Σάββατο, 20 Απρ, 2024

Η ξεχασμένη τέχνη της εθιμοτυπίας: Η σωστή συμπεριφορά που αγκαλιάζει τη θεία σοφία

Η συμπεριφορά που εκδηλώνεται ως ευγένεια, χάρη, αυτοπεποίθηση και ανιδιοτέλεια μπορεί να μας συνδέσει με το θείο.

Της Sarah Annalise

Η εθιμοτυπία έχει τη δική της θεϊκή σοφία. Είναι μια μορφή τέχνης της ευγένειας, που διαφέρει σε όλους τους πολιτισμούς και τις εποχές, η οποία, όταν εφαρμόζεται, μας εμποδίζει να παρεκκλίνουμε σε αδαείς αγενείς θνητούς και φέρνει τη συνείδησή μας πιο κοντά σε μια σφαίρα πέρα από αυτόν τον φυσικό κόσμο.

Αρχικά, η εθιμοτυπία αντανακλούσε τους παγκόσμιους κανόνες της σωστής συμπεριφοράς. Όμως, στην ουσία, όλα έχουν να κάνουν με την αυτογνωσία: πώς να συμπεριφερόμαστε με αξιοπρεπή τρόπο όταν είμαστε μόνοι ή με άλλους, καθώς και να επεκτείνουμε ένα κομμάτι καλοσύνης και χάρης στις αλληλεπιδράσεις μας και να έχουμε επίγνωση όλων των μικρών λεπτομερειών, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού του χώρου που καταλαμβάνουμε.

Δεν είναι περίεργο που, στην ιστορία, όσοι εκτιμούσαν την ευγένεια της εθιμοτυπίας έμειναν στην ιστορία ως οι πραγματικοί ήρωες των ανθρώπων που υπηρετούσαν. Ενώ οι σπουδαίοι ηγέτες έδιναν το καλό παράδειγμα των τρόπων και της ευπρέπειας, επηρεάζοντας θετικά την εθιμοτυπία των ανθρώπων, είχαν υπάρξει και ηγέτες που άφησαν εντυπώσεις προς το χειρότερο.

Για παράδειγμα, οι ιδρυτές των Ηνωμένων Πολιτειών έδιναν μεγάλη σημασία στην ηθική και την εθιμοτυπία, γεγονός που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την κουλτούρα του εκφυλισμού που προωθούν οι ιδεολογίες κατά της ανθρωπότητας, όπως ορισμένες σοσιαλιστικές και κομμουνιστικές ατζέντες σήμερα.

(Εικονογράφηση – irina_angelic/Shutterstock)

 

Απολίτιστες πολιτιστικές τάσεις

Ιστορικά, η εθιμοτυπία -ή η έλλειψή της- έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των πολιτισμών και των παραδόσεών μας. Δυστυχώς, στην προσπάθειά της να είναι μοντέρνα ή σύγχρονη, η σημερινή κουλτούρα φαίνεται να έχει ελάχιστη έως καθόλου κατανόηση της εθιμοτυπίας που προωθούσαν και εφάρμοζαν οι πρόγονοί μας.

Πολλά ανθυγιεινά μηνύματα στις ελεύθερες κοινωνίες έχουν παρεισφρήσει, για να δοξάσουν αντ’ αυτού την αγενή και απρεπή συμπεριφορά. Αυτοί που ακολουθούν τυφλά έχουν ξεχάσει την ιστορία και τα μαθήματά της, πόσο μάλλον τι χρειάστηκε για να γίνουμε μια ελεύθερη κοινωνία και να απολαμβάνουμε ορισμένα προνόμια και ελευθερίες. Πού πήγαν οι καλοί τρόποι, για να ρωτήσουμε το λιγότερο;

Για παράδειγμα, μπορείτε να δείτε τα λάθη της εθιμοτυπίας όταν οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν μεταξύ τους αλλά μερικές φορές δεν μπορούν να αφήσουν το τηλέφωνό τους, ή όταν δεν χαιρετούν τους συναδέλφους τους όταν τρέχουν στους διαδρόμους του γραφείου- και ακόμα, πόσο συχνά αποτυγχάνουμε να ξεκινήσουμε μια συζήτηση με ένα εγκάρδιο γεια; Και έπειτα υπάρχει το θέμα της “απελευθερωμένης” γυναίκας στις μέρες μας, η οποία αντιμετωπίζει το δίλημμα αν πρέπει να αισθάνεται πραγματικά προσβεβλημένη ή όχι αν ένας άνδρας της κρατάει την πόρτα ανοιχτή… ο κατάλογος συνεχίζεται.

(sirtravelalot/Shutterstock)

 

Η τεχνολογία έχει βελτιωθεί. Πώς όμως γίναμε τόσο απολίτιστοι σε μια τόσο πολιτισμένη εποχή, όπου οι άνθρωποι υποφέρουν όλο και περισσότερο από κοινωνικά άγχη παρά το γεγονός ότι είμαστε συνδεδεμένοι μεταξύ μας περισσότερο από ποτέ μέσω των τεχνολογιών; Δεν είναι ειρωνικό το γεγονός ότι όσο περισσότερες εξελίξεις είχαμε τον τελευταίο αιώνα περίπου, τόσο περισσότερο χάσαμε την κατανόηση του τι είναι η καλή εθιμοτυπία;

Με παρόμοιο τρόπο, πολλά άλλα κινήματα αντικουλτούρας, σε όλο τον κόσμο, έχουν υιοθετήσει συμπεριφορές κακής εθιμοτυπίας. Για παράδειγμα, η κατάχρηση ναρκωτικών, η οποία προάγει την έλλειψη ευημερίας, φέρνοντας χάος και καταστροφή σε όσους βρίσκονται στη μέση της. Οι κυβερνήσεις προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα των ναρκωτικών με κέντρα αποτοξίνωσης για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα. Ωστόσο, πολλοί συνεχίζουν να είναι άστεγοι και οι διαλυμένες από αυτή την άποψη οικογένειες συνεχίζουν να ζουν, καθώς τα θεμελιώδη προβλήματα αγνοούνται στη ρίζα τους.

Γιατί δεν διδάσκουμε τον κώδικα ευγένειας με τον οποίο ζούσε ο Τζορτζ Ουάσινγκτον ή την προσωπική ευθύνη της εθιμοτυπίας που προωθούσε ο αρχαίος κινέζος φιλόσοφος Κομφούκιος, διαποτισμένος από τη σύνδεση με τον σεβασμό σε μια καλή ανώτερη δύναμη;

Άνθρωποι της πίστης εναντίον των αντι-θεϊκών

Ο Κομφούκιος ενθάρρυνε την αυτοδιοίκηση (551-479 π.Χ.)

Ο αρχαίος Κινέζος φιλόσοφος Κομφούκιος υποστήριζε την αρμονία μεταξύ του ανθρώπου και του περιβάλλοντός του. Ενθάρρυνε τους ανθρώπους να αναλάβουν προσωπική ευθύνη. Η υπευθυνότητα ήταν ένα μεγάλο θέμα στις διδασκαλίες του για την αυτοδιοίκηση.

Ο Κομφούκιος ενθάρρυνε την εθιμοτυπία στην ενδυνάμωση των άλλων να αυτοκυβερνώνται πρώτοι, και αυτό οδήγησε στη δημιουργία αρμονικής τάξης στον κόσμο του ατόμου. Καλλιεργώντας κανείς την εσωτερική του κατάσταση με καλή καρδιά, αυτό θα οδηγούσε σε μια ισορροπία ειρήνης του νου και σε μια εξωτερική κατάσταση ειρήνης που τελικά θα εκδηλωνόταν στον κόσμο.

Ο Τζορτζ Ουάσινγκτον εκτιμούσε την ηθική (1732-1799)

Ένας από τους ιδρυτές των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Τζορτζ Ουάσινγκτον, έγραψε και εφάρμοσε τους “110 κανόνες ευγένειας και αξιοπρεπούς συμπεριφοράς σε παρέες και συζητήσεις” (pdf) κατά τη διάρκεια της ζωής του.

(Public domain)

 

Ο Ουάσινγκτον έγραψε αυτούς τους κανόνες εθιμοτυπίας στο ημερολόγιό του όταν ήταν νέος. Έμαθε για αυτά τα σημαίνοντα κείμενα από τη θεία σοφία που προερχόταν από τους Γάλλους Ιησουίτες το 1595. Ορισμένοι κανόνες εθιμοτυπίας που ακολουθούσε ο Ουάσινγκτον περιλάμβαναν τον σεβασμό προς τους άλλους, την ειλικρίνεια, το προσεγμένο ντύσιμο και το καλό γούστο, το να μην επιδίδεται σε κουτσομπολιά ή σε μαχητικές συμπεριφορές και το να μαθαίνει από ενάρετους ανθρώπους και από εκείνους με σοφία.

Το αποτέλεσμα των διδασκαλιών του, τις οποίες ο ίδιος προσωπικά ακολουθούσε, ήταν η καλλιέργεια του σεβασμού για τον εαυτό του και τους άλλους με την εφαρμογή τέτοιων αρχών εθιμοτυπίας, αποφεύγοντας έτσι μια καταστροφική αλληλουχία στις ενέργειές του και οδηγώντας αντίθετα σε αρμονικές αλληλεπιδράσεις με το περιβάλλον του, επιφέροντας μεγαλύτερη ευημερία.

Ο Μάο Τσετούνγκ προώθησε την κουλτούρα του αγώνα και της πάλης (1893-1976)

Οι ηγέτες που δεν έδωσαν καμία σημασία ή προσοχή στη σωστή εθιμοτυπία είχαν το αντίθετο αποτέλεσμα, δημιουργώντας πολλά δεινά για το λαό τους και τον υπόλοιπο κόσμο.

Ένας ηγέτης στην ιστορία που επιτέλεσε αυτό το αντιθεϊκό έργο, με την έννοια της αποβολής των παραδόσεων της εθιμοτυπίας, ήταν ο Μάο Τσετούνγκ, ο οποίος προώθησε τον βίαιο κομμουνισμό. Κάτω από την εξουσία του, έφερε μαζί του τη Μεγάλη Πολιτιστική Επανάσταση μαζί με πολλές καταστροφές που ακολούθησαν, όπως η προώθηση του ανθρώπινου αγώνα, η μισαλλοδοξία στις παραδόσεις, και η δημιουργία της μεγάλης πείνας σε όλη την Κίνα. Έχοντας υποταχθεί στη βασιλεία του, ο λαός της χώρας αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις ορθές σκέψεις που είχαν τις ρίζες τους στην πίστη για την αγιασμένη υπόσχεση ενός ανθρώπινου παραδείσου υπό τη δόξα της λατρείας των κομμουνιστών ηγετών, οι οποίοι ισχυρίζονταν ότι ήταν οι σωτήρες της ανθρωπότητας.

Έτσι, η κουλτούρα της ηθικής και της εθιμοτυπίας αντικαταστάθηκε σταδιακά από πονηρούς παραπλανητικούς τρόπους που συγκαλύπτουν τα εγωιστικά κίνητρα του καθενός.

Αγάλματα Βούδας που καταστράφηκαν κατά τη Μεγάλη Πολιτιστική Επανάσταση του κινεζικού κομμουνιστικού κόμματος (1966-1976). (Pat B/CC BY-SA 2.0)

 

Η θεία σοφία της εθιμοτυπίας

Κάθε πράξη, όσο ασήμαντη κι αν είναι, που απεικονίζει καλοσύνη, χάρη, ψυχραιμία και ανιδιοτέλεια μας συνδέει με τη θεία σοφία. Τι ψυχική εμπειρία θα ήταν αν οραματιζόμασταν τη ζωή μας ως έναν μεγάλο καμβά για να εξασκήσουμε την τέχνη της εθιμοτυπίας, κάνοντας κάθε στιγμή να μετράει!

Αυτό που είναι κομψό, διακριτικό και πολιτισμένο στη συμπεριφορά κάποιου είναι η εκδήλωση της καλής εθιμοτυπίας, η οποία έχει τη δύναμη να μεταμορφώνει ζωές. Ο κόσμος μας θα ήταν ένα καλύτερο μέρος αν εφαρμόζαμε τις παραδοσιακές αξίες της εθιμοτυπίας στη συμπεριφορά μας, και αυτό μπορεί να βοηθήσει να μειωθούν σημαντικά τα αρνητικά συναισθήματα και οι παρενέργειες που σχετίζονται με τις αλληλεπιδράσεις μας μεταξύ μας.

Αν αναλογιστούμε το παρελθόν, υπήρξαν πράγματι ενάρετοι άνθρωποι που αγωνίστηκαν για την ευγένεια, τη δικαιοσύνη, την ομορφιά και την αρμονία. Το παρελθόν μας έχει αφήσει αξιόλογα παραδείγματα εθιμοτυπίας από τη θεία σοφία στις διδασκαλίες και τις τέχνες, τον χορό και τον πολιτισμό της Ανατολής και της Δύσης.

Ίσως σε αυτό το νέο έτος, σκεφτείτε να περιβάλλετε τον εαυτό σας με λίγη από αυτή τη σοφία μελετώντας την ιστορία ή αφιερώνοντας χρόνο για αυτές τις συζητήσεις καρδιάς με καρδιά με τους παππούδες σας ή τους σοφούς ανθρώπους γύρω σας. Και μην ξεχνάτε τα παιδιά στις οικογένειές σας – θα ήταν μια πολύ καλή αρχή να τα οδηγήσετε με το παράδειγμά σας και να τα βοηθήσετε να καλλιεργήσουν τις αρετές του τρόπου συμπεριφοράς και της ευγένειας

Ο Arshdeep Sarao συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε