Δευτέρα, 22 Ιούλ, 2024
Το λογότυπο της εφαρμογής TikTok (22 Αυγούστου 2022). (Dado Ruvic/Reuters)

Η TikTok μηνύει τη Μοντάνα μετά από την απαγόρευση της εφαρμογής στην πολιτεία

Αγωγή κατέθεσε η TikTok, αμφισβητώντας την πρόσφατη απαγόρευση της Μοντάνα για την κινεζικής ιδιοκτησίας εφαρμογή βίντεο μικρού μήκους στην πολιτεία.

Η απαγόρευση, η οποία έχει προγραμματιστεί να εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2024, αμφισβητείται από την TikTok Inc. με την αιτιολογία ότι παραβιάζει τα σύμφωνα με την Πρώτη Τροπολογία δικαιώματα της εταιρείας και των χρηστών της.

Στην αγωγή που κατατέθηκε στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ στη Μοντάνα, η TikTok υποστηρίζει ότι η απαγόρευση παραβιάζει την ομοσπονδιακή νομοθεσία, καθώς παρεμβαίνει σε θέματα που εμπίπτουν αποκλειστικά στην ομοσπονδιακή δικαιοδοσία. Η TikTok υποστηρίζει ότι το Σύνταγμα των ΗΠΑ «αναθέτει την αποκλειστική αρμοδιότητα» για τις εξωτερικές υποθέσεις και την εθνική ασφάλεια στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και όχι στις πολιτείες.

Επιπλέον, η αγωγή ισχυρίζεται ότι η απαγόρευση παραβιάζει τη ρήτρα εμπορίου του αμερικανικού Συντάγματος, η οποία εμποδίζει τις πολιτείες να θεσπίζουν νομοθεσία που επιβαρύνει υπερβολικά το διακρατικό και το εξωτερικό εμπόριο.

Η Μοντάνα είναι η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που επιχειρεί να απαγορεύσει το TikTok για όλους τους χρήστες. Το 2020, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε να εμποδίσει νέες λήψεις του TikTok και της κινεζικής ιδιοκτησίας εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων WeChat, μαζί με άλλες συναλλαγές που αφορούν αυτές τις εταιρείες. Ωστόσο, δικαστικές αποφάσεις απέτρεψαν την αποτελεσματική εφαρμογή αυτών των απαγορεύσεων.

Η TikTok υποστηρίζει περαιτέρω ότι η απαγόρευση της πολιτείας στοχεύει ειδικά και πλήττει την TikTok χωρίς επαρκή αιτιολόγηση, τονίζοντας ότι βασίζεται αποκλειστικά σε τιμωρητικούς λόγους. Υποστηρίζουν ότι οι ανησυχίες του κράτους σχετικά με την ασφάλεια των δεδομένων και τις πρακτικές συγκράτησης περιεχομένου του TikTok είναι απλώς αστήρικτες υποθέσεις.

Από την πρώτη ημέρα του 2024, αν δεν ακυρωθεί η απαγόρευση, οποιοσδήποτε ζει ή επισκέπτεται τη Μοντάνα θα αντιμετωπίζει αυστηρές κυρώσεις, έως και πρόστιμα 10.000 δολαρίων την ημέρα, αν συνδέεται στο TikTok.

Η TikTok έχει μια μεγάλη βάση χρηστών που ξεπερνά τα 150 εκατομμύρια Αμερικανούς, με την πλειονότητα να είναι ενήλικες. Ωστόσο, η δημοτικότητα της εφαρμογής μεταξύ των εφήβων είναι μεγάλη: το Pew Research Center αναφέρει ότι το 67% των Αμερικανών εφήβων ηλικίας 13 έως 17 ετών χρησιμοποιούν το TikTok, ενώ το 16% από αυτούς το χρησιμοποιούν σχεδόν συνεχώς.

«Αβάσιμες εικασίες»

Η TikTok υποστηρίζει ότι η Μοντάνα «θέσπισε αυτά τα απίθανα και πρωτοφανή μέτρα στηριζόμενη σε αβάσιμες εικασίες».

«Συγκεκριμένα, η Πολιτεία ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (“Κίνα”) θα μπορούσε να έχει πρόσβαση σε δεδομένα σχετικά με τους χρήστες του TikTok και ότι το TikTok εκθέτει τους ανηλίκους σε επιβλαβές διαδικτυακό περιεχόμενο», αναφέρει η αγωγή (pdf).

Ωστόσο, λέει η TikTok, το νομοσχέδιο της Μοντάνα «δεν αναφέρει τίποτα που να στηρίζει αυτούς τους ισχυρισμούς».

Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι η απαγόρευση της πολιτείας «αγνοεί την πραγματικότητα» ότι η TikTok «δεν έχει μοιραστεί και δεν πρόκειται να μοιραστεί» δεδομένα χρηστών των ΗΠΑ με την Κίνα.

Περαιτέρω, η TikTok δήλωσε ότι «έχει λάβει σημαντικά μέτρα για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και της ασφάλειας των χρηστών της TikTok, μεταξύ άλλων με την αποθήκευση όλων των δεδομένων των χρηστών των ΗΠΑ από προεπιλογή στις Ηνωμένες Πολιτείες και με την ανέγερση δικλείδων ασφαλείας για την προστασία των δεδομένων των χρηστών των ΗΠΑ. Η TikTok έχει επίσης λάβει προστατευτικά μέτρα για την προώθηση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για όλους τους χρήστες, συμπεριλαμβανομένων των εφήβων».

Πρόσφατα, πέντε χρήστες του TikTok από τη Μοντάνα, οι οποίοι δημιουργούν περιεχόμενο για την πλατφόρμα, κατέθεσαν αγωγή σε ομοσπονδιακό δικαστήριο με σκοπό να μπλοκάρουν την απαγόρευση της πολιτείας.

Οι Σαμάνθα Αλάριο, Χέδερ ΝτιΡόκο, Κάρλι Αν Γκόνταρντ, Άλις Χελντ και Ντέιλ Σταουτ υποστηρίζουν στην αγωγή τους ότι η απαγόρευση παραβιάζει το συνταγματικό τους δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου, ακόμη και αν ο λόγος θεωρείται επικίνδυνος. Αμφισβητούν επίσης την αιτιολόγηση της απαγόρευσης από τη Μοντάνα για λόγους εθνικής ασφάλειας.

«Η Μοντάνα δεν έχει την εξουσία να θεσπίζει νόμους που προωθούν αυτό που πιστεύει ότι πρέπει να είναι η εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών ή τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας», αναφέρει η αγωγή (pdf), «ούτε μπορεί η Μοντάνα να απαγορεύσει ένα ολόκληρο φόρουμ επικοινωνίας με βάση την αντίληψή της ότι κάποια ομιλία που μοιράζεται μέσω αυτού του φόρουμ, αν και προστατεύεται από την Πρώτη Τροποποίηση, είναι επικίνδυνη».

Η αγωγή κάνει έναν παραλληλισμό, υποστηρίζοντας ότι, όπως ακριβώς θα ήταν άτοπο να «απαγορευτεί η Wall Street Journal εξαιτίας του ποιος είναι ο ιδιοκτήτης της ή των ιδεών που δημοσιεύει», αντίστοιχα άδικη και παράλογη είναι και η απαγόρευση της πρόσβασης στο TikTok.

Ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης της Μοντάνα Γκρεγκ Τζιανφόρτε υπέγραψε τη νομοθεσία στις 17 Μαΐου, καθιστώντας παράνομη τη λειτουργία του TikTok στη Μοντάνα και την προσφορά του TikTok από τα καταστήματα εφαρμογών της Google και της Apple εντός της πολιτείας.

Η αγωγή που κατέθεσε η TikTok κατονομάζει τον Γενικό Εισαγγελέα της Μοντάνα Ώστιν Κνούντσεν, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την επιβολή της απαγόρευσης.

Πώς αιτιολογεί η Montana την απαγόρευση

Το σκεπτικό πίσω από την απόφαση της πολιτείας να απαγορεύσει το TikTok βρίσκεται στο νομοσχέδιο 419 της Γερουσίας.

Η νομοθεσία υπογραμμίζει τις ανησυχίες σχετικά με την πιθανή εκμετάλλευση της πλατφόρμας από την Κίνα, η οποία θεωρείται αντίπαλος, για εταιρικούς και διεθνείς σκοπούς κατασκοπείας. Δημιουργεί φόβους ότι, μέσω της πλατφόρμας, το κινεζικό καθεστώς θα μπορούσε να αποκτήσει ευαίσθητες πληροφορίες, όπως οι τοποθεσίες σε πραγματικό χρόνο δημόσιων λειτουργών, δημοσιογράφων και ατόμων που ασκούν κριτική στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας (ΚΚΚ).

Το νομοσχέδιο παραπέμπει σε προειδοποιήσεις του FBI και της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών σχετικά με τις απειλές για την εθνική ασφάλεια που ενέχει το TikTok. Αυτές περιλαμβάνουν την πιθανή κοινοποίηση δεδομένων χρηστών, όπως το ιστορικό περιήγησης και η τοποθεσία, στο κινεζικό καθεστώς.

Η απόφαση για την απαγόρευση του TikTok στη Μοντάνα επηρεάστηκε από αναφορές στα τέλη του 2022 που αποκάλυψαν αθέμιτη παρακολούθηση Αμερικανών δημοσιογράφων από το προσωπικό της ByteDance, χρησιμοποιώντας την πρόσβασή τους σε δεδομένα χρηστών του TikTok.

Οι ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής έπαιξαν επίσης ρόλο στην απόφαση της Μοντάνα, καθώς η πρόσβαση που έχει το TikTok στα δεδομένα των χρηστών εγείρει ανησυχίες σχετικά με την προστασία των προσωπικών πληροφοριών.

Επιπλέον, το νομοσχέδιο επισημαίνει την καταγγελλόμενη αποτυχία του TikTok να αφαιρέσει δυνητικά επιβλαβές περιεχόμενο, που ενθαρρύνει τους ανηλίκους να συμμετάσχουν σε επικίνδυνες δραστηριότητες, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων της Μοντάνα. Τα παραδείγματα που αναφέρονται περιλαμβάνουν δραστηριότητες όπως η ρίψη αντικειμένων σε κινούμενα οχήματα, ο αυτοτραυματισμός και άλλες επιβλαβείς/καταστροφικές ενέργειες.

 

Του Caden Pearson

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε