Δευτέρα, 09 Σεπ, 2024
(Africa Studio/Shutterstock)

Η συμβολή των μανιταριών στο ανοσοποιητικό μας σύστημα

Της Camille Sue

Μετάφραση: Αλία Ζάε

Υπάρχουν πολλοί εδώδιμοι μύκητες (ή ζυμομύκητες). Εκτός από τα γνωστά μανιτάρια, όπως τα πλευρώτους (King oyster), τα πορτομπέλο (Agaricus bisporus) και τις λεντινούλες (Shiitake), υπάρχουν και οι μονοκύτταροι ζυμομύκητες που χρησιμοποιούνται για το ψωμί και την παραγωγή κρασιού, καθώς επίσης και οι poria και Antrodia camphorata, η χρήση των οποίων είναι διαδεδομένη στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

Έρευνες έχουν δείξει ότι και τα μανιτάρια και οι εδώδιμοι μύκητες ενισχύουν και ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, βοηθώντας σημαντικά τον ανθρώπινο οργανισμό, βοήθεια πολύτιμη κατά τη διάρκεια μιας συνεχιζόμενης πανδημίας.

Μακρομύκητες με πολυσακχαρίδια που τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Τα συνηθισμένα βρώσιμα μανιτάρια όπως τα πλευρώτους, τα πορτσίνι, τα πορτομπέλο και οι λεντινούλες, αλλά και ο πανάκριβος κασταμανίτης (maitake) είναι ευμεγέθεις μύκητες, ορατοί με γυμνό μάτι.

Η κινεζική ιατρική χρησιμοποιεί επίσης μεγάλους μύκητες, όπως το μανιτάρι κάμπια, το πόρια, το Antrodia camphorata και το Ganoderma lucidum (Γανόδερμα το λαμπερό), για να θρέψει και να ενδυναμώσει τον οργανισμό. Το Γανόδερμα (ή μανιτάρι reishi) έχει ιστορία 5.000 χρόνων στην κινεζική φαρμακευτική, ενώ στις μυθολογικές παραδόσεις της χώρας αναφέρεται ως ‘ελιξήριο’.

Σύμφωνα με τους γιατρούς της κινεζικής παραδοσιακής ιατρικής, τα εδώδιμα και μεγάλα φαρμακευτικά μανιτάρια είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για την υγεία.

Οι λεντινούλες και τα πλευρώτους εισέρχονται στους μεσημβρινούς της σπλήνας, του στομάχου, του συκωτιού και των νεφρών. Η θεωρία της κινεζικής ιατρικής αναφέρει ότι στο ανθρώπινο σώμα υπάρχουν πολλοί μεσημβρινοί και η τροφή που περνάει σε κάθε μεσημβρινό ωφελεί το όργανο που αντιστοιχεί σε αυτόν.

Ο Δρ. Γουάν Γιουν Γου, διευθυντής της Κινεζικής Κλινικής Ρούι Μινγκ στην Ταϊβάν, επεσήμανε ότι η φυσική ανοσία του ανθρώπινου οργανισμού σχετίζεται με το συκώτι και τα νεφρά, ενώ η σπλήνα και το στομάχι είναι τα θεμέλια της επίκτητης φυσικής μας κατάστασης.
Η σωστή φροντίδα αυτών των οργάνων συμβάλλει στην καλή κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η παραδοσιακή κινεζική ιατρική υποστηρίζει επίσης ότι τα μανιτάρια έχουν κατευναστική επίδραση στο νευρικό σύστημα.

Σύγχρονες έρευνες έχουν δείξει ότι τα κυτταρικά τοιχώματα των εδώδιμων και φαρμακευτικών μανιταριών περιέχουν πολυσακχαρίδια με αντικαρκινική, αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, αντιβακτηριακή, αντιδιαβητική και ανοσορυθμιστική δράση.

Η εξέταση των αντικαρκινικών ιδιοτήτων τους υποδεικνύει ότι τα μανιτάρια συμβάλλουν θετικά στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και ότι επηρεάζουν και τα αιμοποιητικά βλαστοκύτταρα, τα λεμφοκύτταρα, τα μακροκύτταρα, τα μακροφάγα, τα Τ-λεμφοκύτταρα, τα δενδριτικά κύτταρα και τα φυσικά φονικά κύτταρα (nk).

Ο Γκυάλτσεν Λόμπσανγκ, διευθυντής της Κλινικής Προληπτικής Φροντίδας στην Ταϊβάν, προσέθεσε ότι εκτός από το ανοσοποιητικό, τα πολυσακχαρίδια ωφελούν και το αυτόνομο νευρικό σύστημα. Τα δυο συστήματα σχετίζονται στενά μεταξύ τους και αλληλεπιδρούν. Όσο πιο σταθερά είναι το αυτόνομο νευρικό σύστημα και τα συναισθήματα ενός ατόμου τόσο καλύτερα λειτουργεί το ανοσοποιητικό του σύστημα.

Τα μανιτάρια είναι πλούσια σε υδατοδιαλυτές ίνες, που είναι η τροφή των προβιοτικών του εντέρου. Η καλλιέργεια μιας καλής εντερικής χλωρίδας επηρεάζει και αυτή θετικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Οι αποξηραμένες στον ήλιο λεντινούλες περιέχουν βιταμίνη D, επίσης τονωτική για το ανοσοποιητικό. Επιπλέον, τα μανιτάρια είναι πλούσια σε πρωτεΐνες – ίσως όχι τόσο όσο το κρέας και τα φρούτα/λαχανικά, αλλά αυτό αντισταθμίζεται από τα μειωμένα λιπαρά και χοληστερόλη των μανιταριών.

Τα λευκά μανιτάρια υγραίνουν και καθαρίζουν τους πνεύμονες. Η Για-Γουέν Γιου, διευθύντρια της Κλινικής Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής του Βασιλικού Νεφρίτη στην Ταϊβάν, είπε ότι οι βλεννώδεις μεμβράνες των πνευμόνων είναι πιο ξηρές και ευάλωτες το φθινόπωρο και τον χειμώνα, όταν η ατμόσφαιρα δεν έχει τόση υγρασία. Η θρεπτική για τους πνεύμονες επίδραση των λευκών μανιταριών ενισχύει τις βλεννώδεις μεμβράνες και τις κάνει πιο ανθεκτικές στην εισβολή των ιών και των μικροβίων.

Η βρώση μανιταριών βοηθά και στην καταπράυνση των συμπτωμάτων του χρόνιου covid.

Οι φαρμακευτικοί μύκητες (όπως οι poria, το μανιτάρι κάμπια και το Γανόδερμα) που πωλούνται στα φαρμακεία και στα καταστήματα υγιεινής διατροφής συμβάλλουν επίσης στην καλή υγεία.

Πόρια: κοινό κινέζικο φυτικό προϊόν με φαρμακευτική δράση. Η κινεζική Σούπα των τεσσάρων βοτάνων που μαγειρεύουν στην Ταϊβάν συχνά περιέχει πόρια. Αναζωογονεί τη σπλήνα και το στομάχι, αφαιρεί την υγρασία και ηρεμεί τα νεύρα. Ενδείκνυται για ανθρώπους με ανήσυχο ύπνο ή με τάση για σπαρτάρισμα της καρδιάς.

Γανόδερμα: ρυθμίζει και ενισχύει το ανοσοποιητικό. Καλό και για την καρδιά, τους πνεύμονες, το συκώτι και τα νεφρά. Σύμφωνα με τον Δρ. Γου, η κατανάλωσή του μπορεί να ωφελήσει τους ανθρώπους με ανήσυχο ύπνο ή φορτωμένο πρόγραμμα και όσους έχουν τάση για νευρικότητα ή νευρασθένεια, καταπραΰνοντας τα συμπτώματα.

Μανιτάρι κάμπια: αυτός ο μύκητας που αναπτύσσεται πάνω σε έντομα συμβάλλει στην επιούλωση των βλεννωδών μεμβρανών, στην ενίσχυση των πνευμόνων, στην ανακούφιση του άσθματος, σταματά την αιμορραγία και μειώνει τα φλέματα. Οι ασθενείς με χρόνιο βήχα που έχει φτάσει στο σημείο της συρρίτουσας αναπνοής μπορούν με την κατανάλωση του μανιταριού κάμπια να προστατεύσουν το αναπνευστικό τους σύστημα αποτελεσματικότερα.

Antrodia cintrodia: γνωστό για την ηπατοπροστατευτική δράση του, μπορεί να ενεργοποιήσει το ηπατικό αποτοξινωτικό σύστημα. Ορισμένοι το καταναλώνουν για να αντιμετωπίσουν τo χανγκόβερ, και άλλοι καταναλώνουν το Antrodia camphorata για την προστασία του συκωτιού τους όταν χάνουν τον ύπνο τους δουλεύοντας μέχρι αργά.

Πότε πρέπει να αποφεύγετε τα μανιτάρια

Η κατανάλωση των μανιταριών καλό είναι να περιορίζεται ή και να αποφεύγεται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

1) Αυτοάνοσα νοσήματα: Το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών που πάσχουν από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα, όπως ερυθηματώδη λύκο, ψωρίαση, σύνδρομο Sjögren ή ρευματοειδή αρθρίτιδα βρίσκεται σε κατάσταση υπερδιέγερσης. Δεν συνίσταται λοιπόν η κατανάλωση μανιταριών, τα οποία τείνουν να ενισχύουν τις ανοσοποιητικές διεργασίες.

2) Δερματικά και αλλεργίες: Για παρόμοιους λόγους αντενδείκνυται η κατανάλωση των μανιταριών και από όσους έχουν τάση για αλλεργίες ή δερματικά προβλήματα όπως τα εκζέματα και η κνίδωση. Αντίθετα, σε αυτές τις περιπτώσεις συνίσταται η περιστασιακή έστω αποχή από το συγκεκριμένο είδος τροφής.

3) Υψηλά επίπεδα σωματικής υγρασίας: Καθώς τα μανιτάρια περιέχουν αρκετή υγρασία, οι άνθρωποι με υψηλά επίπεδα υγρασίας στο σώμα τους πρέπει επίσης να τα αποφεύγουν, σύμφωνα με τον Δρ. Γου, ή τουλάχιστον να τα καταναλώνουν με φειδώ. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η ποσότητα νερού στο σώμα δεν πρέπει να υπερβαίνει κάποιο ποσοστό. Όταν ένας οργανισμός δυσκολεύεται να αποβάλλει το επιπλέον νερό, αυτό συσσωρεύεται και δημιουργεί υγρασία στο εσωτερικό του σώματος. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν ένα πολύ συγκεκριμένο χαρακτηριστικό: τα κόπρανά τους αφήνουν ίχνη στη λεκάνη της τουαλέτας.

4) Καρκίνος: Παρόλο που οι φαρμακευτικοί μύκητες ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορούν να ενισχύσουν τη δράση της χημειοθεραπείας, η χρήση τους πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή. Κατά την Γιου, ένα διεγερμένο ανοσοποιητικό μπορεί κάλλιστα να προάγει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Γι΄αυτό, είναι καλύτερα οι ασθενείς με καρκίνο να αποφεύγουν τη λήψη φαρμακευτικών συμπληρωμάτων μυκήτων χωρίς τη συμβουλή γιατρού της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής. Το ίδιο ισχύει για τις εγκύους, τις θηλάζουσες μητέρες και τα παιδιά που δεν έχουν συμπληρώσει το 3ο έτος της ηλικίας τους, των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ακόμα ανώριμο.

Μαγειρεύοντας μανιτάρια

Το μαγείρεμα των μανιταριών είναι εύκολο και γίνεται με πολλούς τρόπους και σε συνδυασμό με διάφορα βότανα και τροφές. Όλα τα είδη ωφελούν την υγεία σας και μια μικρή ποσότητα είναι αρκετή για να ωφεληθείτε. Προσοχή χρειάζεται στη θερμοκρασία του μαγειρέματος / ψησίματος, γιατί οι υψηλές θερμοκρασίες και το τηγάνισμα καταστρέφουν τις θρεπτικές ουσίες των μανιταριών.

Η ‘ψυχρή’ φύση και γεύση τους ταιριάζει με θερμότερα υλικά όπως το τζίντζερ. Μπορείτε επίσης να ακολουθήσετε την πρόταση της Γιου και να τα προσθέσετε στην κοτόσουπα, η οποία βοηθά το στομάχι και τη σπλήνα να απορροφήσει τις θρεπτικές ουσίες. Το αποτέλεσμα είναι ένα φαγητό εξαιρετικά τονωτικό για το ανοσοποιητικό σας. Μπορείτε ακόμα να εμπλουτίσετε την κοτόσουπά σας με γκότζι μπέρι και χουρμάδες, που θα τα ρίξετε μέσα κατά το μαγείρεμα.

Η Καμίλ Σου είναι δημοσιογράφος που καλύπτει θέματα υγείας, διατροφής και ερευνητικά θέματα. Αν έχετε κάποια πρόταση, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της στο: kuanmi.su@epochtimes.com

Το Health 1+1 είναι μια έγκριτη διαδικτυακή πλατφόρμα που παρέχει πληροφορίες για την υγεία γενικά και την κινέζικη ιατρική ειδικότερα. Κάθε Τρίτη με Σάββατο, από τις 9:00 μέχρι τις 10:00 π.μ. EST, εκπέμπει ζωντανά στην τηλεόραση και στο διαδίκτυο, καλύπτοντας τα τελευταία νέα για τον κορωνοϊό, την πρόληψη, τη θεραπεία, την επιστημονική έρευνα και γραμμή, καθώς επίσης και νέα σχετικά με τον καρκίνο, τις χρόνιες παθήσεις, τη συναισθηματική και πνευματική υγεία, την ανοσία, την ασφάλιση, παρέχοντας αξιόπιστη πληροφόρηση και βοήθεια. Online: EpochTimes.com/Health TV: NTDTV.com/live

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε