Παρασκευή, 29 Σεπ, 2023
Χρηματιστές εργάζονται στον όροφο του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης (NYSE) στη Νέα Υόρκη, στις 7 Οκτωβρίου 2022. (Spencer Platt/Getty Images)

Η συντριπτική πλειοψηφία των CEOs δηλώνει ότι προετοιμάζεται για ύφεση

Σχεδόν όλοι οι CEOs δηλώνουν ότι προετοιμάζονται για ύφεση στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Όταν τους ζητήθηκε να περιγράψουν τις οικονομικές συνθήκες των επόμενων 12-18 μηνών, το 98% των CEOs δήλωσαν ότι προετοιμάζονται για ύφεση στις ΗΠΑ στην πρόσφατη έρευνα Conference Board Measure of CEO Confidence.

Ωστόσο, οι περισσότεροι από τους CEOs πίστευαν ότι η ύφεση στην Αμερική θα είναι «σύντομη και ρηχή».

Οι περισσότεροι CEOs παρατήρησαν επίσης ότι η ζήτηση για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες της εταιρείας τους αυξήθηκε ή παρέμεινε η ίδια τους τελευταίους τρεις μήνες.

Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 19 Σεπτεμβρίου και 3 Οκτωβρίου και συμμετείχαν 136 CEOs.

Η εμπιστοσύνη των CEO έχει κατρακυλήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από τη Μεγάλη Ύφεση, δήλωσε η Ντάνα Πίτερσον, επικεφαλής οικονομολόγος του Conference Board.

“Ωστόσο, παρά τις προσδοκίες για αργή ανάπτυξη, οι σφιχτές συνθήκες στην αγορά εργασίας και οι μισθολογικές πιέσεις παραμένουν, ενώ τα σχέδια προσλήψεων παρέμειναν ισχυρά”, δήλωσε.

Η πολιτική και κυβερνητική αστάθεια, η πρόσβαση στην ενέργεια και η ενεργειακή ασφάλεια, καθώς και η συνεχιζόμενη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας απαριθμήθηκαν από τους CEOs ως οι τρεις σημαντικότερες παγκόσμιες προκλήσεις.

Fed: Η οικονομική επιβράδυνση βοηθά στη μείωση του πληθωρισμού

Ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ, που οφείλεται κυρίως στα υψηλά ενοίκια, τις τιμές των τροφίμων και τις δαπάνες ιατρικής περίθαλψης, παρέμεινε υψηλός στο 8,2% τον Σεπτέμβριο.

Αν και δεν είναι σαφές αν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, η κεντρική τράπεζα πιθανότατα θα διατηρήσει την τρέχουσα σφιχτή νομισματική πολιτική της.

Οι συμμετέχοντες στην κοινή συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) και του Συμβουλίου Διοικητών του Ομοσπονδιακού Αποθεματικού Συστήματος τον Σεπτέμβριο πρότειναν να παραμείνουν τα υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η αρχή νομισματικής πολιτικής θα συνεχίσει επίσης να μειώνει με την πάροδο του χρόνου τα χαρτοφυλάκιά της.

“Πολλοί συμμετέχοντες ανέφεραν ότι, μόλις το επιτόκιο πολιτικής φθάσει σε ένα επαρκώς περιοριστικό επίπεδο, θα ήταν πιθανότατα σκόπιμο να διατηρηθεί αυτό το επίπεδο για κάποιο χρονικό διάστημα έως ότου υπάρξουν πειστικές ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε πορεία επιστροφής στον στόχο του 2%”, αναφέρεται στα πρακτικά της FOMC.

Μια περίοδος αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ κάτω από την τάση θα βοηθούσε στη μείωση των πληθωριστικών πιέσεων και θα βοηθούσε την οικονομία να επιτύχει τους στόχους της μέγιστης απασχόλησης και της σταθερότητας των τιμών, ανέφεραν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε