Πέμπτη, 23 Μαΐ, 2024
Ο Χριστός πλένει τα πόδια των 12 μαθητών Του, διδάσκοντας την ταπεινότητα και την καλοσύνη.

Μεγάλη Πέμπτη: Η τελετή του Ιερού Νιπτήρα στην Πάτμο

Ένα αρχαίο θρησκευτικό έθιμο της Μεγάλης Εβδομάδας που μας υπενθυμίζει την ταπεινότητα και την αγάπη

Ένα από τα παλαιοτέρα θρησκευτικά έθιμα της Ελλάδας που τελείται τη Μεγάλη Πέμπτη στην Πάτμο, την τελετή του Ιερού Νιπτήρα, θα μπορέσει και πάλι να παρακολουθήσει ο κόσμος φέτος, μετά από τα τρία χρόνια της πανδημίας, κατά τα οποία γινόταν κεκλεισμένων των θυρών.

Η τελετή αποτελεί αναπαράσταση της πράξης του Ιησού, ο οποίος πριν την αρχή του Μυστικού Δείπνου έπλυνε τα πόδια των μαθητών του για να διδάξει ταπεινότητα και αγάπη για τον συνάνθρωπο. Η τελετή ξεκίνησε στο νησί της Αποκαλύψεως πριν από 400 χρόνια περίπου και από τότε αναβιώνει κάθε χρόνο, ακόμα και επί τουρκοκρατίας, το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης. Μόλις ολοκληρωθεί η Θεία Λειτουργία στο Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, ξεκινά μια πομπή ιερέων και μοναχών προς την πλατεία του Εμμανουήλ Ξάνθου, στη Χώρα της Πάτμου.

Στην πλατεία, ο Καθηγούμενος της Μονής, αναπαριστώντας τον Χριστό, πλένει τα πόδια 12 ιερέων που συμβολίζουν τους μαθητές Του. «Το αιωνόβιο αυτό έθιμο είναι μέσα στις παραδόσεις που κάνουν το Πάσχα στην Πάτμο μοναδικό. Διαπιστώνοντας την έντονη ζήτηση του κόσμου για την Πάτμο και τα έθιμα της, προβάλλουμε την  ιστορικότητα  και θρησκευτικότητα του νησιού που έχει αναδειχθεί σε πόλο έλξης για χιλιάδες ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο και εκτός σεζόν», αναφέρει ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού της Πάτμου Νίκος Κουτούζος.

Το προηγούμενο διάστημα το Conde Nast Traveller  κατέταξε την Πάτμο στα καλύτερα ελληνικά νησιά για το 2023 και μάλιστα ως τον κορυφαίο θρησκευτικό προορισμό της Ελλάδας, για την κατανυκτική και μυστηριακή ατμόσφαιρα του.

Ο δημοφιλής ταξιδιωτικός οδηγός αναφέρει χαρακτηριστικά πως «η Πάτμος διαθέτει μια απροσδιόριστη υφή και μια απόκοσμη αύρα που εκπέμπεται από την κορωνίδα της, τη μεσαιωνική Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Το επιβλητικό καστρομονάστηρο ξεχειλίζει από βυζαντινά και ιερά μνημεία και λείψανα, ενώ πήρε το όνομά του από τον Ιωάννη τον Θεολόγο που συνέγραψε το Βιβλίο της Αποκάλυψης στο Ιερό Σπήλαιο».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε