Τρίτη, 05 Μαρ, 2024
Ο ηγέτης του κεντροδεξιού συνασπισμού Spolu (Μαζί) Πετρ Φιάλα παρακολουθεί τις τελευταίες συζητήσεις στο δημόσιο ραδιόφωνο πριν ανοίξουν τα εκλογικά κέντρα για τις βουλευτικές εκλογές στην Πράγα της Τσεχίας, στις 8 Οκτωβρίου 2021. (Petr David Josek/AP Photo File)

Η Τσεχική Δημοκρατία καταργεί τα σχέδιά της για υποχρεωτικό εμβολιασμό COVID-19

Η νέα τσεχική κυβέρνηση απέρριψε την Τετάρτη το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης να επιβάλει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό COVID-19 για άτομα άνω των 60 ετών και άτομα που ασκούν βασικά επαγγέλματα.

Σύμφωνα με την προηγούμενη κυβέρνηση, οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, οι πυροσβέστες, οι αστυνομικοί και οι φοιτητές ιατρικής θα ήταν υποχρεωμένοι να εμβολιαστούν κατά του COVID-19, με ισχύ από τον Μάρτιο.

Όμως ο πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα κατήργησε το διάταγμα του προκατόχου του, Αντρέι Μπάμπις, το οποίο εκδόθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου. Δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι η νέα κεντροδεξιά κυβέρνησή του δεν βλέπει την ανάγκη για υποχρεωτικό εμβολιασμό.

«Συμφωνήσαμε ότι ο εμβολιασμός κατά του COVID-19 δεν θα είναι υποχρεωτικός», δήλωσε ο Φιάλα. «Αυτό δεν αλλάζει τη στάση μας σχετικά με τον εμβολιασμό. Εξακολουθεί να είναι αναμφίβολα ο καλύτερος τρόπος για την καταπολέμηση του COVID-19 … ωστόσο, δεν θέλουμε να εμβαθύνουμε τις ρωγμές στην κοινωνία».

Οι πολέμιοι του υποχρεωτικού εμβολιασμού είχαν διοργανώσει αρκετές διαδηλώσεις στην Πράγα και σε άλλα σημεία της χώρας.

Μέχρι στιγμής, το 62,9% των Τσέχων θεωρείται πλήρως εμβολιασμένο, κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών. Σχεδόν 3,4 εκατομμύρια άνθρωποι στο έθνος των 10,5 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν επίσης λάβει αναμνηστική δόση.

Ο Φιάλα δήλωσε ότι περίπου το 90 τοις εκατό των ανθρώπων που θα καλύπτονταν από την εντολή έχουν ήδη λάβει το εμβόλιο.

Η απόφαση της νέας κυβέρνησης ελήφθη καθώς η Τσεχική Δημοκρατία αντιμετωπίζει έξαρση των λοιμώξεων από τον COVID-19, η οποία τροφοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από την εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον του νέου κορονοϊού.

Το επταήμερο ποσοστό μόλυνσης ήταν 950 νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους την Τρίτη σε σύγκριση με 799 μία ημέρα νωρίτερα.

Παρά τον αριθμό ρεκόρ, ο αριθμός των ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία μειώθηκε σε 1.635 την Τρίτη, με 252 να χρειάζονται εντατική θεραπεία.

Οι ερευνητές και οι ειδικοί σε θέματα υγείας ελπίζουν ότι η παραλλαγή Όμικρον, αν και είναι εξαιρετικά μεταδοτική, είναι λιγότερο σοβαρή και προκαλεί ηπιότερα συμπτώματα στους μολυσμένους ανθρώπους, σε σύγκριση με άλλα στελέχη, όπως η παραλλαγή Δέλτα.

Στην Αυστρία, οι κάτοικοι πρόκειται να τιμωρούνται με πρόστιμο εάν αθετήσουν την εντολή για το εμβόλιο COVID-19 που η χώρα σκοπεύει να εισαγάγει τον Φεβρουάριο για όλους τους κατοίκους ηλικίας 14 ετών και άνω.

Τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Υγείας της Αυστρίας ανακοίνωσε ότι όσοι αθετούν την εντολή για το εμβόλιο θα αντιμετωπίσουν πρόστιμα έως και 3.600 ευρώ.

Και στην Ελλάδα, έχει επιβληθεί εντολή εμβολιασμού σε όλους τους άνω των 60 ετών. Όσοι αρνούνται να εμβολιαστούν θα τους επιβάλλει πρόστιμο η κυβέρνηση, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Τα πρόστιμα ξεκινούν αυτόν τον μήνα από 50 ευρώ, ενώ θα ακολουθήσει μηνιαίο πρόστιμο 100 ευρώ.

Ο Πλεύρης δήλωσε ότι τα πρόστιμα θα εισπράττονται μέσω της εφορίας και θα χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση των κρατικών νοσοκομείων.

Το Associated Press συνέβαλε σε αυτό το ρεπορτάζ.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε