ενώ ο αριθμός των βομβιστικών επιθέσεων αυξήθηκε από 90 σε 149.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Δανίας κατήγγειλε οργανωμένες εγκληματικές συμμορίες που προσλαμβάνουν Σουηδούς εφήβους για να πραγματοποιήσουν φονικές εκτελέσεις σε δανέζικο έδαφος.

Οι έλεγχοι στα τρένα που διασχίζουν τη γέφυρα Όρεσουντ που συνδέει την Κοπεγχάγη με τη νότια σουηδική πόλη Μάλμε έχουν αυξηθεί μετά από μια σειρά πυροβολισμών που διαπράχθηκαν από έφηβους Σουηδούς στη Δανία.

Ο Δανός υπουργός Δικαιοσύνης Πέτερ Χούμελγκααρντ δήλωσε ότι από τον Απρίλιο έχουν σημειωθεί 25 περιπτώσεις στις οποίες νεαροί Σουηδοί έχουν προσληφθεί από Δανούς για να διαπράξουν εγκλήματα κατά μήκος του πορθμού Όρεσουντ.

«Αυξάνουμε την επιτήρηση, εν μέρει για να αυξήσουμε την ασφάλεια, αλλά και για να αποτρέψουμε την πρόσληψη Σουηδών παιδιών-στρατιωτών που έρχονται στην Κοπεγχάγη για να εκτελέσουν καθήκοντα σε σχέση με διαμάχες συμμοριών», δήλωσε ο Χούμελγκααρντ.

Του Guy Birchall

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε