Ο στρατός της Ταϊβάν εξέδωσε ένα εγχειρίδιο «επιβίωσης σε περίπτωση πόλέμου» στις 12 Απριλίου, το οποίο συμβουλεύει τους πολίτες πώς να ανταποκρίνονται και να προστατεύονται από μια πολεμική κατάσταση, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αυξάνει τις ανησυχίες για μια πιθανή εισβολή του κινεζικού καθεστώτος στο νησί.
Το εγχειρίδιο περιγράφει πώς οι κάτοικοι μπορούν να βρουν καταφύγια χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή τηλεφώνου, πώς να αποθηκεύουν προμήθειες για καιρό πολέμου και πληροφορίες σχετικά με την κινητοποίηση των εφεδρικών δυνάμεων.
«Το φυλλάδιο είχε ως στόχο να παράσχει στο κοινό μέτρα αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση στρατιωτικής κρίσης ή πιθανών καταστροφών, ώστε να μπορέσουν να ενεργοποιήσουν την ετοιμότητα ασφάλειας και να βοηθήσουν τον εαυτό τους να επιβιώσει», δήλωσε ο Λιου Τάι-γι, αξιωματούχος της μονάδας ολοκληρωτικής αμυντικής κινητοποίησης του υπουργείου.
Ο 28σέλιδος οδηγός που εκδόθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ταϊβάν θα ενημερωθεί με τοπικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των χώρων καταφυγής, των τοποθεσιών νοσοκομείων και των καταστημάτων για τις καθημερινές ανάγκες, δήλωσε ο Λιου σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.
“Plan ahead in all affairs and you shall be successful,” said Confucius. The new guide sample from our mobilization agency provides a solid ground for our local governments to instruct citizens on what to do when emergencies including disasters and military assaults come. pic.twitter.com/S1qaO5Hpqj
— 國防部 Ministry of National Defense, R.O.C. 🇹🇼 (@MoNDefense) April 12, 2022
Η Ταϊβάν εγκαινίασε την υπηρεσία Ολοκληρωτικής Αμυντικής Κινητοποίησης (All-Out Defense Mobilization) τον περασμένο Δεκέμβριο στο πλαίσιο των προσπαθειών της να ενισχύσει τις δυνατότητες των εφέδρων σε περίπτωση πολέμου.
Ενώ το νησιωτικό έθνος δεν έχει αναφέρει κανένα σημάδι επικείμενης εισβολής, το κινεζικό καθεστώς έχει κλιμακώσει τη στρατιωτική παρενόχληση πετώντας πολεμικά αεροπλάνα κοντά στο νησί σε τακτική βάση τα τελευταία δύο χρόνια. Η τελευταία εισβολή σημειώθηκε στις 11 Απριλίου, όταν δύο κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη εισήλθαν στη νοτιοδυτική ζώνη αναγνώρισης της αεράμυνας της Ταϊβάν.
Το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας θεωρεί το αυτοδιαχειριζόμενο νησί ως δικό του έδαφος, το οποίο θα καταλάβει με τη βία αν χρειαστεί.
Η πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν διέταξε τον στρατό να ενισχύσει την ετοιμότητά του για μάχη μετά την εισβολή ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.
Ο υπουργός Άμυνας Τσιου Κουο-Τσενγκ δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να επεκτείνουν την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία σε ένα έτος. Επί του παρόντος, κάθε άνδρας πολίτης άνω των 18 ετών υποχρεούται να ολοκληρώσει μια τετράμηνη εκπαίδευση.
Στις 6 Απριλίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες ενέκριναν πιθανή πώληση εξοπλισμού και υπηρεσιών αξίας 95 εκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση της αεράμυνας του νησιού. Η Ουάσινγκτον είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του δημοκρατικά διοικούμενου νησιού και δεσμεύεται από τον νόμο για τις σχέσεις με την Ταϊβάν να παρέχει στην Ταϊπέι τα μέσα για να υπερασπιστεί τον εαυτό της.
Τέτοιου είδους πωλήσεις όπλων επισύρουν πάντα την οργή του κομμουνιστικού καθεστώτος. Τον Φεβρουάριο, το Πεκίνο επέβαλε κυρώσεις σε βάρος δύο αμερικανικών προμηθευτών όπλων, της Raytheon και της Lockheed Martin, για την πώληση όπλων στο νησί. Η κίνηση αυτή έρχεται λιγότερο από δύο εβδομάδες αφότου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν μια πιθανή στρατιωτική συμφωνία ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων με την Ταϊπέι.
Στις 7 Απριλίου, ορισμένα ιαπωνικά και ταϊβανέζικα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι είχε προγραμματίσει να επισκεφθεί την Ταϊβάν στις 10 Απριλίου. Ενώ το ταξίδι δεν επιβεβαιώθηκε από το γραφείο της Πελόζι ή την Ταϊπέι, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του κινεζικού καθεστώτος προειδοποίησε ότι θα απαντήσει με τη λήψη «ισχυρών μέτρων». Η αναφερόμενη επίσκεψη ακυρώθηκε αφού η Πελόζι βρέθηκε θετική στην COVID-19.
Το Reuters συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.