Με καθολική συναίνεση και χωρίς αντιρρήσεις, η Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών ενέκρινε, στις 5 Μαΐου, το νομοσχέδιο «Falun Gong Protection Act» (HR 1540) («Νόμος για την προστασία του Φάλουν Γκονγκ»), το οποίο αποσκοπεί στον τερματισμό της καταστολής που ασκεί το Πεκίνο στην πνευματική ομάδα Φάλουν Γκονγκ.
Το νομοσχέδιο, που εξασφάλισε διακομματική υποστήριξη, περιλαμβάνει διατάξεις για την επιβολή κυρώσεων σε άτομα που φέρονται να εμπλέκονται στις εξαναγκαστικές αφαίρεσεις οργάνων από ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ.
Όπως ορίζεται στο κείμενο, οι κυρώσεις θα επιβάλλονται σε αλλοδαπούς υπηκόους που, κατά την κρίση του προέδρου των ΗΠΑ, έχουν εν γνώσει και άμεσα συμμετάσχει ή διευκολύνει τις εξαναγκαστικές αφαίρεσεις οργάνων στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.
Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ, την ακύρωση θεωρήσεων και την επιβολή ποινών που μπορεί να φτάνουν έως και το ένα εκατομμύριο δολάρια ή κάθειρξη είκοσι ετών.
Ο επικεφαλής εισηγητής του νομοσχεδίου, βουλευτής Σκοτ Πέρι (R-Pa.), ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για αυτήν τη «βαρβαρική και φρικιαστική συμπεριφορά», τονίζοντας πως οι Ηνωμένες Πολιτείες οφείλουν να δώσουν το παράδειγμα στον υπόλοιπο κόσμο και να ασκήσουν πίεση ώστε να αναγνωριστεί η πραγματικότητα.
Το Φάλουν Γκονγκ, πνευματική πρακτική που βασίζεται σε διαλογιστικές ασκήσεις και στις αρχές της αλήθειας, της καλοσύνης και της ανεκτικότητας, αντιμετωπίζει σφοδρή καταστολή στην Κίνα από το 1999. Το κινεζικό καθεστώς αντιλαμβάνεται τη δημοφιλία του ως απειλή και, σύμφωνα με εκτιμήσεις, έχει υποβάλει εκατομμύρια ασκούμενους σε συλλήψεις, καταναγκαστικά έργα, παρατεταμένες φυλακίσεις και βασανιστήρια.
Το νομοσχέδιο καθιστά αμερικανική πολιτική τη συνεργασία με συμμάχους και διεθνείς οργανισμούς για την ανάδειξη της καταστολής και τον συντονισμό κυρώσεων και περιορισμών θεωρήσεων σε διεθνές επίπεδο.
Παράλληλα, ζητείται από τις ΗΠΑ να απόσχουν από κάθε συνεργασία με την Κίνα στον τομέα των μεταμοσχεύσεων, όσο το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (ΚΚΚ) παραμένει στην εξουσία.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης ότι οι επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του yπουργείου Υγείας και των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (National Institutes of Health – NIH) των ΗΠΑ θα πρέπει εντός έτους να υποβάλουν έκθεση σχετικά με τις κινεζικές πολιτικές και πρακτικές στον τομέα των μεταμοσχεύσεων.
Η έκθεση αναμένεται να καλύψει το πώς εφαρμόζονται αυτές οι πολιτικές στους ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ και σε άλλους κρατούμενους συνείδησης, να εκτιμήσει τον ετήσιο όγκο μεταμοσχεύσεων, τον χρόνο αναμονής για τη λήψη οργάνων και την προέλευσή τους. Θα περιλαμβάνει επίσης κατάλογο των αμερικανικών επιχορηγήσεων που διατέθηκαν την τελευταία δεκαετία για την ενίσχυση της κινεζικής έρευνας στον τομέα των μεταμοσχεύσεων ή για συνεργασίες μεταξύ κινεζικών και αμερικανικών φορέων.
Η ίδια έκθεση θα πρέπει να αξιολογήσει εάν η καταστολή των ασκούμενων του Φάλουν Γκονγκ από το Πεκίνο συνιστά «θηριωδία» σύμφωνα με τον «Elie Wiesel Genocide and Atrocities Prevention Act» («Νόμος Έλι Βιζέλ για την πρόληψη γενοκτονιών και θηριωδιών») του 2018.
Ο Πέρι χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως ιστορική εξέλιξη, τονίζοντας ότι πρόκειται για την πρώτη δεσμευτική ενέργεια του Κογκρέσου για την αντιμετώπιση της καταστολής και των εξαναγκαστικών αφαιρέσεων οργάνων ασκουμένων του Φάλουν Γκονγκ.
Όπως ανέφερε, το νομοσχέδιο ανοίγει τον δρόμο για λογοδοσία, επιβολή κυρώσεων και απόδοση ευθυνών για αυτές τις φρικαλεότητες. Επεσήμανε δε ότι η διερεύνηση του ζητήματος σηματοδοτεί το τέλος της αδιαφορίας από πλευράς ΗΠΑ, υποστηρίζοντας πως όλα τα στοιχεία οδηγούν σε αυτό που συμβαίνει, αλλά έως τώρα οι χώρες – συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ – έκλειναν τα μάτια.
Ο ίδιος τόνισε πως αυτό το νομοσχέδιο «βάζει τέλος» σε αυτήν την ανοχή, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να συνεχίσουμε να αγοράζουμε κινεζικά προϊόντα και υπηρεσίες, αδιαφορώντας για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Ηθική επιταγή
Ο βουλευτής Γκας Μπιλιράκης (R-Fla.), ένας εκ των εισηγητών του νομοσχεδίου και μέλος της Ειδικής Επιτροπής της Βουλής για το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας, δήλωσε ότι θεωρεί την πρωτοβουλία αυτή «ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένου του φρικτού ιστορικού του ΚΚΚ στα ανθρώπινα δικαιώματα και της συνεχιζόμενης καταστολής του Φάλουν Γκονγκ και άλλων θρησκευτικών μειονοτήτων».
Όπως ανέφερε στην Epoch Times, η επιβολή κυρώσεων στους υπεύθυνους για τις εξαναγκαστικές αφαιρέσεις οργάνων αποτελεί «ηθική επιταγή». Μέσω αυτής της ενέργειας, τόνισε, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να πάρουν ξεκάθαρη θέση απέναντι σε ένα ειδεχθές έγκλημα που παραβιάζει την ιερότητα της ζωής και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι το νομοσχέδιο θα συμβάλει στην αλλαγή των αποτρόπαιων πρακτικών του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας και θα προσφέρει μεγαλύτερη προστασία σε όσους έχουν υποστεί καταστολή και απάνθρωπη μεταχείριση. Η λογοδοσία των υπευθύνων, πρόσθεσε, προστατεύει όχι μόνο τους πιο ευάλωτους, αλλά και επιβεβαιώνει το θεμελιώδες δικαίωμα στη σωματική αυτονομία και τις κοινές ανθρώπινες αξίες.
Ο βουλευτής Πατ Ράιαν (D-N.Y.), επίσης εισηγητής, δήλωσε υπερήφανος για την ευρεία διακομματική στήριξη της πρωτοβουλίας. Όπως ανέφερε στην Epoch Times, κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης οι υπεύθυνοι για αυτά τα «απερίγραπτα εγκλήματα». Επανέλαβε ότι θα συνεχίσει να αντιστέκεται σθεναρά σε κάθε περιορισμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε κάθε μορφή δίωξης θρησκευτικών ομάδων, όπου κι αν συμβαίνουν.
Ο βουλευτής Τομ Τίφανι (R-Wis.) υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να αποδοθούν ευθύνες στο καθεστώς. Περιγράφοντας την καταστολή του Φάλουν Γκονγκ, περιλαμβανομένων των βασανιστηρίων και των εξαναγκαστικών αφαιρέσεων οργάνων, έκανε λόγο για «βαρβαρότητα» και πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να ανεχθούν αυτές τις θηριωδίες.

Άλλοι νομοθέτες μίλησαν σε ανάλογο τόνο για τα δεινά που έχει προκαλέσει το καθεστώς. Ο βουλευτής Λανς Γκούντεν (R-Texas) σημείωσε ότι εδώ και 25 χρόνια το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας διεξάγει μια βίαιη εκστρατεία κατά των ασκουμένων του Φάλουν Γκονγκ, η οποία περιλαμβάνει βασανιστήρια, φυλακίσεις, δολοφονίες και την απάνθρωπη πρακτική των εξαναγκαστικών αφαιρέσεων οργάνων — όλα αυτά ενάντια σε μία ειρηνική πνευματική ομάδα. Χαρακτήρισε την κατάσταση ως πρωτοφανή επίθεση κατά της θρησκευτικής ελευθερίας και ως μία από τις πιο επείγουσες κρίσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων της εποχής μας.
Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με τον Γκούντεν, θα αντιμετωπίσει κατά μέτωπο αυτές τις ωμότητες. «Καμία θρησκευτική ομάδα δεν θα έπρεπε να διώκεται και να μετατρέπεται σε τράπεζα οργάνων από κανένα ολοκληρωτικό καθεστώς», δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες οφείλουν να επιδείξουν ηθική σαφήνεια και να αντισταθούν αποφασιστικά στα εγκλήματα του ΚΚΚ κατά της ανθρωπότητας.
Ο βουλευτής Μπέρτζες Όουενς (R-Utah) χαρακτήρισε τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος της θρησκευτικής αυτής ομάδας ως «φρικτές και πραγματικά διαβολικές». Όπως είπε στην Epoch Times, η στήριξή του στο νομοσχέδιο αποτελεί μια στάση υπέρ της θρησκευτικής ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας — κάτι για το οποίο δήλωσε υπερήφανος.
Το νομοσχέδιο οδεύει πλέον προς τη Γερουσία.
Καθήκον για δράση
Λίγο πριν την ψήφιση του «Falun Gong Protection Act», η Βουλή των Αντιπροσώπων συζήτησε ένα σχετικό νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της κακοποίησης μέσω εξαναγκαστικών αφαιρέσεων οργάνων. Ο βουλευτής Κρις Σμιθ (R-N.J.), κύριος εισηγητής του «Stop Forced Organ Harvesting Act» (HR 1503) («Νόμος για τον τερματισμό των εξαναγκαστικών αφαιρέσεων οργάνων»), ανέφερε ότι ο ηγέτης του κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος Σι Τζινπίνγκ και το καθεστώς του πρέπει να λογοδοτήσουν για μία από τις πιο φρικτές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων της εποχής μας: τη διακίνηση ανθρώπων με σκοπό την αφαίρεση οργάνων και αποτέλεσμα τον θάνατό τους.
Σύμφωνα με τον Σμιθ, η εξαναγκαστική αφαίρεση οργάνων αποτελεί φόνο με ιατρικό προσωπείο. Σχολιάζοντας στην Epoch Times, σημείωσε ότι κανείς δεν μπορεί να φανταστεί τι νιώθει ένα μέλος της κοινότητας των Ουιγούρων ή ένας ασκούμενος του Φάλουν Γκονγκ, δεμένοι σε ένα φορείο και οδηγούμενοι σε έναν αποστειρωμένο χώρο για την αφαίρεση των ζωτικών τους οργάνων.
Ο ίδιος χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη πρακτική ως την «πιο απεχθή» από όλες τις θηριωδίες που έχει διαπράξει το κινεζικό καθεστώς.
Το εν λόγω νομοσχέδιο έχει ευρύτερο πεδίο εφαρμογής, καθώς στοχεύει και γενικότερα στην καταπολέμηση της διεθνούς εμπορίας οργάνων. Μεταξύ των στόχων του περιλαμβάνεται η προώθηση συστημάτων εθελοντικής δωρεάς οργάνων μέσω διμερών διπλωματικών επαφών και διεθνών υγειονομικών φόρουμ, καθώς και η τιμωρία των υπευθύνων — μεταξύ αυτών και μελών του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας — για την παράνομη αυτή δραστηριότητα.
Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι αρμόδιες αμερικανικές αρχές θα πρέπει να αξιολογούν, σε κάθε ξένη χώρα, φαινόμενα εξαναγκαστικών αφαιρέσεων οργάνων και διακίνησης ανθρώπων με σκοπό την αφαίρεση οργάνων, λαμβάνοντας υπ’ όψιν πρακτικές όπως εξαναγκασμό, απαγωγή, εξαπάτηση, κατάχρηση εξουσίας ή οικονομικά ανταλλάγματα.
Κατά τη συζήτηση στη Βουλή, ο Σμιθ αναφέρθηκε στην ανάλυση του δικαστή σερ Τζέφρι Νάις — της πρώτης ανεξάρτητης νομικής αξιολόγησης για το θέμα στην Κίνα — η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εξαναγκαστικές αφαιρέσεις οργάνων πραγματοποιούνται «σε σημαντική κλίμακα σε όλη τη χώρα».
Ο Σμιθ υπογράμμισε ότι τα εγκλήματα αυτά είναι απερίγραπτα σκληρά και επώδυνα, καθώς αφαιρούνται από δύο έως έξι ζωτικά όργανα ανά θύμα. Όπως ανέφερε, θύματα μπορεί να είναι Ουιγούροι πολίτες, οι οποίοι ακόμα υφίστανται γενοκτονία στην περιοχή Σιντζιάνγκ, αλλά και ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ, των οποίων η καλή φυσική κατάσταση καθιστά τα όργανά τους ιδιαίτερα περιζήτητα.
Αρκετοί συνάδελφοί του έσπευσαν να στηρίξουν δημόσια το νομοσχέδιο, το απόγευμα της 5ης Μαΐου.
Ο βουλευτής Μπράιαν Μαστ (R-Fla.), πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, χαρακτήρισε την εμπορία οργάνων «μια αγορά μαύρου χρήματος δισεκατομμυρίων, χτισμένη πάνω στον φόνο» και μίλησε για κατάφωρη προσβολή κάθε έννοιας ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Όπως είπε, το νομοσχέδιο στέλνει ένα σαφές μήνυμα στους δράστες αυτής της διεφθαρμένης βιομηχανίας: «Ερχόμαστε για εσάς». Τόνισε επίσης ότι το ανθρώπινο σώμα δεν αποτελεί εμπόρευμα προς πώληση και ότι οι εξαναγκαστικές αφαιρέσεις οργάνων είναι το «απόλυτο κακό». «Αν δεν δράσουμε, θα θεωρούμαστε συνένοχοι», πρόσθεσε.
Ο βουλευτής Τζόνι Ολσέφσκι (D-Md.) κάλεσε τα μέλη του Κογκρέσου να στηρίξουν και τα δύο νομοσχέδια. Σημείωσε ότι η ανάδειξη αυτών των εγκλημάτων και η απόδοση ευθυνών είναι απαραίτητη. Επιπλέον, επεσήμανε πως η υποχρέωση υποβολής εκθέσεων που προβλέπει ο Νόμος για την προστασία του Φάλουν Γκονγκ θα βοηθήσει το Κογκρέσο να κατανοήσει την έκταση αυτών των αποτρόπαιων πράξεων και να τις αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά.
Παρότι και τα δύο νομοσχέδια είχαν εγκριθεί από τη Βουλή την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, η Γερουσία δεν είχε προβεί σε σχετική ενέργεια.
Ο Πέρι και ο Σμιθ έχουν αναδείξει το θέμα επί σειρά ετών και δηλώνουν απογοητευμένοι από την καθυστέρηση στην προώθηση των νομοθετικών πρωτοβουλιών. Ο Πέρι σημείωσε ότι, στο μεσοδιάστημα, παραμένει άγνωστο πόσοι άνθρωποι επηρεάστηκαν από το πρόγραμμα εξαναγκαστικών αφαιρέσεων οργάνων του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας — και ενδέχεται να μη μάθουμε ποτέ.
Τόνισε, ωστόσο, ότι ενώ η συγκεκριμένη νομοθετική πράξη δεν αποτελεί μία απόλυτη λύση, είναι παρόλα αυτά ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ανάληψης δράσης και της δημόσιας καταγγελίας του φαινομένου.
Σύμφωνα με τον Πέρι, η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης απαιτεί χρόνο. Όπως είπε, κάθε φορά που επαναφέρει το νομοσχέδιο, περισσότεροι συνάδελφοί του αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα του ζητήματος. Ο ίδιος περιέγραψε ότι η αρχική αντίδραση των περισσοτέρων είναι η φρίκη, ενώ αμέσως μετά αναρωτιούνται γιατί δεν έχει αναλάβει κανείς δράση. «Κάποια στιγμή», υπογράμμισε, «γίνεται καθήκον σου».

Τόσο ο Πέρι όσο και ο Σμιθ κάλεσαν τη Γερουσία να προχωρήσει άμεσα στην ψήφιση του νομοσχεδίου. Ο Πέρι διερωτήθηκε ποιος θα μπορούσε να είναι ο λόγος για να αντιταχθεί κανείς σε μια τέτοια πρωτοβουλία. «Αν ανησυχείτε για τις σχέσεις των ΗΠΑ με το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας, τότε μήπως δηλώνετε σε όλον τον κόσμο ότι είναι εντάξει να σκοτώνουν ανθρώπους και να τους αφαιρούν τα όργανα, απλώς και μόνο επειδή μπορούν;» διερωτήθηκε.
Ο Πέρι εξέφρασε την πεποίθηση ότι, εφόσον το νομοσχέδιο εγκριθεί από τη Γερουσία, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα το υπογράψει και θα δημιουργήσει το κατάλληλο πλαίσιο για μια ευρύτερη δημόσια συζήτηση. Όπως είπε, ο Τραμπ θα κατανοήσει ότι η εξαναγκαστική αφαίρεση οργάνων από ανθρώπους είναι πράξη απαράδεκτη σε οποιοδήποτε επίπεδο. «Δεν υπάρχει καμία απολύτως εξήγηση που να τη δικαιολογεί», κατέληξε.