Σάββατο, 07 Σεπ, 2024
Ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης Τζίμι Λάι Τσι-γινγκ, ιδρυτής της Apple Daily, μιλάει κατά τη διάρκεια συνέντευξης με αφορμή τη νομοθεσία για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ στις 29 Μαΐου 2020. (Tyrone Siu/Reuters)

Η τελική μάχη: Η δίκη του Τζίμι Λάι

Σχολιασμός

Η δίκη του Τζίμι Λάι, ιδρυτή της φιλοδημοκρατικής εφημερίδας Apple Daily, σηματοδοτεί μια τραγική καμπή στην πρόσφατη ιστορία του Χονγκ Κονγκ. Το Χονγκ Κονγκ, που κάποτε ήταν ένας φάρος ελευθερίας υπό την υπόσχεση «μία χώρα, δύο συστήματα» (One Country, Two Systems-1C2S), έχει μετατραπεί σε μια πόλη που καταλαμβάνεται από αυταρχικό έλεγχο.

Η παρατεταμένη καθυστέρηση στη δίκη του Λάι για υποτιθέμενες παραβιάσεις του Νόμου περί Εθνικής Ασφάλειας (National Security Law-NSL) κορυφώθηκε τελικά με την ημερομηνία της δίκης που ορίστηκε για τις 20 Νοεμβρίου 2024. Σε ηλικία 76 ετών, διαβητικός και κρατούμενος σε απομόνωση χωρίς καμία επικοινωνία με τον έξω κόσμο, ο Λάι πρόκειται να δώσει τη δική του μαρτυρία.

Αυτή η δίκη δεν αφορά μόνο τη «φίμωση» μιας εφημερίδας- αφορά την αποτροπή του κόσμου να ακούσει την ιστορία του Τζίμι Λάι, ενός συμβόλου του αγώνα του Χονγκ Κονγκ για ελευθερία.

Όταν το Χονγκ Κονγκ παραδόθηκε στην Κίνα το 1997, η αρχή «μία χώρα, δύο συστήματα» σχεδιάστηκε για να διασφαλίσει ότι η πόλη θα διατηρούσε υψηλό βαθμό αυτονομίας, το δικό της νομικό σύστημα και τις αγαπημένες της ελευθερίες για τουλάχιστον 50 χρόνια.

Η ρύθμιση αυτή κατοχυρώθηκε στην Κοινή Διακήρυξη Κίνας-Βρετανίας, μια νομικά δεσμευτική διεθνή συνθήκη. Στο πλαίσιο του 1C2S, το Χονγκ Κονγκ άνθισε ως παγκόσμιος οικονομικός κόμβος με δυναμικό Τύπο, ισχυρό νομικό σύστημα και ενεργή κοινωνία των πολιτών. Το μοναδικό καθεστώς της πόλης της επέτρεψε να προσελκύσει  επιχειρήσεις και ταλέντα από όλο τον κόσμο, καθιστώντας την γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Τον Ιούνιο του 2020, το Πεκίνο επέβαλε στο Χονγκ Κονγκ τον νόμο περί εθνικής ασφάλειας, παρακάμπτοντας το νομοθετικό σώμα της πόλης. Ο νόμος αυτός ποινικοποιούσε την απόσχιση, την ανατροπή, την τρομοκρατία και τη σύμπραξη με ξένες δυνάμεις, με ποινές που περιλάμβαναν ισόβια κάθειρξη.

Ο NSL σηματοδότησε ένα σημαντικό σημείο καμπής, τερματίζοντας ουσιαστικά την αρχή του 1C2S. Οι ευρείς και ασαφείς ορισμοί του νόμου επέτρεπαν να θεωρηθεί παράνομο ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, δημιουργώντας μια ψυχρή επίδραση στην ελευθερία του λόγου, την ελευθερία του Τύπου και το δικαίωμα του συνέρχεσθαι.

Το NSL δημιούργησε επίσης ένα νέο γραφείο ασφαλείας στο Χονγκ Κονγκ, το οποίο στελεχώθηκε από προσωπικό ασφαλείας της ηπειρωτικής Κίνας, και τους έδωσε σαρωτικές εξουσίες για να λειτουργούν χωρίς εποπτεία.

Το άρθρο 23 του Βασικού Νόμου του Χονγκ Κονγκ επιβάλλει στην πόλη να θεσπίσει τη δική της νομοθεσία για την εθνική ασφάλεια. Προηγούμενες προσπάθειες για την ψήφιση τέτοιων νόμων αντιμετωπίστηκαν με μαζικές δημόσιες διαμαρτυρίες, κυρίως το 2003, όταν μισό εκατομμύριο άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου και εμού, κατέβηκαν στους δρόμους, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να αποσύρει το προτεινόμενο νομοσχέδιο.

Η NSL, που επιβλήθηκε απευθείας από το Πεκίνο, ουσιαστικά παρέκαμψε την ανάγκη του Χονγκ Κονγκ να θεσπίσει τους δικούς του νόμους βάσει του άρθρου 23. Η νομοθεσία αυτή τέθηκε τελικά σε ισχύ στις 23 Μαρτίου 2024, μετά από δύο δεκαετίες αντίστασης του λαού του Χονγκ Κονγκ.

Ο Λάι, μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης και ιδρυτής της φιλοδημοκρατικής εφημερίδας Apple Daily, έχει γίνει σύμβολο αντίστασης ενάντια στον εντεινόμενο αυταρχισμό στο Χονγκ Κονγκ. Η ειλικρινής κριτική του Λάι στην κινεζική κυβέρνηση και η ακλόνητη υποστήριξή του στη δημοκρατία τον έκαναν στόχο των αρχών.

Ο Λάι κρατείται σε απομόνωση, στερούμενος επικοινωνίας με τον έξω κόσμο. Παρά τις σκληρές αυτές συνθήκες, παραμένει αποφασισμένος και έτοιμος να δώσει τη δική του κατάθεση στη δίκη του που έχει προγραμματιστεί για τις 20 Νοεμβρίου 2024.

Οι παρατεταμένες καθυστερήσεις και οι διαδικαστικές παρατυπίες στη δίκη του αναδεικνύουν τη συμβιβασμένη κατάσταση του δικαστικού συστήματος του Χονγκ Κονγκ.

Διεθνείς παρατηρητές και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταδικάσει τη δίκη ως πολιτικά υποκινούμενη και ως μια απροκάλυπτη προσπάθεια φίμωσης των διαφωνούντων.

Η εφαρμογή του NSL και η εφαρμογή του άρθρου 23 του βασικού νόμου έχουν αλλάξει ριζικά το Χονγκ Κονγκ.

Η άλλοτε ακμάζουσα κοινωνία των πολιτών της πόλης έχει αποδεκατιστεί, με τους ακτιβιστές και τις οργανώσεις να αντιμετωπίζουν συνεχή παρενόχληση και εκφοβισμό.

Ο Τύπος, που κάποτε ήταν ένας από τους πιο ελεύθερους στην Ασία, λειτουργεί τώρα υπό αυστηρούς περιορισμούς, με τους δημοσιογράφους να ασκούν αυτολογοκρισία για να αποφύγουν τη δίωξη.

Το δικαστικό σώμα, που από καιρό θεωρούνταν προπύργιο της αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ, δέχεται αυξανόμενες πιέσεις. Οι δικαστές σε υποθέσεις NSL επιλέγονται από τον επικεφαλής της διοίκησης της πόλης και υποκινούμενο από το Πεκίνο, γεγονός που εγείρει ανησυχίες για την ανεξαρτησία τους.

Το κράτος δικαίου, ακρογωνιαίος λίθος της επιτυχίας του Χονγκ Κονγκ, έχει υπονομευθεί, με τις νομικές διαδικασίες να χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο ως εργαλεία πολιτικής καταστολής.

Ο πολιτικός και οικονομικός αντίκτυπος αυτών των αλλαγών ήταν επίσης σημαντικός. Οι ξένες επιχειρήσεις και οι επενδυτές, που προσελκύονται από τη σταθερότητα και το κράτος δικαίου του Χονγκ Κονγκ, επανεξετάζουν την παρουσία τους στην πόλη. Η αβεβαιότητα που δημιουργήθηκε από το NSL και η διάβρωση των ελευθεριών έχει οδηγήσει σε μείωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και σε πιθανή έξοδο ταλέντων.

Η ολοκληρωτική κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ, υπό την επιρροή του Πεκίνου, φοβάται την ιστορία του Τζίμι Λάι, επειδή συμβολίζει τον αγώνα για ελευθερία και δημοκρατία απέναντι στον αυξανόμενο αυταρχισμό. Το αφήγημα του Λάι είναι μια ιστορία ανθεκτικότητας, θάρρους και ακλόνητης δέσμευσης στις αρχές της ελευθερίας του λόγου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ως κάποιος που γνωρίζει τον Λάι για πάνω από τρεις δεκαετίες, μπορώ προσωπικά να βεβαιώσω ότι είναι ένας άνθρωπος με ακλόνητη ακεραιότητα και θάρρος, που δεν φοβάται να πει την αλήθεια και είναι ακλόνητος υπέρμαχος της ελευθερίας. Ο Λάι αντιπροσωπεύει το πνεύμα της αντίστασης ενάντια στο αυταρχικό καθεστώς. Η συνεχιζόμενη ανυπακοή του, ακόμη και μπροστά σε σοβαρές διώξεις, αποτελεί έμπνευση για άλλους που εκτιμούν την ελευθερία και τη δημοκρατία.

Η δίκη και η κατάθεση του Λάι προσελκύουν σημαντική διεθνή προσοχή.

Αυτός ο έλεγχος ασκεί πίεση στην κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ και αποκαλύπτει στην παγκόσμια κοινότητα την έκταση της καταστολής της. Η ιστορία του Λάι αναδεικνύει το ηθικό πλεονέκτημα του φιλοδημοκρατικού κινήματος στο Χονγκ Κονγκ. Έρχεται σε έντονη αντίθεση με τα δρακόντεια μέτρα που χρησιμοποιούν οι αρχές για να καταπνίξουν την αντιφωνία, υπονομεύοντας έτσι τη νομιμότητα του καθεστώτος.

Η βίαιη μετατροπή του Χονγκ Κονγκ από φάρο ελευθερίας και αυτονομίας σε πόλη υπό αυστηρό αυταρχικό έλεγχο είναι μια τραγωδία με βαθιές επιπτώσεις. Η αθέτηση της υπόσχεσης «μία χώρα, δύο συστήματα» έχει αφήσει βαθιά σημάδια στην ταυτότητα της πόλης και στην αίσθηση ασφάλειας των κατοίκων της.

Η δίκη του Λάι αποτελεί μια έντονη υπενθύμιση του κόστους της αντιφωνίας στο σημερινό Χονγκ Κονγκ. Αποτελεί σύμβολο του ευρύτερου αγώνα για ελευθερία και δημοκρατία απέναντι στον αυξανόμενο αυταρχισμό. Η αποφασιστικότητα των αρχών να «φιμώσουν» την κατάθεση του Λάι υπογραμμίζει το φόβο τους για τη δύναμη της ιστορίας του.

Σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ συνεχίζουν να αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους και την πόλη τους. Το σθένος και η αποφασιστικότητά τους προσφέρουν μια αχτίδα ελπίδας σε ένα κατά τα άλλα σκοτεινό κεφάλαιο της ιστορίας του Χονγκ Κονγκ. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να παραμείνει σε επαγρύπνηση και υποστήριξη, διασφαλίζοντας ότι η ιστορία του Χονγκ Κονγκ και ο αγώνας του για ελευθερία δεν θα ξεχαστούν.

Προτού μπορέσουμε να δούμε το φως, πρέπει να αντιμετωπίσουμε το σκοτάδι με αποφασιστικότητα. Ας προσευχηθούμε όλοι για τον Λάι και το Χονγκ Κονγκ.

Του Edward Chin

Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο αποτελούν απόψεις του συγγραφέα και δεν αντανακλούν απαραίτητα τις απόψεις της Epoch Times.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε