Μεγαλώνει η στρατιωτική εμπλοκή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Υεμένη, καθώς τα ξημερώματα της Τετάρτης η Βρετανική Βασιλική Αεροπορία προχώρησε σε αεροπορικά πλήγματα κατά θέσεων των Χούθι σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, σηματοδοτώντας την πρώτη συμμετοχή του Λονδίνου στη νέα φάση των επιχειρήσεων ενάντια στην ιρανο-υποστηριζόμενη οργάνωση.
Η επιχείρηση, γνωστή ως «Αποστολή Rough Rider», έχει ως στόχο να αποδυναμώσει τις δυνάμεις των Χούθι, ενώ παράλληλα η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι ο στόχος ήταν «ένα σύμπλεγμα κτιρίων που χρησιμοποιούν οι τρομοκράτες για την κατασκευή drone, ίδιου τύπου με αυτά που εξαπολύουν επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν», περίπου 24 χιλιόμετρα νότια της Σαναά.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «βρετανικά μαχητικά Typhoon FGR4, αξιοποιώντας εν πτήσει ανεφοδιασμό από τα Voyager, εξαπέλυσαν ελεγχόμενες βόμβες Paveway IV ύστερα από εξαιρετικά προσεκτική σχεδίαση της αποστολής ώστε να ελαχιστοποιηθεί κάθε κίνδυνος για αμάχους ή μη στρατιωτικές υποδομές. Η επίθεση έγινε νυχτερινές ώρες ώστε η παρουσία αμάχων στην περιοχή να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη».
Μέχρι στιγμής, δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα πληροφορίες για τις ζημιές ή τυχόν θύματα από τα πλήγματα, ενώ και το Αμερικανικό Κεντρικό Στρατηγείο δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη το συμβάν.
Αιτιολογώντας τη συμμετοχή της Βρετανίας, ο υπουργός Άμυνας Τζον Χίλι τόνισε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter): «Προχωρήσαμε σε αυτά τα πλήγματα με τη στήριξη των ΗΠΑ, με σκοπό να μειώσουμε τις επιθετικές δυνατότητες των Χούθι και να αποτρέψουμε περαιτέρω επιθέσεις εναντίον βρετανικών και διεθνών πλοίων». Και πρόσθεσε: «Η ενέργεια αυτή ήταν απάντηση στη διαρκή απειλή των Χούθι στην ελευθερία ναυσιπλοΐας. Ήδη η διακίνηση πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα έχει μειωθεί κατά 55%, προκαλώντας ζημίες δισεκατομμυρίων, τροφοδοτώντας την αστάθεια στην περιοχή και διακινδυνεύοντας την οικονομική ασφάλεια και των βρετανικών οικογενειών. Η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη δέσμευσή της για ενίσχυση της διεθνούς σταθερότητας και διασφάλιση των βρετανών εργαζομένων».
Η νέα αυτή επέμβαση πραγματοποιείται λίγες ημέρες πριν από τη διέλευση του αεροπλανοφόρου HMS Prince of Wales της Βασιλικής Ναυτικού από την Ερυθρά Θάλασσα, με το βρετανικό πλοίο και τα συνοδευτικά του να ολοκληρώνουν ασκήσεις στη Μεσόγειο πριν κινηθούν προς τον Ινδο-Ειρηνικό. Η Βρετανία μετέχει σε κοινές αεροπορικές επιχειρήσεις με τις ΗΠΑ από τον Ιανουάριο του 2024, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι επιθέσεις των Χούθι σε πλοία.
Τα τελευταία πλήγματα ακολουθούν τους ισχυρισμούς των Χούθι για αμερικανικό αεροπορικό χτύπημα τη Δευτέρα σε φυλακή με Αφρικανούς μετανάστες, που φέρεται να προκάλεσε τουλάχιστον 68 νεκρούς και 47 τραυματίες. Ο αμερικανικός στρατός έχει ανακοινώσει ότι εξετάζει το περιστατικό.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κεντρικού Στρατηγείου των ΗΠΑ στις 27 Απριλίου, η αμερικανική πολεμική αεροπορία έχει πλήξει πάνω από 800 στόχους των Χούθι, με εκατοντάδες νεκρούς μαχητές και αρκετούς ηγετικούς στόχους.
Οι αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποιούν τα χτυπήματα από δύο αεροπλανοφόρα, το USS Harry S. Truman στην Ερυθρά Θάλασσα και το USS Carl Vinson στη Θάλασσα της Αραβίας, ως απάντηση στις επιθέσεις των Χούθι κατά πλοίων σε αυτή την κομβικής σημασίας θαλάσσια οδό, αλλά και κατά του Ισραήλ.
Παράλληλα, η επίσημη κυβέρνηση της Υεμένης συνεχίζει τη δική της μάχη ενάντια στους Χούθι, που ελέγχουν πλέον μεγάλα τμήματα της χώρας. Η Υεμένη, με πληθυσμό περίπου 39 εκατομμυρίων, βρίσκεται νότια της Σαουδικής Αραβίας και ελέγχει τις ακτές του Κόλπου του Άντεν. Οι Χούθι, που εκφράζουν την υποστήριξή τους στη Χαμάς, έχουν διαμηνύσει πως επιτίθενται κατά πλοίων που σχετίζονται με το Ισραήλ.
Το Ιράν, από την πλευρά του, έχει εξοπλίσει με drone και σχετική τεχνογνωσία συμμάχους του σε αυτό που αποκαλείται «Άξονας της Αντίστασης», σταθερά συμπεριλαμβανομένων των Χούθι στην Υεμένη και της Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Και οι δύο οργανώσεις έχουν αξιοποιήσει drones εναντίον του Ισραήλ, με τους Χούθι να δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στις επιθέσεις κατά της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα και το Στενό Bab el-Mandab.