Τρίτη, 05 Δεκ, 2023
Υποστηρικτές κρατούν πινακίδες στο δικαστήριο Δυτικής Κοουλούν πριν από μια ακρόαση καταδίκης στις 16 Απριλίου 2021, Χονγκ Κονγκ. (Anthony Kwan/Getty Images)

Η Βουλή των ΗΠΑ περνά ψήφισμα που καταδικάζει την συνεχιζόμενη καταστολή του Πεκίνου στο Χονγκ Κονγκ

Η Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων πέρασε με συντριπτική πλειοψηφία ένα ψήφισμα στις 19 Απριλίου που καταδικάζει την συνεχιζόμενη καταστολή των ελευθεριών του Χονγκ Κονγκ από το κομμουνιστικό κινεζικό καθεστώς.

Το ψήφισμα, που πέρασε με ψήφους 418-1, είχε πρόθεση να «στείλει ένα ισχυρό δικομματικό μήνυμα απαίτησης ότι οι κυβερνήσεις Κίνας και Χονγκ Κονγκ σέβονται την θέληση του λαού του Χονγκ Κονγκ», είπε ο βουλευτής Γκρέγκορυ Μηκς (Δ-Ν.Υ.), πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, στην Βουλή στις 19 Απριλίου.

Ο βουλευτής Μάικλ ΜακΚολ (Ρ-Τέξας), το ανώτερο μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, έδωσε έμφαση στην δικομματική φύση αυτού του ζητήματος.

«Η ανηλεής καταπίεση του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος επί των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ δεν είναι ένα Ρεπουμπλικανικό ή Δημοκρατικό θέμα», είπε ο ΜακΚολ στην Βουλή. «Είμαστε ενωμένοι ως Αμερικανοί στο να στηρίζουμε τους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ.»

Η αποδοχή του ψηφίσματος ήρθε μέρες αφότου εννέα φιλοδημοκρατικοί ακτιβιστές και βουλευτές καταδικάστηκαν σε έως και 18 μήνες φυλάκιση για την οργάνωση και συμμετοχή σε μαζικές διαδηλώσεις κατά του Πεκίνου το 2019. Οι ποινές τους προσέλκυσαν διεθνή επίκριση, όπως από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Βρετανία, που κάλεσαν για την αποφυλάκισή τους.

Το δικομματικό ψήφισμα αποκήρυξε την χρήση του νόμου «εθνικής ασφαλείας» τον οποίον επέβαλε το Πεκίνο στην πόλη τον Ιούλιο 2020 για να αφαιρέσει από τους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ τα παλιότερα αναγνωρισμένα δικαιώματα και ελευθερίες τους.

Ο ασαφώς διατυπωμένος νόμος τιμωρεί λόγο ή πράξεις που θα θεωρηθούν αποσχιστικές, υπονομευτικές, τρομοκρατικές, ή θα ερμηνευτούν ως συνεργασία με εχθρικές ξένες πολιτικές δυνάμεις ή άτομα κατά του κράτους-κόμματος της Κίνας. Από την μέρα που τέθηκε σε ισχύ, δεκάδες φιλοδημοκρατικές προσωπικότητες του Χονγκ Κονγκ έλαβαν κατηγορητήρια ή καταδίκες υπό τον νέο ή παρόμοιους νόμους, πράγμα που κατέστρεψε το κάποτε ενεργό φιλοδημοκρατικό κίνημα.

Κάποτε μια ζωντανή δημοκρατία, το Χονγκ Κονγκ έχει δει την σταθερή αφαίρεση της αυτονομίας και ελευθεριών του αφότου δόθηκε από την Βρετανία στην κινεζική κομμουνιστική εξουσία το 1997 – παρά την δέσμευση από το Πεκίνο να επιτρέψει στην πόλη να διατηρήσει τις πολιτικές ελευθερίες της για 50 χρόνια. Το τελευταίο έτος, το καθεστώς άρχισε μια σειρά μέτρων, όπως την νομοθεσία «εθνικής ασφαλείας» και εκλογικές μεταρρυθμίσεις, που πολλοί φοβούνται ότι κάνουν το Χονγκ Κονγκ το ίδιο με μια από τις ηπειρωτικές πόλεις της Κίνας.

Οι πρόσφατα επιβληθείσες εκλογικές αλλαγές σημαίνουν ότι μόνο τα 20 από τα 90 μέλη του Νομοθετικού Συμβουλίου [Βουλής] θα εκλέγονται άμεσα από τους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ και το Πεκίνο θα διατηρήσει ακόμα πιο αυστηρό έλεγχο επί του σώματος που επιλέγει τους μελλοντικούς εκτελεστικούς επικεφαλής του Χονγκ Κονγκ.

Το ψήφισμα της Αμερικανικής Βουλής καλεί την Αμερικανική διοίκηση να συνεργαστεί με συμμάχους και εταίρους για να επιβληθούν κυρώσεις στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

Η διοίκηση Τραμπ πέρυσι είχε επιβάλει κυρώσεις σε πάνω από 20 αξιωματούχους του Χονγκ Κονγκ και της Κίνας, όπως στην επικεφαλής της πόλης Κάρρυ Λαμ, για τον ρόλο τους στην καταστολή των ελευθεριών συνάθροισης και λόγου στο Χονγκ Κονγκ. Η διοίκηση Μπάιντεν τον Μάρτιο συνέχισε αυτήν την προσπάθεια επιβάλοντας κυρώσεις σε 24 αξιωματούχους της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ υπό τον Νόμο Αυτονομίας Χονγκ Κονγκ, που είχε ψηφιστεί το 2020.

Ο Σάμιουελ Τσου, διευθυντής του HKDC, είπε στην Epoch Times ότι παρά την εντεινόμενη καταστολή από τις αρχές Πεκίνου και Χονγκ Κονγκ, «ο λαός του Χονγκ Κονγκ δεν υποχωρεί.»

«Το Χονγκ Κονγκ δεν τα παρατά. Και πιστεύω ότι αυτό θα συνεχιστεί», είπε ο Τσου.

Με ρεπορτάζ από τον Τέρρι Γου.

 

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε