Κυριακή, 03 Μαρ, 2024
Η σημαία της Βόρειας Κορέας εμφανίζεται στη Γενεύη της Ελβετίας στις 20 Ιουνίου 2017. (Pierre Albouy/Reuters)

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο από υποβρύχιο στα ανοικτά της ανατολικής ακτής

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν ακόμη βαλλιστικό πύραυλο στα ανατολικά της παράλια στη Ιαπωνική Θάλασσα, σύμφωνα με αξιωματούχους της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, σηματοδοτώντας την τελευταία σε μια σειρά δοκιμών όπλων από την Πιονγκγιάνγκ τις τελευταίες εβδομάδες.

Ένας βαλλιστικός πύραυλος εκτοξεύτηκε περίπου στις 10:17 το πρωί τοπική ώρα από την περιοχή του Sinpo, ανέφεραν οι επικεφαλής των επιτελικών δυνάμεων της Νότιας Κορέας, προσθέτοντας ότι φέρεται να ήταν βαλλιστικός πύραυλος (SLBM). Η τοποθεσία είναι εκεί όπου η Βόρεια Κορέα διατηρεί υποβρύχια καθώς και εξοπλισμό για δοκιμαστικούς πυροβολισμούς SLBM. Η Βόρεια Κορέα έχει εκτοξεύσει επίσης άλλου τύπου πυραύλους από την περιοχή.

«Ο στρατός μας παρακολουθεί στενά την κατάσταση και διατηρεί στάση ετοιμότητας σε στενή συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, για να προετοιμαστεί για πιθανές πρόσθετες εκτοξεύσεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η νοτιοκορεατική JCS.

Η ακτοφυλακή της Ιαπωνίας περιέγραψε το βλήμα ως πιθανό βαλλιστικό πύραυλο και συμβούλεψε τα πλοία στην περιοχή να αποφύγουν τυχόν πεσμένα αντικείμενα και να είναι σε εγρήγορση για περαιτέρω ειδοποιήσεις, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας Nobuo Kishi είπε ότι η αρχική ανάλυση έδειξε ότι εκτοξεύθηκαν δύο βαλλιστικοί πύραυλοι. Ο πρωθυπουργός Fumio Kishida σχολίασε ότι είναι “λυπηρό” που η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε μια σειρά πυραυλικών δοκιμών τις τελευταίες εβδομάδες.

Τόσο το JCS της Νότιας Κορέας όσο και η ακτοφυλακή της Ιαπωνίας δεν αποκάλυψαν αμέσως λεπτομέρειες για το πού μπορεί να έχει προσγειωθεί ο πύραυλος ή πόσο μακριά πέταξε.

Η Βόρεια Κορέα διεξάγει μια σειρά δοκιμών όπλων τον περασμένο μήνα εν μέσω διεθνών κυρώσεων που επιβλήθηκαν λόγω πυρηνικών όπλων και πυραυλικών προγραμμάτων. Έχει επίσης αποκαταστήσει πρόσφατα τις αδρανείς επικοινωνίες με τη Νότια Κορέα, οι οποίες είχαν διακοπεί για περισσότερο από ένα χρόνο, ύστερα από καλέσματα της Σεούλ.

Το βήμα προς τη συμφιλίωση έρχεται περίπου μία εβδομάδα αφότου η Πιονγκγιάνγκ εκτόξευσε έναν πρόσφατα ανεπτυγμένο υπερηχητικό πύραυλο στην ανατολική ακτή της στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Το καθεστώς της Βόρειας Κορέας έχει απορρίψει μέχρι στιγμής τις προσπάθειες των ΗΠΑ για επανεκκίνηση των συνομιλιών που αποσκοπούν στη διάλυση των πυρηνικών και πυραυλικών προγραμμάτων της Πιονγκγιάνγκ, τα οποία απαγορεύονται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Λέει ότι η Ουάσινγκτον πρέπει πρώτα να εγκαταλείψει την «εχθρική πολιτική» της, έναν όρο που χρησιμοποιεί για να δηλώσει τις κυρώσεις των ΗΠΑ και τις στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ-Νότιας Κορέας.

Το Reuters και το Associated Press συνέβαλαν σε αυτό το άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε