Τρίτη, 18 Ιούν, 2024
Ένα στρατιωτικό άγαλμα και η σημαία της Ταϊβάν πάνω από μια αψίδα που χτίστηκε σε ανάμνηση της μάχης του Γκουνινγκτού το 1949 στα νησιά Κινμέν της Ταϊβάν, στις 20 Οκτωβρίου 2020. Τα νησιά Κινμέν απέχουν μόλις 3,2 χιλιόμετρα από τις ακτές της ηπειρωτικής Κίνας στον πορθμό της Ταϊβάν. (Sam Yeh/AFP via Getty Images)

Η Ταϊβάν εκδίδει το πρώτο εγχειρίδιο «επιβίωσης σε περίπτωση πολέμου» εν μέσω της απειλής του κινεζικού καθεστώτος

Ο στρατός της Ταϊβάν εξέδωσε ένα εγχειρίδιο «επιβίωσης σε περίπτωση πόλέμου» στις 12 Απριλίου, το οποίο συμβουλεύει τους πολίτες πώς να ανταποκρίνονται και να προστατεύονται από μια πολεμική κατάσταση, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αυξάνει τις ανησυχίες για μια πιθανή εισβολή του κινεζικού καθεστώτος στο νησί.

Το εγχειρίδιο περιγράφει πώς οι κάτοικοι μπορούν να βρουν καταφύγια χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή τηλεφώνου, πώς να αποθηκεύουν προμήθειες για καιρό πολέμου και πληροφορίες σχετικά με την κινητοποίηση των εφεδρικών δυνάμεων.

«Το φυλλάδιο είχε ως στόχο να παράσχει στο κοινό μέτρα αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση στρατιωτικής κρίσης ή πιθανών καταστροφών, ώστε να μπορέσουν να ενεργοποιήσουν την ετοιμότητα ασφάλειας και να βοηθήσουν τον εαυτό τους να επιβιώσει», δήλωσε ο Λιου Τάι-γι, αξιωματούχος της μονάδας ολοκληρωτικής αμυντικής κινητοποίησης του υπουργείου.

Ο 28σέλιδος οδηγός που εκδόθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ταϊβάν θα ενημερωθεί με τοπικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των χώρων καταφυγής, των τοποθεσιών νοσοκομείων και των καταστημάτων για τις καθημερινές ανάγκες, δήλωσε ο Λιου σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.

Η Ταϊβάν εγκαινίασε την υπηρεσία Ολοκληρωτικής Αμυντικής Κινητοποίησης (All-Out Defense Mobilization) τον περασμένο Δεκέμβριο στο πλαίσιο των προσπαθειών της να ενισχύσει τις δυνατότητες των εφέδρων σε περίπτωση πολέμου.

Ενώ το νησιωτικό έθνος δεν έχει αναφέρει κανένα σημάδι επικείμενης εισβολής, το κινεζικό καθεστώς έχει κλιμακώσει τη στρατιωτική παρενόχληση πετώντας πολεμικά αεροπλάνα κοντά στο νησί σε τακτική βάση τα τελευταία δύο χρόνια. Η τελευταία εισβολή σημειώθηκε στις 11 Απριλίου, όταν δύο κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη εισήλθαν στη νοτιοδυτική ζώνη αναγνώρισης της αεράμυνας της Ταϊβάν.

Το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας θεωρεί το αυτοδιαχειριζόμενο νησί ως δικό του έδαφος, το οποίο θα καταλάβει με τη βία αν χρειαστεί.

Η πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν διέταξε τον στρατό να ενισχύσει την ετοιμότητά του για μάχη μετά την εισβολή ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Ο υπουργός Άμυνας Τσιου Κουο-Τσενγκ δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να επεκτείνουν την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία σε ένα έτος. Επί του παρόντος, κάθε άνδρας πολίτης άνω των 18 ετών υποχρεούται να ολοκληρώσει μια τετράμηνη εκπαίδευση.

Στις 6 Απριλίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες ενέκριναν πιθανή πώληση εξοπλισμού και υπηρεσιών αξίας 95 εκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση της αεράμυνας του νησιού. Η Ουάσινγκτον είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του δημοκρατικά διοικούμενου νησιού και δεσμεύεται από τον νόμο για τις σχέσεις με την Ταϊβάν να παρέχει στην Ταϊπέι τα μέσα για να υπερασπιστεί τον εαυτό της.

Τέτοιου είδους πωλήσεις όπλων επισύρουν πάντα την οργή του κομμουνιστικού καθεστώτος. Τον Φεβρουάριο, το Πεκίνο επέβαλε κυρώσεις σε βάρος δύο αμερικανικών προμηθευτών όπλων, της Raytheon και της Lockheed Martin, για την πώληση όπλων στο νησί. Η κίνηση αυτή έρχεται λιγότερο από δύο εβδομάδες αφότου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν μια πιθανή στρατιωτική συμφωνία ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων με την Ταϊπέι.

Στις 7 Απριλίου, ορισμένα ιαπωνικά και ταϊβανέζικα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι είχε προγραμματίσει να επισκεφθεί την Ταϊβάν στις 10 Απριλίου. Ενώ το ταξίδι δεν επιβεβαιώθηκε από το γραφείο της Πελόζι ή την Ταϊπέι, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του κινεζικού καθεστώτος προειδοποίησε ότι θα απαντήσει με τη λήψη «ισχυρών μέτρων». Η αναφερόμενη επίσκεψη ακυρώθηκε αφού η Πελόζι βρέθηκε θετική στην COVID-19.

Το Reuters συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε