Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να ενισχύσουν τους δεσμούς με τη δημοκρατική Ταϊβάν και να επιδιώξουν τη «στρατηγική αποσύνδεση» με το κομμουνιστικό καθεστώς της Κίνας μετά από δεκαετίες «αφελούς εμπλοκής», σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.
«Η επιθετική συμπεριφορά της Κίνας, διπλωματικά, στρατιωτικά, οικονομικά … έχει αλλάξει αυτή την περιοχή. Και έφερε όσους προτιμούν την ειρήνη και το εμπόριο ακόμη πιο κοντά», δήλωσε ο Πομπέο την Τρίτη, μία ημέρα αφότου έφτασε στην Ταϊβάν στο πλαίσιο τετραήμερης επίσκεψης.
«Αν θέλουμε έναν ελεύθερο 21ο αιώνα και όχι έναν κινεζικό αιώνα, τον αιώνα που ονειρεύεται ο [Κινέζος ηγέτης] Σι Τζινπίνγκ, το παλιό παράδειγμα της τυφλής εμπλοκής πρέπει να τελειώσει», συνέχισε.
Ο Πομπέο, ο οποίος ήταν ο κορυφαίος διπλωμάτης των ΗΠΑ υπό τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, έκανε τις παρατηρήσεις του ενώ συμμετείχε στο Παγκόσμιο Επιχειρηματικό Φόρουμ στη νότια πόλη-λιμάνι Καοσιούνγκ.
«Η Αμερική πρέπει αντ’ αυτού να επιλέξει να εμπλακεί με την Κίνα ρεαλιστικά και με τους δικούς μας όρους, τους όρους της ελευθερίας», οι οποίοι θα περιλαμβάνουν «μια βαθύτερη και πολύ πιο ενθουσιώδη σχέση με την Ταϊβάν», είπε.
Σύμφωνα με τον Πομπέο, οι Ηνωμένες Πολιτείες ήλπιζαν να βελτιώσουν την πολιτική και οικονομική ασφάλεια της Κίνας μέσω της δέσμευσης με το Πεκίνο. Αλλά οι ελπίδες αυτές «δεν είχαν εκπληρώσει ούτε τον πιο ελάχιστο στόχο».
«Μετά από δεκαετίες αφελούς εμπλοκής με την Κίνα, οι Αμερικανοί αναγνώρισαν ότι δεν υπήρχε τίποτα ελεύθερο ούτε δίκαιο σε αυτό το εμπόριο», είπε.
«Το εμπόριο με την Κίνα ήταν απίθανο και δεν θα είναι, στο εγγύς μέλλον, ούτε κατά διάνοια ελεύθερο. Το δίκαιο εμπόριο για τον κόσμο είναι αδύνατο να επιτευχθεί με χώρες που δεν σέβονται το κράτος δικαίου, τα βασικά δικαιώματα ιδιοκτησίας, την ικανότητα επιβολής των συμφωνιών».
΄Ενα ανεξάρτητο έθνος
Ο Πομπέο είναι ο τελευταίος ξένος πολιτικός που επισκέπτεται την Ταϊβάν εν μέσω της κλιμακούμενης στρατιωτικής επιχείρησης του κινεζικού καθεστώτος εναντίον του αυτοδιοικούμενου νησιού.
Το κομμουνιστικό καθεστώς της Κίνας θεωρεί το αυτοδιοικούμενο νησί ως δικό του έδαφος που πρέπει να καταλάβει, ακόμα και με την βία αν χρειαστεί. Το Πεκίνο αντιτίθεται σε κάθε επίσημη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ της Ταϊπέι και άλλων κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο, που θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι το νησί είναι ένα ντε φάκτο εθνικό κράτος.
Η τελευταία φορά που ο Πομπέο επισκέφθηκε την Ταϊβάν ήταν τον Μάρτιο, κατά τη διάρκεια της οποίας κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναγνωρίσουν την Ταϊβάν ως κυρίαρχο έθνος.
Ο Πομπέο επανέλαβε μια τέτοια άποψη την Τρίτη.
«Η Ταϊβάν δεν χρειάζεται να ανακηρύξει την ανεξαρτησία της επειδή είναι ήδη ένα ανεξάρτητο έθνος», δήλωσε στο ακροατήριο.
«Το γεγονός είναι ότι κανένας Αμερικανός που επισκέπτεται την Ταϊβάν και την Κίνα δεν θα μπορούσε να μπερδέψει κάποιο από αυτά τα μέρη ότι είναι η ίδια χώρα. Το ένα είναι ελεύθερο. Το ένα δεν είναι. Η μία είναι σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών. Η άλλη είναι ένας καταπιεστικός αντίπαλος», είπε.
«Αναγνωρίσαμε αυτό το βασικό γεγονός στην κυβέρνηση Τραμπ και αρχίσαμε να μετακινούμε την αμερικανική πολιτική. Αυτή είναι η δουλειά μας να συνεχίσουμε την επιτυχία προς μια μεγαλύτερη κατανόηση και αναγνώριση αυτού του γεγονότος».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες τερμάτισαν τους επίσημους δεσμούς με την Ταϊπέι το 1979, όμως η Ουάσινγκτον διατηρεί μια ισχυρή ανεπίσημη σχέση με την Ταϊπέι και είναι νομικά υποχρεωμένη να παρέχει στο νησιωτικό έθνος τα όπλα που είναι απαραίτητα για την άμυνά του.
Ο Πομπέο εξέφρασε την ανησυχία του για την πρόσφατη «μπερδεμένη και συγκεχυμένη δήλωση» του προέδρου Τζο Μπάιντεν σχετικά με μια μακροχρόνια αμερικανική θέση «στρατηγικής ασάφειας». Μια τέτοια πολιτική σημαίνει ότι οι αμερικανικές διοικήσεις ήταν σκόπιμα ασαφείς σχετικά με το αν θα υπερασπίζονταν το νησί σε περίπτωση κινεζικής εισβολής.
Ωστόσο, ο Μπάιντεν δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υπερασπιστούν την Ταϊβάν από μια κινεζική επίθεση, σηματοδοτώντας την τέταρτη φορά που ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε για στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ. Όπως και τις προηγούμενες φορές, ο Λευκός Οίκος αναίρεσε γρήγορα το σχόλιο του προέδρου, λέγοντας ότι η πολιτική των ΗΠΑ δεν έχει αλλάξει.
«Όσον αφορά την πραγματική δέσμευση της Αμερικής στην Ταϊβάν, η ασάφεια που ήταν η αμερικανική πολιτική έχει γίνει τώρα ακόμη πιο διφορούμενη», δήλωσε ο Πομπέο την Τρίτη. «Αυτό με ανησυχεί πολύ».
Από την Dorothy Li