Η Ινδία και το Πακιστάν εξακολουθούν να τηρούν την εκεχειρία που συμφωνήθηκε στις 10 Μαΐου, μετά από τέσσερις ημέρες σφοδρών ανταλλαγών πυρών που είχαν ως αποτέλεσμα σχεδόν 70 νεκρούς και αποτελούν τη σοβαρότερη στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες.
Στις 11 Μαΐου, ο ινδικός στρατός προειδοποίησε το Πακιστάν να μην παραβιάσει την εκεχειρία, στέλνοντας επίσημο μήνυμα μέσω της στρατιωτικής «κόκκινης γραμμής» και δηλώνοντας πως θα υπάρξει απάντηση σε περίπτωση επανάληψης των επιθέσεων, σύμφωνα με ανώτατο Ινδό αξιωματικό.
Παρά τις εκατέρωθεν κατηγορίες για παραβιάσεις το βράδυ του Σαββάτου, η εκεχειρία φαινόταν να τηρείται την Κυριακή, χωρίς αναφορές σε νέες επιθέσεις.
Ο υποστράτηγος Ρατζίβ Γκάι, επικεφαλής των επιχειρήσεων του ινδικού στρατού, δήλωσε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου ότι οι συμφωνίες αυτού του είδους «συχνά απαιτούν χρόνο για να αποδώσουν επί του πεδίου». Επεσήμανε δε ότι οι ινδικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση «υψηλότατης επιφυλακής».
Επιπλέον, ανέφερε ότι το απόγευμα του Σαββάτου υπήρξε επικοινωνία με τον Πακιστανό ομόλογό του, ο οποίος κάλεσε για άμεση παύση των εχθροπραξιών και διαπραγμάτευση εκεχειρίας.
Εκπρόσωποι του Πακιστάν δεν σχολίασαν άμεσα τις δηλώσεις της Ινδίας.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, από την πλευρά της, βρισκόταν σε άμεση επαφή με τις δύο χώρες, επιδιώκοντας αποκλιμάκωση. Αν και η αμερικανική διπλωματία φέρεται να συνέβαλε στην επίτευξη της συμφωνίας, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωσή της καταγράφηκαν βολές του πυροβολικού σε περιοχές του ινδικού Κασμίρ, το οποίο είχε αποτελέσει επίκεντρο των συγκρούσεων.
Σύμφωνα με τοπικές αρχές, το βράδυ της 10ης Μαΐου ακούστηκαν ριπές από αντιαεροπορικά συστήματα σε πόλεις κοντά στα σύνορα υπό καθεστώς συσκότισης, παρόμοιες με εκείνες των προηγούμενων ημερών. Η Ινδία κατηγόρησε το Πακιστάν για παραβίαση της εκεχειρίας.
Όπως ανέφερε ο Ινδός υφυπουργός Εξωτερικών, Βίκραμ Μίσρι, λίγο μετά τις 11 μ.μ. ώρα Νέου Δελχί, «εδώ και αρκετές ώρες υπάρχουν επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις της συμφωνίας που επιτεύχθηκε νωρίτερα το βράδυ μεταξύ των επικεφαλής στρατιωτικών επιχειρήσεων των δύο χωρών». Τόνισε ότι αυτό συνιστά παραβίαση της συνεννόησης.
Το Πακιστάν απάντησε ότι παραμένει προσηλωμένο στην τήρηση της εκεχειρίας και απέδωσε στην Ινδία την ευθύνη για την αναζωπύρωση της έντασης.
Ο Πακιστανός πρωθυπουργός, Σαχμπάζ Σαρίφ, απευθυνόμενος στο έθνος το ίδιο βράδυ, δήλωσε «νίκη» και κατηγόρησε την Ινδία ως επιτιθέμενη πλευρά. Όπως υποστήριξε, η Ινδία επιχείρησε να πλήξει πακιστανικά σύνορα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους, προκαλώντας θύματα μεταξύ αμάχων και καταστρέφοντας τζαμιά. Συμπλήρωσε ότι η πακιστανική απάντηση ήταν «αντίστοιχη» των επιθέσεων.
Στις 11 Μαΐου, ο αρχηγός του ινδικού στρατού φέρεται να έδωσε εντολή στους διοικητές να προχωρήσουν σε «δράση με φυσικά μέσα» σε περίπτωση παραβίασης των συμφωνηθέντων.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σε ανάρτησή του στις 10 Μαΐου, συνεχάρη τους ηγέτες των δύο χωρών για τη συμφωνία παύσης πυρός και υποσχέθηκε να ενισχύσει «σημαντικά» το εμπόριο με Ινδία και Πακιστάν. Δήλωσε επίσης υπερήφανος που οι ΗΠΑ συνέβαλαν στην επίτευξη της συμφωνίας, προσθέτοντας πως προτίθεται να συνεργαστεί με τις δύο πλευρές για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα του Κασμίρ.
Η περιοχή του Κασμίρ, που βρίσκεται στα Ιμαλάια, διεκδικείται εξ ολοκλήρου από τις δύο χώρες, αν και κάθε μία ελέγχει μόνο ένα τμήμα της. Η Ινδία, όπου υπερτερούν αριθμητικά οι ινδουιστές, και το Πακιστάν, όπου πλειοψηφούν οι μουσουλμάνοι, έχουν εμπλακεί σε δύο πολέμους μέχρι τώρα με αντικείμενο την περιοχή.
Η Ινδία κατηγορεί το Πακιστάν ότι στηρίζει ένοπλους αυτονομιστές στο ινδικό Κασμίρ. Το Πακιστάν, από την πλευρά του, δηλώνει ότι παρέχει μόνο ηθική, πολιτική και διπλωματική υποστήριξη στους μαχητές.
Απαντώντας στον Τραμπ, το πακιστανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι οποιαδήποτε δίκαιη και βιώσιμη λύση στο ζήτημα του Τζαμού και Κασμίρ πρέπει να διασφαλίζει τα θεμελιώδη δικαιώματα του λαού της περιοχής, περιλαμβανομένου του αναφαίρετου δικαιώματος στην αυτοδιάθεση.
Ο πρωθυπουργός Σαρίφ, μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα Χ, εξέφρασε τη «βαθιά ευγνωμοσύνη» του προς τον Αμερικανό πρόεδρο για την «πολύτιμη πρότασή του» να συμβάλει στην ειρήνευση της Νότιας Ασίας.
Παρά την εκεχειρία, η ινδική πολεμική αεροπορία ανέφερε το μεσημέρι της 11ης Μαΐου ότι συνεχίζονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις. Ο υποστράτηγος Γκάι δήλωσε ότι σε προηγούμενες αεροπορικές επιδρομές κατά στόχων στο πακιστανικό Κασμίρ και εντός του Πακιστάν, σκοτώθηκαν περισσότεροι από 100 μαχητές, μεταξύ των οποίων και ηγετικά στελέχη.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, καταστράφηκαν εννέα εγκαταστάσεις εκπαίδευσης και υποδομές οργανώσεων, περιλαμβανομένων στόχων της οργάνωσης Λάσκαρ-ε-Τάιμπα, την οποία η Ινδία κατηγορεί για επιθέσεις στο έδαφός της και στο Κασμίρ.
Πακιστανικές πηγές ανέφεραν ότι καταγράφηκαν πυρά στην περιοχή Μπίμπερ του Κασμίρ, το βράδυ της 10ης Μαΐου, χωρίς να υπάρξουν θύματα.