Παρασκευή, 29 Μαρ, 2024
Η Υπουργός Εξωτερικών Ναναία Μαχούτα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κοινοβούλιο στις 22 Απριλίου 2021 στο Ουέλλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας. (Hagen Hopkins / Getty Images)

Η υπουργός Εξωτερικών της Ν. Ζηλανδίας προειδοποίησε τους εξαγωγείς να διευρύνουν το εμπόριο πέρα από την Κίνα

Η υπουργός Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας Ναναία Μαχούτα προειδοποίησε τους εξαγωγείς της χώρας να διευρύνουν το εμπόριο πέρα από το Πεκίνο αλλιώς κινδυνεύουν να βρεθούν στο κέντρο του «κυκλώνα» που θα προκληθεί από την οργή του Πεκίνου.

Σε συνέντευξη της στο Guardian τη Δευτέρα, η Μαχούτα δήλωσε ότι η Νέα Ζηλανδία δεν θα μπορούσε να μείνει μακριά από τις εντάσεις μεταξύ της γειτονικής Αυστραλίας και του κομμουνιστικού καθεστώτος της Κίνας .

«Και αν είναι κοντά στο κέντρο του κυκλώνα ή μέσα στο κυκλώνα, πρέπει να αναρωτηθούμε – μπορεί να είναι θέμα χρόνου πριν πλησιάσει και σε εμάς», δήλωσε η Μαχούτα.

«Το μήνυμα που στέλνω στους εξαγωγείς είναι ότι πρέπει να σκεφτούν τη διαφοροποίηση σε αυτό το πλαίσιο – COVID-19, τη διεύρυνση των σχέσεων σε ολόκληρη την περιοχή μας και τις δικλίδες ασφαλείας σε περίπτωση που συμβεί κάτι σημαντικό με την Κίνα. Θα μπορούσαν να αντέξουν τις επιπτώσεις;» ρώτησε.

Η χώρα είναι όλο και πιο ευάλωτη στο κινεζικό καθεστώς με έντονη εμπορική εξάρτηση από την κινεζική αγορά. Το εξαγωγικό εμπόριο της Νέας Ζηλανδίας προς την Κίνα έχει ξεπεράσει αυτό με τους άλλους τέσσερις εμπορικούς εταίρους της, την Αυστραλία, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιαπωνία, με 33 δισεκατομμύρια δολάρια του συνολικού εμπορίου της Νέας Ζηλανδίας και σχεδόν το 30% των εξαγωγών να κατευθύνονται προς το ασιατικό έθνος.

Η προειδοποίηση αυτή έρχεται αφότου η υπουργός Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας επισήμανε στους εξαγωγείς να διευρύνουν το εμπόριο πέρα από την Κίνα στα τέλη Απριλίου μετά την αποτυχία της Νέας Ζηλανδίας να φέρει αντιμέτωπο το κινεζικό καθεστώς με θέματα όπως την Σιντζιάνγκ, το Χονγκ Κονγκ και τη στρατιωτική επέκταση στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Κάτι που και οι σύμμαχοί της, τα Πέντε Μάτια – το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και η Αυστραλία – επέλεξαν να κάνουν.

Αντιθέτως, η Νέα Ζηλανδία δήλωσε ότι αισθάνεται «άβολα» πιέζοντας το Πεκίνο.

«Η Νέα Ζηλανδία προσπάθησε ακροβατίσει μεταξύ της Δύσης και του κινεζικού κομμουνιστικού καθεστώτος, διατηρώντας την ισορροπία της προσεκτικά», δήλωσε ο Τσεν Γουέιτζιαν, αρχισυντάκτης της Beijing Spring, μια φιλο-δημοκρατική εφημερίδα με έδρα τις ΗΠΑ, σε συνέντευξή του στην The Epoch Times. «Προσπαθεί να διατηρήσει μια ισχυρή εμπορική σχέση με το Πεκίνο, διατηρώντας παράλληλα τις αξίες του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Αλλά ο Τσεν Γουέιτζιαν είπε ότι αυτό δεν θα λειτουργήσει. «Οι όροι – παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή γενοκτονία – δεν διαφέρουν από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Και οι δύο σημαίνουν ότι η Νέα Ζηλανδία δεν είναι πλέον στο πλευρό της».

Όπως αποδεικνύεται από την απάντηση της κινεζικής πρεσβείας της Νέας Ζηλανδίας στην πιο πρόσφατη καταδίκη της Νέας Ζηλανδίας για τη μεταχείριση των Ουιγούρων από το ΚΚΚ, η οποία ανέφερε ότι τέτοιες διακηρύξεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα θα «μόνο βλάψουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ Κίνας και Νέας Ζηλανδίας».

Η πρωθυπουργός Ζακίντα Άρντερν παραδέχτηκε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι οι διαφορές της Νέας Ζηλανδίας με την Κίνα γίνονται «όλο και πιο δύσκολα επιλύσιμες», παρόλο που η χώρα προτιμά να συνεχίσει τις διμερείς της σχέσεις με το Πεκίνο.

Ωστόσο, οι ειδικοί πιστεύουν ότι πλησιάζει η ώρα για την Νέα Ζηλανδία να επιλέξει πλευρά.

Ο Τσεν Κουίντ, κινέζος ακαδημαϊκός και αρχισυντάκτης της εφημερίδας «China in Perspective», δήλωσε στην The Epoch Times ότι οι δύο παράγοντες – «η εθνική ασφάλεια και οι θεμελιώδεις αξίες της χώρας» – θα ωθήσουν τη χώρα να επιστρέψει στους δυτικούς της συμμάχους.

«Αργά ή γρήγορα, η Νέα Ζηλανδία θα επιστρέψει στους δυτικούς συμμάχους της», δήλωσε ο Τσεν.

Ο Λούο Για συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε