Πέμπτη, 13 Ιούν, 2024

Η Βαυαρία απαιτεί να συνεχιστεί η λειτουργία πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών εργοστασίων με δική της ευθύνη

Το γερμανικό ομόσπονδο κρατίδιο της Βαυαρίας θέλει να συνεχιστεί η λειτουργία πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών εργοστασίων με δική του ευθύνη, τονίζει ο κρατιδιακός πρωθυπουργός Μάρκους Ζέντερ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα, καθώς η Γερμανία ολοκλήρωσε τον τερματισμό λειτουργίας των τελευταίων τριών αντιδραστήρων της.

Το κρατίδιο, όπου εδρεύουν ορισμένες από τις πιο επιτυχημένες εξαγωγικές βιομηχανίες της Γερμανίας, αξιώνει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να τροποποιήσει τη νομοθεσία για την αποπυρηνικοποίηση, ώστε να επιτρέπεται η λειτουργία πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών υπ’ ευθύνη κρατιδιακών κυβερνήσεων, εξηγεί ο κ. Ζέντερ, ηγέτης των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), του αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στη Βαυαρία.

«Ώσπου να τελειώσει η κρίση και να ολοκληρωθεί επιτυχώς η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πρέπει να αξιοποιούμε κάθε μορφή ενέργειας μέχρι το τέλος της δεκαετίας», σημειώνει ο 56χρονος κρατιδιακός πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην Bild am Sonntag.

«Η Βαυαρία είναι έτοιμη να αναλάβει αυτή την ευθύνη», επιμένει ο κ. Ζέντερ, προσθέτοντας πως το κρατίδιο θέλει επίσης να γίνει πρωτοπόρο στην έρευνα για την πυρηνική σύντηξη και να κατασκευάσει δικό του πειραματικό αντιδραστήρα.

Η Γερμανία κατέβασε τον διακόπτη των τριών τελευταίων πυρηνικών αντιδραστήρων που απέμεναν σε λειτουργία χθες Σάββατο, συμπεριλαμβανομένου του βαυαρικού Isar II, γυρίζοντας τη σελίδα του πυρηνικού προγράμματος της χώρας έπειτα από έξι δεκαετίες, καθώς το Βερολίνο επιδιώκει ο ηλεκτρισμός που καταναλώνεται στη χώρα να παράγεται σχεδόν αποκλειστικά χάρη στην αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών μέχρι το 2035.

Το τέλος της λειτουργίας των τελευταίων αντιδραστήρων, που κανονικά θα ερχόταν στα τέλη του 2022, αποφασίστηκε να αναβληθεί το περασμένο καλοκαίρι, αφού η εισβολή του στρατού της Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας εξώθησε τη Γερμανία να σταματήσει τις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων, εγείροντας ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Ο Isar II, της γερμανικής εταιρείας E.ON, δυναμικότητας 1.400 μεγαβάτ (MW), μπορεί να ηλεκτροδοτεί εκατομμύρια νοικοκυριά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Twitter @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε