Τρίτη, 03 Οκτ, 2023
Ένα παιδί λαμβάνει το εμβόλιο COVID-19 σε φωτογραφία αρχείου. (Chip Somodevilla/Getty Images)

Η Σουηδία σταματά να συνιστά τα εμβόλια COVID-19 σε παιδιά

Η Σουηδική Αρχή Δημόσιας Υγείας θα σταματήσει να συνιστά στα υγιή παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών τη λήψη του εμβολίου COVID-19.

Η γενική σύσταση να λαμβάνουν τα υγιή παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών το εμβόλιο COVID-19 θα λήξει μετά τις 31 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την υπηρεσία σε αναθεώρηση που αναρτήθηκε αυτό το Σαββατοκύριακο.

Για την αλλαγή αυτή επικαλέστηκε τον «πολύ χαμηλό κίνδυνο σοβαρής ασθένειας και θανάτου από την COVID-19» σε παιδιά και εφήβους. Μετά τις 31 Οκτωβρίου, ο εμβολιασμός θα συνιστάται μόνο για ορισμένα παιδιά που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.

Ο Soren Andersson, αξιωματούχος της σουηδικής υπηρεσίας υγείας, ανέλυσε την αλλαγή του κανόνα στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο SVT και δήλωσε ότι «βλέπουμε ότι η ανάγκη για περίθαλψη ως αποτέλεσμα της COVID-19 ήταν χαμηλή μεταξύ των παιδιών και των νέων κατά τη διάρκεια της πανδημίας». Σημείωσε επίσης ότι η ανάγκη για εμβόλια έχει «μειωθεί από τότε που άρχισε να εξαπλώνεται η παραλλαγή του ιού Όμικρον».

«Σε αυτή τη φάση της πανδημίας, δεν βλέπουμε ότι υπάρχει συνεχής ανάγκη για εμβολιασμό σε αυτή την ομάδα», δήλωσε ο Andersson.

Για τα άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών, η σουηδική υγειονομική αρχή εξακολουθεί να συνιστά τρεις δόσεις εμβολίου. Για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών συνιστώνται τέσσερις δόσεις.

Σε αντίθεση με τις περισσότερες άλλες χώρες, η Σουηδία αρνήθηκε να εφαρμόσει δρακόντεια μέτρα εγκλεισμού για την COVID-19. Δεδομένα και μελέτες έχουν δείξει ότι το ιδιαίτερα ανεπτυγμένο σκανδιναβικό έθνος μπορεί να έχει υποστεί λιγότερη βλάβη από τον ιό και τα μέτρα εγκλεισμού σε σύγκριση με τα έθνη που εφάρμοσαν αυτά τα μέτρα.

Αφού είδε έναν σχετικά υψηλό αριθμό θανάτων στην αρχή της πανδημίας COVID-19, η Σουηδία βλέπει τώρα λιγότερους θανάτους ανά κάτοικο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Η Δανία προβαίνει και αυτή σε αλλαγή

Στη γειτονική Δανία, οι αρχές εξέδωσαν παρόμοια αλλαγή κανόνων και δεν θα προσφέρουν σε άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών ενισχυτικές δόσεις COVID-19.

«Ο σκοπός του εμβολιασμού δεν είναι η πρόληψη της λοίμωξης από την COVID-19 και, ως εκ τούτου, στα άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών δεν προσφέρεται επί του παρόντος αναμνηστικός εμβολιασμός», έγραψε η υγειονομική υπηρεσία της χώρας σε ανακοίνωση της 13ης Σεπτεμβρίου.

Η Δανία εγκατέλειψε επίσης ρητά κάθε πρόφαση για την αναχαίτιση της εξάπλωσης της COVID-19 και δήλωσε ότι θα επικεντρωθεί στην προστασία των ευάλωτων ατόμων από την εμφάνιση σοβαρών συμπτωμάτων.

Τα άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών, είπε, «γενικά δεν διατρέχουν ιδιαίτερα υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά» από τον ιό. Ταυτόχρονα, τα νεότερα άτομα είναι επίσης «καλά προστατευμένα από το να νοσήσουν σοβαρά» και ένας «πολύ μεγάλος αριθμός τους έχει ήδη εμβολιαστεί και έχει μολυνθεί στο παρελθόν», σύμφωνα με την αρχή.

Η βρετανική υπηρεσία υγειονομικής ασφάλειας δήλωσε περίπου την ίδια περίοδο ότι στα παιδιά που δεν είχαν κλείσει τα 5 έτη μέχρι το τέλος Αυγούστου δεν θα προσφερθούν εμβόλια.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε