Τρίτη, 14 Ιαν, 2025
Η γαλλική ανθυποβρυχιακή φρεγάτα FREMM Auvergne (Δεξιά) και το αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων κλάσης USS Donald Cook του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ (2ο Δεξιά) και η ελληνική φρεγάτα HS Aigaion (2ο Αριστερά) κατά τη διάρκεια άσκησης πώς προσομοιώνεται η ανθρωπιστική ανταπόκριση σε ισχυρό σεισμό και σημαντική μετακίνηση σκαφών του IDF και ξένων σκαφών στη Μεσόγειο Θάλασσα στις 7 Αυγούστου 2019. (Jack Guez/AFP via Getty Images)

Η στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας στη Μεσόγειο σε «ψυχροπολεμικά» επίπεδα

Καθώς η σύγκρουση στην Ουκρανία διανύει τον τρίτο μήνα της, το ΝΑΤΟ και η Ρωσία έχουν ενισχύσει τις ναυτικές τους δυνάμεις στη Μεσόγειο στα σημαντικότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών.

Αυτό επιβεβαιώθηκε σε πρόσφατη συνέντευξη του Τιμπό Λαβέρν, περιφερειακού αξιωματικού επικοινωνίας των γαλλικών δυνάμεων στη Μεσόγειο, ο οποίος δήλωσε ότι «η Ουκρανία έχει αλλάξει τα πράγματα».

«Οι Αμερικανοί επέστρεψαν. Αυτό έχει να συμβεί από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου», δήλωσε. «Η Ρωσία έχει διπλασιάσει, αν όχι τριπλασιάσει, τη στρατιωτική της ικανότητα στην περιοχή» όσον αφορά τα αντιτορπιλικά, τα υποβρύχια και τις φρεγάτες, συνέχισε ο Λαβέρν.

Επί του παρόντος, υπάρχουν περίπου 20 ρωσικά πολεμικά πλοία τοποθετημένα γύρω από τη Μεσόγειο, δήλωσε ο Λαβέρν στο πρακτορείο ειδήσεων AFP. Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διπλασιάσει τη ναυτική τους παρουσία στην περιοχή μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε ο αξιωματούχος.

«Όπου υπάρχουν αμερικανικές δυνάμεις, εκεί βρίσκονται και οι Ρώσοι», δήλωσε ο Λαβέρν, προσθέτοντας: «Τα ρωσικά πλοία έχουν τοποθετηθεί για να παρακολουθούν τη δραστηριότητα των συμμαχικών δυνάμεων».

Το ΝΑΤΟ επιχείρησε περίπου τρεις ομάδες κρούσης αεροπλανοφόρων στην περιοχή πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέτειναν πριν από μερικές εβδομάδες την ανάπτυξη της ομάδας κρούσης του αεροπλανοφόρου USS Truman στο ανατολικό τμήμα της Μεσογείου.

Ένας άνδρας οδηγεί μια μοτοσικλέτα μπροστά από ένα κατεστραμμένο ρωσικό άρμα σε δρόμο στο χωριό Ρουσάνιβ, κοντά στο Κίεβο της Ουκρανίας, στις 16 Απριλίου 2022. (Genya Savilov/AFP/Getty Images)

 

«Ο ρόλος του Τρούμαν, μαζί με άλλους συμμάχους, είναι να αποτρέψουμε τους Ρώσους από περαιτέρω επιθετικότητα και να είμαστε σε συνεχή ετοιμότητα για εντολές που μπορεί να δοθούν από τον πρόεδρό μας ή από άλλους ηγέτες σε όλο τον κόσμο για την προστασία της Ουκρανίας και του λαού της Ουκρανίας», δήλωσε ο υπουργός Ναυτικού των ΗΠΑ Κάρλος Ντελ Τόρο στους δημοσιογράφους τον περασμένο μήνα.

Το γεγονός αυτό έρχεται την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν πρόκειται να επισκεφθούν την Κυριακή την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, για να συζητήσουν την αποστολή ισχυρότερων όπλων στον ουκρανικό στρατό.

Το ταξίδι ανακοινώθηκε από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι το Σάββατο, αν και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο δεν έχουν εκδώσει δημόσια σχόλια για το θέμα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ έχουν δείξει αυξανόμενη ετοιμότητα να προμηθεύσουν βαρύτερο εξοπλισμό και πιο προηγμένα οπλικά συστήματα. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υποσχεθεί να στείλει στρατιωτικά οχήματα και δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει βρετανικά άρματα μάχης στην Πολωνία για να διαθέσει τα ρωσικής σχεδίασης T-72 της Βαρσοβίας στην Ουκρανία.

Οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να εισβάλουν από ξηράς στο χαλυβουργείο Azovstal στη Μαριούπολη, υποστηριζόμενες από αεροπορικούς βομβαρδισμούς και βομβαρδισμούς πυροβολικού, δήλωσε την Κυριακή ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Ολέξι Αρέστοβιτς.

«Τα ρωσικά στρατεύματα προσπαθούν να αποτελειώσουν τους υπερασπιστές του Azovstal και περισσότερους από 1.000 πολίτες που κρύβονται στο εργοστάσιο», έγραψε ο Αρέστοβιτς στο Facebook. Το Σάββατο ανέφερε ότι τα στρατεύματα στο χαλυβουργικό συγκρότημα επιχειρούσαν αντεπιθέσεις.

Το Reuters συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε