Κυριακή, 22 Δεκ, 2024
Ακτιβιστές συγκεντρώνονται έξω από το κτήριο του Βρετανικού Προξενείου στο Χονγκ Κονγκ στις 21 Αυγούστου 2019, μετά από αναφορές ότι ο Σάιμον Τσενγκ, εργαζόμενος του προξενείου στο Χονγκ Κονγκ, είχε απαχθεί από αρχές της Κίνας στο ταξίδι επιστροφής του στην πόλη. (Anthony Wallace/AFP/Getty Images)

Η Βρετανία ανακαλεί την άδεια κρατικού κινεζικού μέσου ενημέρωσης: «Στιγμή θριάμβου», λένε θύματα εξαναγκασμένα σε ψεύτικες απολογίες

Εγγραφή στο Newsletter της Epoch Times

Η ανάκληση της άδειας λειτουργίας για το αγγλόφωνο κανάλι ειδήσεων του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ) στο Ηνωμένο Βασίλειο περιγράφηκε ως μια «στιγμή θριάμβου» και «ιστορικά σημαντικό», από θύματα των κακοποιήσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων του καθεστώτος.

Ο ελεγκτικός φορέας μέσων ενημέρωσης του Ηνωμένου Βασιλείου, Ofcom, ακύρωσε την Πέμπτη την άδεια που είχε αποδώσει στο διεθνές τηλεοπτικό φερέφωνο του ΚΚΚ China Global Television Network (CGTN) επειδή ο σταθμός «ελέγχεται από ένα σώμα που τελικά ελέγχεται από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα.» Οι νόμοι περί μέσων ενημέρωσης του Ηνωμένου Βασιλείου δεν επιτρέπουν άδειες για μέσα που ελέγχονται από πολιτικά σώματα.

Σύμφωνα με την ΜΚΟ ανθρωπίνων δικαιωμάτων Safeguard Defenders, το CGTN και το αντίστοιχο κινεζικής γλώσσας CCTV, έχουν σε πολλές περιπτώσεις αναμεταδώσει πλάνα «εξαναγκασμένων απολογιών» από άτομα που κρατούνταν από το κράτος και βρίσκονταν υπό πίεση. Η ΜΚΟ είπε ότι η αναμετάδοση τέτοιου υλικού ισοδυναμεί με «εν γνώσει και εσκεμμένη στρέβλωση των γεγονότων και καθαρά ψεύδη», μια παραβίαση των κανόνων του Ofcom περί αμεροληψίας και εγκυρότητας.

Πρώην δημοσιογράφος

Ο Βρετανός πρώην δημοσιογράφος Πήτερ Χάμφρεϋ, ένας από τα τέσσερα θύματα εξαναγκασμένων απολογιών που αντιπροσωπεύονται από την ΜΚΟ, είπε ότι η «άνευ προηγουμένου» κίνηση του Ofcom ήταν μια «στιγμή θριάμβου».

Ο Χάμφρεϋ, που διεύθυνε μια επιχείρηση ελέγχου εταιρειών στην Κίνα, κρατήθηκε από το ΚΚΚ για ισχυρισμούς αγοράς και πώλησης προσωπικών δεδομένων, ισχυρισμούς τους οποίους αρνείται. Είπε ότι η καθεστωτική αστυνομία της Κίνας τον έσυρε, τον έδεσε σε μια μεταλλική καρέκλα μέσα σε ένα μικρό κλουβί, και τον ανάγκασε να διαβάσει από ένα κείμενο που δήλωνε «απολογία».

«Βλέποντας ότι η άδεια ακυρώθηκε σήμερα είναι μια στιγμή θριάμβου, όχι μόνο για εμένα, αλλά επίσης για όλα τα άλλα θύματα αυτού του τύπου κακοποίησης», είπε ο Χάμφρεϋ στην Epoch Times. «Είναι ένα χαστούκι στο πρόσωπο της δικτατορίας του Πεκίνου.»

Είπε ότι ο Ofcom έχει περισσότερες δράσεις κατά του CGTN στο εγγύς μέλλον.

«Υπάρχουν ακόμα τιμωρίες που αναμένονται σχετικά με την προσωπική μου μήνυση κατά του CGTN, και τις μηνύσεις των Σάιμον Τσενγκ και Άντζελα Γκουί, οι οποίες πολύ, πολύ σύντομα θα φτάσουν στην τελική απόφαση», είπε.

«Αναμένω ότι αυτές οι μηνύσεις θα λάβουν μια τελική απόφαση πολύ παρόμοια με της δικής μου. … Η δική μου έφτασε σε τελική απόφαση τον Ιούλιο πέρυσι.»

Ο Χάμφρεϋ είπε ότι ο Ofcom του είχε πει την Πέμπτη ότι προχωρούσε με εκρεμμείς εργασίες για τις άλλες μηνύσεις, και ότι κυρώσεις περί της κακοποίησής του θα «αποφασίζονταν πολύ σύντομα».

Ο Πήτερ Χάμφρεϋ, πρώην δημοσιογράφος και σύμβουλος που φυλακίστηκε στην Κίνα για δύο χρόνια, μιλά στο NTD στην Αγγλία. (NTD/Στιγμιότυπο)

 

Ο Χάμφρεϋ και η γυναίκα του, Γιου Γίνγκτζενγκ, μια Αμερικανίδα πολίτης γεννημένη στην Κίνα, πέρασαν δύο χρόνια σε μια κινεζική φυλακή αφότου η εταιρεία τους προσελήφθη από την GlaxoSmithKline (GSK) να ερευνήσει μια παραβίαση ασφαλείας. Αποτέλεσαν παράπλευρη απώλεια όταν οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν ότι διερευνούσαν ισχυρισμούς δωροδοκίας στην GSK.

«Εκείνο τον καιρό, υποστήκαμε δύο φορές εμφανίσεις εξαναγκαστικής απολογίας στην κινεζική τηλεόραση, που αναμεταδόθηκαν από τα CGTN και CCTV, και αυτοί οι δύο σταθμοί εμπλέκονται ενεργά στην εξαγωγή και ετοιμασία του υλικού», είπε ο Χάμφρεϋ στην Epoch Times.

Ο Χάμφρεϋ είπε πως ο τότε 18 χρονών γιος του ήταν «πολύ, πολύ συγκλονισμένος και ψυχολογικά τραυματισμένος από αυτό που είδε» και όταν το ζευγάρι είδε το βίντεο μετά την απελευθέρωσή τους, εξεπλάγησαν από τον τρόπο με τον οποίο το CGTN είχε επεξεργαστεί τα πλάνα κάνοντάς τα «να παρουσιάζουν την κατάσταση με τελείως στρεβλωμένο τρόπο.»

Ο Χάρβεϋ Χάμφρεϋ (Δ), γιος του Βρετανού ερευνητή Πήτερ Χάμφρεϋ (δεν απεικονίζεται), κατά την διάρκεια διαλείμματος στην διερεύνηση δύο ελεγκτών της φαρμακευτικής εταιρείας GSK, στο Μέσο Δικαστήριο Σανγκάης, 8 Αυγ. 2014. (Johannes Eisele/AFP via Getty Images)

 

Οι κινεζικές αρχές επίσης αρνήθηκαν να παρέχουν ιατρική περίθαλψη στον Χάμφρεϋ όταν ήταν άρρωστος στην φυλακή. Αργότερα διαγνώστηκε με καρκίνο και είναι μονίμως ανάπηρος μετά από μια πρόσφατη εγχείρηση.

Έχοντας δουλέψει στην Κίνα ή με Κινέζους τα τελευταία 45 χρόνια, ο Χάμφρεϋ είπε: «Αγαπάω την Κίνα, ακόμα, αγαπάω τους Κινέζους.»

Αλλά είπε ότι με το κυβερνών κομμουνιστικό καθεστώς «που κυβερνά την Κίνα ή χαλά την διακυβέρνηση της Κίνας, η αγάπη μου για την Κίνα έχει σταματήσει από τις εμπειρίες μου των προσφάτων χρόνων.»

Ο Χάμφρεϋ είπε ότι ελπίζει πως το CGTN θα αναγκαστεί να φύγει από το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Δεν θα πρέπει να υπάρχει χώρος για έναν τέτοιου είδους οργανισμό εδώ στην χώρα μου», είπε στην Epoch Times.

«[Το CGTN] έχει την μεγαλύτερη φυσική παρουσία σε σχέση με οποιονδήποτε σταθμό οπουδήποτε στον κόσμο εκτός της χώρας του», είπε ο Χάμφρεϋ.

Το σήμα του CGTN Europe σε μια πινακίδα έξω από ένα κτηριακό συγκρότημα γραφείων στο οποίο βρίσκονται τα γραφεία του China Global Television Network στο Τσίσγουικ Παρκ, δυτικό Λονδίνο, 4 Φεβρουαρίου 2021. (Tolga Akmen/AFP via Getty Images)

 

«Δεν υπάρχει άλλος σταθμός που έχει παρουσία ίδιας κλίμακας όπως το CGTN στο Τσίσγουικ, Λονδίνο, οπουδήποτε εκτός της χώρας τους, και δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο δικό μας στην Κίνα.»

Ο Χάμφρεϋ είπε πως το CGTN είναι ένα από τα κύρια οχήματα για την εκστρατεία μαλακής δύναμης του Σι Τζινπίνγκ.

«Θέλουν να επηρεάσουν την παγκόσμια αφήγηση περί Κίνας και του τι συμβαίνει στην Κίνα μέσω της στρέβλωσης που βάζουν στα άρθρα τους. Αλλά το κάνουν μέσω καθαρής στρέβλωσης και ψεμάτων», είπε, αναφέροντας την κάλυψη του σταθμού για τις διαδηλώσεις του Χονγκ Κονγκ και την γενοκτονία των Ουιγούρων και άλλων μειονοτήτων στην Σιντζιάνγκ.

Πρώην υπάλληλος του Βρετανικού Προξενείου στο Χονγκ Κονγκ

Ο Σάιμον Τσενγκ, πρώην υπάλληλος Βρετανικού Προξενείου, σε μια φωτογράφιση στο Λονδίνο, Βρετανία, 2 Ιουλίου 2020. (Hannah McKay/Reuters)

 

Ο Σάιμον Τσενγκ, πρώην υπάλληλος του Βρετανικού προξενείου στο Χονγκ Κονγκ που επίσης υπήρξε θύμα εξαναγκαστικής απολογίας, επιδοκίμασε την κίνηση του Ofcom ως «ιστορικά σημαντική.»

«Είναι σαφές ότι το φερέφωνο του απολυταρχικού καθεστώτος του ΚΚΚ δεν μπορεί πλέον να έχει χώρο στο Ηνωμένο Βασίλειο», είπε. Είπε ότι νιώθει εγγύτερα στον στόχο του της απονομής δικαιοσύνης και επανάκτησης του καλού ονόματός του.

Ο Τσενγκ απήχθη από τις κινεζικές αρχές ενώ επέστρεφε στο Χονγκ Κονγκ από σύντομο εργασιακό ταξίδι στην κινεζική συνοριακή πόλη Σεντζέν τον Αύγουστο του 2019.

Το CGTN στις 21 Νοεμβρίου 2019, αναμετέδωσε ένα βίντεο που έδειχνε τον Τσενγκ να απολογείται ότι «πρόδωσε την μητέρα πατρίδα» και «αναζήτησε πορνεία» μία μέρα αφότου ο Τσενγκ μπόρεσε να ανακοινώσει ότι κρατείται για 15 μέρες από κινεζικές αρχές και βασανίζεται.

Ο Τσενγκ είπε ότι το βίντεο του προκάλεσε «μεγάλο πόνο».

Σε μια συνέντευξη την Πέμπτη, ο Τσενγκ είπε στην Epoch Times ότι το βίντεο ήταν απλώς ένα από μια σειρά γυρισμάτων.

Σε κάποια γυρίσματα, «είχαν ετοιμάσει ολόκληρο τον λόγο που θα έπρεπε να πω», είπε. Σε άλλα, παρείχαν υποδείξεις για το τι έπρεπε να πει.

Ο Τσενγκ είπε πως όταν δεν έλεγε πράγματα που οι κινεζικές αρχές ήθελαν να ακούσουν, θα τον απειλούσαν με κατηγορίες εγκλημάτων που θα είχαν ως αποτέλεσμα μια βαρύτερη ποινή.

Το γύρισμα που τελικά επέλεξε να αναμεταδώσει το CGTN ήταν ένα από τα τελικά γυρίσματα, είπε ο Τσενγκ.

Ο Αλεξάντερ Τζανγκ και το Associated Press συνέβαλαν σε αυτό το άρθρο.

 

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Βοηθήστε μας να διαδώσουμε την αλήθεια, μοιραστείτε αυτό το άρθρο με φίλους σας.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε