Δευτέρα, 20 Μαΐ, 2024
Σημαίες της Ταϊβάν και της Λιθουανίας στο Γραφείο Αντιπροσωπείας της Ταϊβάν στο Βίλνιους της Λιθουανίας, στις 20 Ιανουαρίου 2022. (Janis Laizans/Reuters)

Η Ταϊβάν ανακοινώνει τη λειτουργία του νέου γραφείου της Λιθουανίας στην Ταϊπέι

ΤΑΪΠΕΙ-Το νέο γραφείο αντιπροσωπείας της Λιθουανίας στην Ταϊβάν έχει ήδη ξεκινήσει ουσιαστικά τις εργασίες του, αν και η φυσική του τοποθεσία βρίσκεται ακόμη υπό διαμόρφωση, δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης της Ταϊβάν την Τρίτη.

Το κομμουνιστικό καθεστώς της Κίνας, το οποίο διεκδικεί την Ταϊβάν ως δικό του έδαφος, έχει υποβαθμίσει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Λιθουανία και έχει ασκήσει πιέσεις σε πολυεθνικές εταιρείες να διακόψουν τους δεσμούς τους με το βαλτικό έθνος των 2,8 εκατομμυρίων κατοίκων, αφού επέτρεψε στην Ταϊβάν να ανοίξει μια de facto πρεσβεία στο Βίλνιους.

Ο Ρέμους Τσεν, επικεφαλής του Τμήματος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών της Ταϊβάν, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο νέος εκπρόσωπος της Λιθουανίας Πάουλους Λουκάουσκας είχε φτάσει στην Ταϊπέι νωρίτερα αυτό το μήνα και τη Δευτέρα υπέβαλε επίσημα αίτηση για τη διαπίστευσή του.

Το νέο λιθουανικό γραφείο ήταν επομένως σε λειτουργία, αλλά ο εξοπλισμός γραφείου εξακολουθεί να εγκαθίσταται, πρόσθεσε ο Τσεν.

Το καθεστώς της Κίνας έχει καταδικάσει επανειλημμένα την εμπλοκή της Λιθουανίας με την Ταϊβάν.

Τον περασμένο μήνα, το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (ΚΚΚ) επέβαλε κυρώσεις στην αναπληρώτρια υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών της Λιθουανίας Άγκνε Βαϊτσιουκεβίτσιουτε επειδή επισκέφθηκε την Ταϊβάν.

Το ΚΚΚ λέει ότι η Ταϊβάν είναι μια από τις επαρχίες του χωρίς δικαίωμα στα χαρακτηριστικά ενός κράτους.

Η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Ταϊβάν αντιτίθεται σθεναρά στους ισχυρισμούς του ΚΚΚ, λέγοντας ότι η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας δεν κυβέρνησε ποτέ το νησί και δεν έχει το δικαίωμα να μιλά εκ μέρους του σε παγκόσμιο επίπεδο ή να αποφασίζει για το μέλλον του.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε