Τρίτη, 23 Απρ, 2024
Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ συμμετέχει στη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στις 16 Φεβρουαρίου 2022. (Johanna Geron/Reuters)

Η Τουρκία λέει ότι πολεμικά της αεροσκάφη έπληξαν στόχους Κούρδων στο Βόρειο Ιράκ

ΑΓΚΥΡΑ—Τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα, ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν στόχους Κούρδων στο βόρειο Ιράκ σε μια επιχείρηση από αέρος και ξηράς που στόχευσε εγκαταστάσεις από στρατόπεδα μέχρι αποθήκες πυρομαχικών, δήλωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας.

Η στρατιωτική δράση ήταν μέρος μιας μακροχρόνιας τουρκικής εκστρατείας στο Ιράκ και τη Συρία εναντίον αντίστοιχα του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) και των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), που η Άγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκρατικές» οργανώσεις

Η επιχείρηση επικεντρώθηκε στις ιρακινές περιοχές Μέτινα, Ζαπ και Αβασίν-Μπασιάν, ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του. Παράλληλα με την αεροπορική επιχείρηση, συμμετείχαν επίσης κομάντος και ειδικές δυνάμεις, τόσο από ξηράς όσο και από αέρος.

«Η επιχείρησή μας συνεχίζεται με επιτυχία, όπως είχε προγραμματιστεί», ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ. «Οι στόχοι που εντοπίστηκαν στην πρώτη φάση έχουν καταληφθεί».

Δεν δόθηκαν πληροφορίες σχετικά με τις απώλειες.

Η δράση, με το όνομα «Επιχείρηση Claw Lock», είχε στόχο να «αποτρέψει τρομοκρατικές επιθέσεις» και να διασφαλίσει την ασφάλεια των συνόρων μετά από εκτίμηση ότι το PKK σχεδίαζε μια μεγάλης κλίμακας επίθεση, πρόσθεσε το υπουργείο.

Το πυροβολικό έβαλε επίσης κατά τρομοκρατικών στόχων κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δράσης, ανέφερε.

Η Τουρκία εξαπολύει τακτικά αεροπορικές επιδρομές στο βόρειο Ιράκ, μια περιοχή στην οποία έχει στείλει επανειλημμένα κομάντος, για να υποστηρίξει τις επιθέσεις της.

Το PKK ξεκίνησε να κινείται εναντίον του τουρκικού κράτους το 1984. Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη σύγκρουση, η οποία στο παρελθόν επικεντρώθηκε κυρίως στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Τούρκοι αξιωματούχοι σε ιδιωτικές συζητήσεις πιστεύουν ότι η Βαγδάτη είναι σταθερά με το μέρος τους στην καταπολέμηση του PKK, το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης χαρακτηρίσει τρομοκρατική ομάδα.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε