Τετάρτη, 04 Δεκ, 2024
Οι γιατροί προετοιμάζονται για μεταμόσχευση νεφρού σε αρχείο φωτογραφίας. (Pierre-Philippe Marcou/AFP/Getty Images)

Η Ταϊβάν απαγγέλει κατηγορίες σε χειρουργό που έστελνε ασθενείς στην Κίνα για μεταμοσχεύσεις οργάνων

Η υπόθεση σηματοδοτεί την πρώτη δίωξη κατά των παράνομων μεσαζόντων οργάνων από τότε που το νησί τροποποίησε τον Νόμο για τις Μεταμοσχεύσεις Ανθρώπινων Οργάνων το 2015.

ΤΑΪΠΕΙ, Ταϊβάν—Ένας Ταϊβανέζος χειρουργός και τέσσερα άλλα άτομα κατηγορούνται για παράνομη μεσολάβηση σε μεταμόσχευση οργάνων στην Κίνα, σε μια υπόθεση που μια τοπική ομάδα ιατρικής υποστήριξης χαρακτήρισε ανησυχητική, καθώς το Πεκίνο προμηθεύεται όργανα από κρατούμενους συνείδησης.

Ο χειρουργός, Τσεν Γιαο-λι, κατηγορείται ότι οργάνωσε μια εγκληματική ομάδα που βοήθησε να σταλούν 10 Ταϊβανέζοι ασθενείς στην Κίνα για χειρουργεία μεταμόσχευσης οργάνων από το 2016 έως το 2019, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου των εισαγγελέων στην επαρχία Τσανγκχουά της Νότιας Ταϊβάν στις 25 Νοεμβρίου.

Ο Τσεν κατηγορείται για παραβίαση του Νόμου για τις Μεταμοσχεύσεις Ανθρωπίνων Οργάνων του νησιού, ο οποίος αναφέρει ότι οποιοδήποτε μεταμοσχευθέν όργανο «πρέπει να παρέχεται ή να αποκτάται δωρεάν» και ότι «άτομα που μεσολαβούν σε μεταμοσχεύσεις οργάνων ή στην παροχή και απόκτηση οργάνων» μπορεί να φυλακιστούν για έως πέντε χρόνια και να επιβληθεί πρόστιμο έως και 1,5 εκατομμύρια NT$ (περίπου 46.200 $).

Ο Τσεν είχε εργαστεί στο κέντρο μεταμοσχεύσεων οργάνων του Χριστιανικού Νοσοκομείου Τσανγκχουά.

Μετά την ανακοίνωση της δίωξης, το νοσοκομείο δήλωσε ότι ο Τσεν δεν εργάζεται εκεί από τον Ιούλιο του 2022. Οι εισαγγελείς του Τσανγκχουά άρχισαν την έρευνα για τον Τσεν τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς.

Το νοσοκομείο προειδοποίησε τους κατοίκους να μην ταξιδεύουν στην Κίνα για μεταμοσχεύσεις ήπατος, επικαλούμενο αναφορές και την προειδοποίηση του ΟΗΕ για τις εξαναγκαστικές αφαιρέσεις οργάνων από την κινεζική κυβέρνηση, που στοχοποιεί τους ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ, τους κρατούμενους συνείδησης, τους Ουιγούρους και τους Χριστιανούς. Προσέθεσε ότι απαγορεύει την ανήθικη και παράνομη ιατρική συμπεριφορά και σέβεται τα αποτελέσματα των δικαστικών ερευνών.

Ο Ντέιβιντ Χουάνγκ, αντιπρόεδρος και εκπρόσωπος του Συλλόγου Ταϊβανέζικης Διεθνούς Υποστήριξης Μεταμοσχεύσεων Οργάνων, δήλωσε ότι η υπόθεση αποτελεί σημαντικό ορόσημο.

Είναι η πρώτη δίωξη κατά των παράνομων μεσαζόντων οργάνων από τότε που η Ταϊβάν τροποποίησε τον Νόμο για τις Μεταμοσχεύσεις Ανθρώπινων Οργάνων το 2015, προκειμένου να απαγορεύσει τη χρήση οργάνων από εκτελεσθέντες κρατούμενους, καθώς και την πώληση, αγορά και μεσολάβηση οργάνων.

«Ελπίζω ότι αυτή η δίωξη θα προσελκύσει την προσοχή των τοπικών πολιτών και της κυβέρνησης. Η μετάβαση στην Κίνα για μεταμόσχευση οργάνου ενέχει ιατρικούς, ηθικούς και νομικούς κινδύνους», είπε ο Χουάνγκ σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς τους Epoch Times.

Οι Epoch Times έχουν ζητήσει σχόλιο από το Νοσοκομείο Ιατρικής Σχολής Τσουνγκ Σαν, όπου ο Τσεν εργάζεται ως αναπληρωτής διευθυντής στο κέντρο μεταμοσχεύσεων ήπατος.

 

Μεταμοσχεύσεις ήπατος και νεφρού

Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι ο Τσεν, ενώ εργαζόταν στο κέντρο μεταμοσχεύσεων, είχε τους ασθενείς του να επικοινωνούν με έναν συνεργό που έφερε το επώνυμο Χουάνγκ, ο οποίος ήταν επικεφαλής μιας ανώνυμης βιοτεχνολογικής εταιρείας. Ο Χουάνγκ φέρεται να διευθέτησε για έξι Ταϊβανέζους ασθενείς να υποβληθούν σε μεταμόσχευση ήπατος ή νεφρού σε νοσοκομείο στην πόλη Τσινγκντάο, στην επαρχία Σαντόνγκ της ανατολικής Κίνας.

Ο Χουάνγκ φέρεται να χρέωσε κάθε ασθενή από 5 εκατομμύρια NT$ έως 7,5 εκατομμύρια NT$ (περίπου 154.000 έως 231.000 $) για μεταμόσχευση ήπατος και από 3 εκατομμύρια NT$ έως 3,5 εκατομμύρια NT$ (περίπου 92.400 έως 107.800 $) για μεταμόσχευση νεφρού. Η σύζυγός του, που φέρει το επώνυμο Γιανγκ, συνέδεσε τους ασθενείς με γιατρούς στο Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου Τσινγκντάο για να κανονίσουν τις επεμβάσεις.

Ο Τσεν φέρεται επίσης να επισκέφθηκε το κινεζικό νοσοκομείο στην Τσινγκντάο για να «δώσει οδηγίες» μέσα στην αίθουσα χειρουργείου κατά τη διάρκεια των επεμβάσεων μεταμόσχευσης ήπατος, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

Επιπλέον, ο Τσεν φέρεται να έδωσε εντολή σε μια Ταϊβανέζα νοσοκόμα να ταξιδέψει στην Κίνα για να παρέχει μετεγχειρητική φροντίδα, έναντι πληρωμής 200.000 NT$ (περίπου 6.150 $) ανά ασθενή.

Ο Τσεν συνεργάστηκε επίσης με έναν συνεργό με το επώνυμο Λιν, ο οποίος για χρόνια παρείχε «υπηρεσίες μεταμοσχεύσεων οργάνων» μεταξύ Ταϊβάν και Κίνας, για να υποβληθούν τέσσερις Ταϊβανέζοι σε μεταμόσχευση ήπατος ή νεφρού στην Τσανγκσά, στην επαρχία Χουνάν της κεντρικής Κίνας. Οι δύο στη συνέχεια μοίρασαν τις πληρωμές.

Οι εισαγγελείς επιδιώκουν ποινή φυλάκισης έξι ετών για τον Τσεν και τριών ετών για κάθε έναν από τους τέσσερις συνεργούς του. Στοχεύουν να κατασχέσουν τα παράνομα κέρδη της ομάδας, που ανέρχονται σε περίπου 20,4 εκατομμύρια NT$ (περίπου 628.000 $).

Ο Τσεν φέρεται να κέρδισε πάνω από 14,8 εκατομμύρια NT$ (περίπου 455.600 $) κατά τη διάρκεια της τριετίας. Επέστρεψε 83.060 $ κατά τη διάρκεια της έρευνας και οι εισαγγελείς έχουν κατασχέσει την περιουσία του για να τον εμποδίσουν να «απολαμβάνει τα παράνομα κέρδη», δήλωσε το γραφείο των εισαγγελέων του Τσανγκχουά.

Η Χσιέ πρέπει τώρα να επιστρέψει 1,1 εκατομμύρια NT$ (περίπου 33.800 $) από τα παράνομα κέρδη της στο πλαίσιο της συμφωνίας της με τους εισαγγελείς, οι οποίοι συμφώνησαν σε αναστολή δίωξης εναντίον της νοσοκόμας.

 

«Πολύ επικίνδυνες» οι μεταμοσχεύσεις οργάνων στην Κίνα

Οι Ταϊβανέζοι εισαγγελείς προειδοποίησαν τους ανθρώπους για τους κινδύνους που συνεπάγονται οι μεταμοσχεύσεις οργάνων στην Κίνα.

Οι περισσότεροι από τους ασθενείς που εμπλέκονταν, επιβίωσαν μόνο για δύο ή τρία χρόνια μετά τις μεταμοσχεύσεις οργάνων, ανέφεραν. Κάποιοι πέθαναν μέσα σε μία εβδομάδα μετά την επιστροφή τους στην Ταϊβάν.

«Αυτό δείχνει ότι οι χειρουργικές επεμβάσεις μεταμόσχευσης οργάνων που περιλαμβάνουν μεσολαβητές και είναι αδιαφανείς είναι εξαιρετικά επικίνδυνες», ανέφερε η ανακοίνωση Τύπου.

Η επιτροπή Κίνας με έδρα το Λονδίνο, το 2019, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εξαναγκαστική αφαίρεση οργάνων συνέβαινε σε «σημαντική κλίμακα» στην Κίνα, με τους ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ να αποτελούν την κύρια πηγή οργάνων. Οι ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ, μια πνευματική πρακτική γνωστή επίσης ως Φάλουν Ντάφα, είναι στόχοι δίωξης από το καθεστώς της Κίνας από το 1999.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ψήφισε τον Νόμο Προστασίας του Φάλουν Γκονγκ (H.R. 4132) τον Ιούνιο.

Εάν εφαρμοστεί, η νομοθεσία θα απαιτούσε από τον πρόεδρο να παρέχει στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές μια λίστα ξένων ατόμων που «εν γνώσει τους και άμεσα συμμετείχαν ή διευκόλυναν την εξαναγκαστική αφαίρεση οργάνων στην Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας». Αυτά τα άτομα θα αντιμετώπιζαν κυρώσεις, όπως απαγόρευση εισόδου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο (Ρ-Φλόριντα) εισήγαγε την εκδοχή της νομοθεσίας για την Γερουσία (S.4914) τον Ιούλιο. Ο Ρούμπιο έχει προταθεί από τον εκλεγμένο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ο Ντέιβιντ Χουάνγκ από την Ταϊβανέζικη Ένωση Διεθνούς Υποστήριξης Μεταμοσχεύσεων Οργάνων συνεχάρη τις νομοθετικές προσπάθειες στις ΗΠΑ. Εάν η Γερουσία περάσει τη νομοθεσία, δήλωσε ο Χουάνγκ, θα είναι «μια ιστορική στιγμή».

Από τους Frank Fang και Eva Fu

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε