Σάββατο, 13 Ιούλ, 2024
Η ινδική αποστολή μπροστά από τα αεροσκάφη τους.

Η ξεχωριστή συμμετοχή της Ινδίας στον «Ηνίοχο 2023»

Τα τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη Su-30 MKI της Indian Air Force (IAF), μαζί με δυο στρατηγικά μεταγωγικά C-17, ήταν μια ιδιαίτερη συμμετοχή στον φετινό «Ηνίοχο 2023», πολυεθνική άσκηση διεθνούς αίγλης, που έλαβε χώρα στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας στην 117 Πτέρυγα Μάχης, από τις 24 Απριλίου έως τις 4 Μαΐου.

Αν και η Ινδία τείνει προς την εξωστρέφεια τα τελευταία χρόνια στον τομέα των αμυντικών συνεργασιών, η παρουσία της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας στην Ευρώπη σε συνεκπαιδεύσεις με άλλες ΠΑ δεν είναι ακόμα συχνές και η άφιξή τους στη χώρα μας έκανε αίσθηση – όχι μόνο στο επίπεδο των μαχητικών ικανοτήτων και δεξιοτήτων τους, αλλά και όσον αφορά την ευγένεια, το ήθος και την εργατικότητα των πιλότων.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που συμμετέχουμε σε μια πολυεθνική άσκηση, η συνεκπαίδευση όμως εδώ στην Ελλάδα και στον «Ηνίοχο 2023» αποτελεί μια πολύ ενδιαφέρουσα νέα εμπειρία για την Αεροπορία μας, για τους πιλότους μας και για εμένα προσωπικά,» εξηγεί μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο χειριστής μαχητικού Sukhoi 30 MKI, Naveen Kumar.

Sukhoi Su-30MKI - Wikipedia
Sukhoi 30 MKI της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας

Μια παγκόσμιας εμβέλειας πολυεθνική άσκηση

Με το βλέμμα του διαρκώς στον καταγάλανο ελληνικό ουρανό και στους συναδέλφους του, που την συγκεκριμένη ημέρα έπρεπε και να συμμετέχουν στις προγραμματισμένες σε πρωινά  (“Alpha”) και απογευματινά (“Bravo”) κύματα αποστολές, αλλά και να πετάξουν στη μαζική διέλευση πάνω από την Ακρόπολη, ο έμπειρος Ινδός πιλότος που έχει ήδη συμπληρώσει περισσότερες από 1000 ώρες στον συγκεκριμένο τύπο μαχητικού πολλαπλών ρόλων, μας εξηγεί τις κύριες αποστολές που έχουν αναλάβει τα γιγαντιαία μαχητικά Sukhoi 30 MKI αυτές τις ημέρες. Η αποστολή της Ινδίας για πρώτη φορά εκπαιδεύεται δίπλα σε πακέτα μαχητικών αεροσκαφών όπως τα σαουδαραβικά F-15SA, τα ισπανικά F-18C/D, τα ιορδανικά F-16, τα σπάνια ιταλικά Tornado ECR (ηλεκτρονικού πολέμου/αναγνώρισης μάχης SEAD αεροσκάφη), αλλά και τα νέα πανίσχυρα ελληνικά Rafale που μαζί με τα νέα F-16 “Viper” της Ελλάδας έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση σε «Ηνίοχο». Η ΠΑ της χώρας του έχει μείνει απόλυτα ευχαριστημένη από το υψηλότατο επίπεδο του «Ηνιόχου 2023» εξηγεί ο πιλότος του σύγχρονου 4ης Γενιάς ιπτάμενου όπλου. Ο Ινδός αεροπόρος του μαχητικού σημειώνει πως αυτό αγοράστηκε από την ρωσική εταιρεία «κομμένο όμως και ραμμένο» τεχνολογικά στα μέτρα της χώρας του και εξηγεί τη σημασία που έχει η παρουσία της αποστολής στην Ελλάδα. Οι ευκαιρίες εκπαίδευσης με κορυφαίες ΠΑ όπως η ελληνική δεν είναι συχνές. «Τα αεροσκάφη μας έχουμε εκπαιδευτεί να τα χρησιμοποιούμε σε διπλό ρόλο, δεν είναι μια “δυτικοποιημένη” αλλά μια “ινδοποιημένη” έκδοση του συγκεκριμένου μαχητικού», σπεύδει να διευκρινίσει ο κ. Kumar. Υπερήφανος για τις ικανότητες της ΠΑ της χώρας του μεταφέρει και το πως κυρίως συνεργάζονται με τους χειριστές όλων των υπολοίπων χωρών ο ίδιος και οι συνάδελφοί του.

«Στον “Ηνίοχο 2023” εκτελούμε κυρίως αποστολές συνοδείας των “πακέτων” των αποστολών, κατά βάση μιλάμε λοιπόν για αποστολές εναέριας περιπολίας μάχης – Combat air patrol (CAP) – αν και όποτε χρειαστεί μπορούμε και να αλλάζουμε ρόλο», εξηγεί ο χειριστής του μαχητικού. Η εμπειρία του, αν και «…στην ινδική Πολεμική Αεροπορία θεωρείται μια μέση συλλογή ωρών πτήσης για τον συγκεκριμένο τύπο» είναι σπάνια παγκοσμίως, ο Ινδός αεροπόρος όμως νιώθει ασφαλής για την εκτέλεση των αποστολών της άσκησης αφού τον συνοδεύει στην Ελλάδα μια πολυπληθέστατη αποστολή. Η φετινή ινδική είναι μάλιστα από τις μεγαλύτερες εθνικές αποστολές που έφτασαν στην Ελλάδα για να συμμετάσχουν σε «Ηνίοχο». Λίγο πιο μακριά από την συζήτηση μας, με τις χαρακτηριστικές κατακόκκινες στολές τους, τεχνικοί και υποστηρικτικό προσωπικό της Indian Air Force, εργάζονται ακατάβλητοι ώστε να απογειώνονται και αν εκτελούν απαιτητικά σενάρια χωρίς ακυρώσεις τα μαχητικά της IAF και να αφήνουν τις καλύτερες εντυπώσεις στους Έλληνες αεροπόρους και όχι μόνο. Η ευγένεια των στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας της Bhārat Ganarājya, της Δημοκρατίας της Ινδίας είναι, όπως μας αναφέρει στέλεχος της ελληνικής βάσης, κάτι που επίσης έχει ξεχωρίσει τις ημέρες συμμετοχής της χώρας από τη Νότια Ασία που ήρθε φέτος στον «Ηνίοχο 2023».

Γίγαντες με φτερά

Λίγο παρακάτω και σε έτερο χώρο στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας, στο σημείο της 117 Πτέρυγα Μάχης (ΠΜ) όπου έχουν εγκατασταθεί τα τέσσερα γιγαντιαία, εξελιγμένα για την ινδική Πολεμική Αεροπορία Sukhoi 30 MKI, παρατηρούμε πως οι τεχνικοί έχουν μόλις κλείσει την καλύπτρα ενός ακόμη “Su”, όπως αποκαλούν το βάρους 18,400 κιλών αεροσκάφος του Σχεδιαστικού Οίκου Sukhoi οι αεροπόροι των άλλων χωρών. Ξαφνικά κάτι σαν βροντή στα αυτιά. ‘Ενας εκκωφαντικός ήχος συνδυάζεται με την εμφάνιση του τεράστιου ρύγχους του μαχητικού μέσα από τα φυλλώματα δέντρων που περιστοιχίζουν τα κτίρια της αποστολής της Indian Air Force και ένα μπλε φως εμφανίζεται στα ακροφύσια των κινητήρων την ώρα της απογείωσης του σπάνιου μαχητικού.

Η κουβέντα σταματά, ο Ινδός χειριστής ευγενικά εξηγεί πως πρέπει να αποχωρήσει για να επανενωθεί με τους άλλους χειριστές της Πολεμικής Αεροπορίας της πολυπληθέστερης χώρας του πλανήτη. Απέναντι, εκατοντάδες μάτια, δεκάδες φωτογραφικές μηχανές, Έλληνες και ξένοι φωτογράφοι και καλεσμένοι παρακολουθούν τα μαχητικά με το ινδικό εθνόσημο, που πετάνε ακόμη και με 2,12 φορές την ταχύτητα του ήχου, καθώς αυτά απογειώνονται για άλλους ουρανούς.

Σωτήρης Κυριακίδης

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε