Παρασκευή, 13 Σεπ, 2024
Ο Πάβελ Ντούροφ, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Telegram, μιλάει στη σκηνή κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας του TechCrunch Disrupt SF 2015 στην προβλήτα 70 στις 21 Σεπτεμβρίου 2015 στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια. (Steve Jennings/Getty Images για το TechCrunch)

Η Telegram λέει ότι ο ιδρυτής της «δεν έχει τίποτα να κρύψει» από τη γαλλική αστυνομία

Ο Πάβελ Ντούροφ, ο ρωσικής καταγωγής διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Telegram, συνελήφθη στη Γαλλία, αλλά η εταιρεία λέει ότι δεν έχει κάνει τίποτα κακό και τηρεί τη νομοθεσία της ΕΕ.

Η Telegram δήλωσε ότι ο συνιδρυτής της, Πάβελ Ντούροφ, ο οποίος συνελήφθη στη Γαλλία στο πλαίσιο αστυνομικής έρευνας, «δεν έχει τίποτα να κρύψει» και δήλωσε ότι η εφαρμογή λειτουργεί σύμφωνα με τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ντούροφ, ένας 39χρονος ρωσικής καταγωγής δισεκατομμυριούχος που ίδρυσε την εφαρμογή μαζί με τον αδελφό του Νικολάι, συνελήφθη στο αεροδρόμιο Le Bourget κοντά στο Παρίσι μετά την άφιξη του ιδιωτικού του αεροσκάφους από το Αζερμπαϊτζάν το βράδυ του Σαββάτου.

Η Telegram, με έδρα το Ντουμπάι, δήλωσε ότι ο έλεγχός της ήταν «εντός των προτύπων της βιομηχανίας και βελτιώνεται συνεχώς».

Η δήλωση ανέφερε: «Το Telegram είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο αξιόπιστα μέσα που διαθέτει: «Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Telegram Πάβελ Ντούροφ δεν έχει τίποτα να κρύψει και ταξιδεύει συχνά στην Ευρώπη. Είναι παράλογο να ισχυρίζεται κανείς ότι μια πλατφόρμα ή ο ιδιοκτήτης της είναι υπεύθυνοι για την κατάχρηση αυτής της πλατφόρμας».

«Περιμένουμε την άμεση επίλυση αυτής της κατάστασης. Η Telegram είναι μαζί σας», πρόσθεσε.

Οι γαλλικές αρχές δεν έχουν σχολιάσει τη σύλληψη του Ντούροφ, όπως είναι η συνήθης πρακτική για μια ποινική έρευνα στη Γαλλία, αλλά τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης, με τον ισχυρισμό ότι το Telegram χρησιμοποιήθηκε για ξέπλυμα χρήματος, διακίνηση ναρκωτικών και διαμοιρασμό περιεχομένου που συνδέεται με τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών.

Ο Ντούροφ, ο οποίος έχει διπλή υπηκοότητα στη Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ίδρυσε την εφαρμογή το 2013 με τον αδελφό του Νικολάι, έναν εμπειρογνώμονα στην κρυπτογράφηση.

 

«Όχι άλλη μετανάστευση»

Ορισμένες κυβερνήσεις έχουν επικρίνει την Telegram για έλλειψη ελέγχου του περιεχομένου.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, στον απόηχο των ταραχών στην Αγγλία, ο υπουργός της κυβέρνησης Τζιμ ΜακΜάχον δήλωσε στο BBC ότι «ανησυχεί» για μια λίστα δικηγόρων μετανάστευσης, με τη φράση «όχι άλλη μετανάστευση», που κυκλοφορούσε στο Telegram.

Το Telegram έχει περίπου ένα δισεκατομμύριο χρήστες και έχει ιδιαίτερη επιρροή στη Ρωσία, την Ουκρανία και άλλες χώρες που ήταν πρώην μέλη της Σοβιετικής Ένωσης.

Αλλά αυξάνεται στη Δυτική Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική και κατατάσσεται ως μία από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο μετά το Facebook, το YouTube, το WhatsApp, το Instagram, το TikTok και το WeChat.

Η σύλληψη του Ντούροφ προκάλεσε προειδοποίηση από τον ιδιοκτήτη της Rumble, Κρις Παβλόφσκι, ο οποίος δήλωσε ότι η ελευθερία του λόγου στην Ευρώπη δέχεται επίθεση.

Ο Παβλόφσκι έγραψε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X: «Μόλις αναχώρησα με ασφάλεια από την Ευρώπη. Η Γαλλία απείλησε το Rumble και τώρα πέρασε μια κόκκινη γραμμή με τη σύλληψη του διευθύνοντος συμβούλου της Telegram, Πάβελ Ντούροφ, δήθεν επειδή δεν λογοκρίνει τον λόγο».

«Η Rumble δεν θα ανεχτεί αυτή τη συμπεριφορά και θα χρησιμοποιήσει κάθε διαθέσιμο νομικό μέσο για να αγωνιστεί για την ελευθερία της έκφρασης, ένα παγκόσμιο ανθρώπινο δικαίωμα. Αυτή τη στιγμή αγωνιζόμαστε στα δικαστήρια της Γαλλίας και ελπίζουμε στην άμεση απελευθέρωση του Πάβελ Ντούροφ», πρόσθεσε.

Ο ιδιοκτήτης του X Έλον Μασκ αναδημοσίευσε την ανάρτηση του Παβλόφσκι.

Ο Μασκ έχει δηλώσει στο παρελθόν: « Ο έλεγχος είναι μια προπαγανδιστική λέξη για τη λογοκρισία».

Η ρωσική κυβέρνηση εξέφρασε επίσης την οργή της για τη σύλληψη του Ντούροφ και κατηγόρησε τη Δύση ότι εφαρμόζει διπλά πρότυπα όσον αφορά την ελευθερία του λόγου.

Η Μαρία Ζαχάροβα, από το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, ανέφερε σε ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Telegram: «Το 2018, μια ομάδα 26 ΜΚΟ, συμπεριλαμβανομένων των Human Rights Watch, Amnesty International, Freedom House, Reporters Without Borders, Committee to Protect Journalists και άλλων, καταδίκασε την απόφαση του ρωσικού δικαστηρίου να μπλοκάρει το Telegram».

Και πρόσθεσε: «Πιστεύετε ότι αυτή τη φορά θα προσφύγουν στο Παρίσι και θα απαιτήσουν την απελευθέρωση του Ντούροφ;».

Ο Ντούροφ έφυγε από τη Ρωσία το 2014, αφού αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις να κλείσει τις κοινότητες της αντιπολίτευσης σε μια άλλη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, τη VK, την οποία αργότερα πούλησε.

Νωρίτερα φέτος δήλωσε: «Προτιμώ να είμαι ελεύθερος παρά να δέχομαι εντολές από οποιονδήποτε».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ διέψευσε ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συνάντησε τον Ντούροφ στο Αζερμπαϊτζάν την περασμένη εβδομάδα, αλλά δήλωσε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει τη σύλληψη μέχρι να μάθει λεπτομέρειες για τους γαλλικούς ισχυρισμούς. το Telegram δεν είναι η πρώτη εφαρμογή κρυπτογράφησης που στοχοποιείται από τις γαλλικές αρχές.

 

Ρεκόρ στοχοποίησης κρυπτογραφημένων δικτύων

Το 2019 η εγκληματολογική υπηρεσία της γαλλικής χωροφυλακής, το Ινστιτούτο εγκληματολογικών ερευνών της εθνικής χωροφυλακής (Institut de Recherche Criminelle de la Gendarmerie Nationale-IRCGN ) και η μονάδα εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο C3N παραβίασαν τους διακομιστές του Sky ECC, ενός καναδικής ιδιοκτησίας δικτύου κρυπτογράφησης, στο Roubaix, κοντά στη Λιλ.

Την επόμενη χρονιά παραβίασαν τον διακομιστή της EncroChat, που βρισκόταν επίσης στο γιγαντιαίο συγκρότημα OVH στο Ρουμπέ, χρησιμοποιώντας μεθόδους που δεν αποκαλύπτουν για λόγους «εθνικής ασφάλειας».

Τον Ιούνιο του 2020 οι 50.000 χρήστες του EncroChat ειδοποιήθηκαν ότι η κρυπτογράφηση είχε παραβιαστεί και έκτοτε χιλιάδες άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη έχουν καταδικαστεί για ποινικά αδικήματα με βάση τα στοιχεία του EncroChat.

Πολλοί από αυτούς που καταδικάστηκαν στη Βρετανία διατηρούν την αθωότητά τους και λένε ότι το γαλλικό χακάρισμα του EncroChat ήταν μια «ζωντανή υποκλοπή» που παρήγαγε αποδεικτικά στοιχεία μη παραδεκτά σε βρετανικό δικαστήριο.

Τον Ιούνιο του 2021 ο Τόμας Χέρντμαν (Thomas Herdman), καναδός υπήκοος, συνελήφθη στη Μαδρίτη και αργότερα εκδόθηκε στη Γαλλία κατηγορούμενος ότι συμμετείχε σε εγκληματική επιχείρηση για την πώληση κρυπτογραφημένων τηλεφώνων SkyECC σε οργανωμένους εγκληματίες.

Παραμένει κρατούμενος στις φυλακές Fleury-Mérogis, εν αναμονή της δίκης του για 22 κατηγορίες, ενώ έχουν απορριφθεί πολλές αιτήσεις αποφυλάκισης με εγγύηση.

Εξυπακούεται ότι η εισαγγελέας που κυνήγησε τον Herdman και τη SkyECC, η Τζοάννα Μπρους (Johanna Brousse), ενδέχεται να είναι υπεύθυνη για την έρευνα σχετικά με την Telegram.

Ο Ζαν-Φρανσουά Εάπ, ιδρυτής της Sky Global, της εταιρείας με έδρα το Βανκούβερ που δημιούργησε τη Sky ECC, κατηγορήθηκε από τις ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ μαζί με τον Χέρντμαν, αλλά δεν έχουν γίνει προσπάθειες για την έκδοσή του μετά τη σύλληψη του Χέρντμαν στο Παρίσι.

Του Chris Summers

Το Associated Press και το Reuters συνέβαλαν σε αυτό το άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε