Τετάρτη, 16 Απρ, 2025
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κίρ Στάρμερ μιλούν κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Μέγαρο των Ηλυσίων, στο Παρίσι στις 27 Μαρτίου 2025. Ludovic Marin, Pool via AP

Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία συγκαλούν συνάντηση υπουργών Άμυνας με επίκεντρο την Ουκρανία

Υπουργοί Άμυνας από περίπου 30 χώρες συναντώνται σήμερα στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο συζήτησης την προοπτική αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία, η οποία θα αναλάβει την τήρηση τυχόν μελλοντικής ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία.

Η συγκεκριμένη ομάδα χωρών, γνωστή ως «συνασπισμός των προθύμων», συναντάται μετά την πρόσφατη επίσκεψη υψηλόβαθμων Βρετανών και Γάλλων στρατιωτικών αξιωματούχων στο Κίεβο, μεταξύ των οποίων ο αρχηγός των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων, ναύαρχος Σερ Τόνυ Ραντάκιν.

Από τη συνάντηση θα απουσιάζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες επιδιώκουν να διαμεσολαβήσουν για την κατάπαυση του πυρός και τη διαμόρφωση μόνιμης ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Τη συνάντηση φιλοξενούν από κοινού ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας Τζον Χίλεϊ και ο Γάλλος ομόλογός του Σεμπαστιάν Λεκορνύ.

Σε επίσημη ανακοίνωση του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας ενόψει της συνάντησης, ο κ. Χίλεϊ αναφέρει χαρακτηριστικά: «Δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο την ειρήνη αγνοώντας τον πόλεμο. Οφείλουμε να ασκήσουμε μεγαλύτερη πίεση στον Πούτιν και να ενισχύσουμε τη στήριξή μας προς την Ουκρανία, τόσο στις σημερινές μάχες όσο και στην προσπάθεια για ειρήνη».

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται πως στόχος του Ηνωμένου Βασιλείου είναι να θέσει την Ουκρανία «στην ισχυρότερη δυνατή θέση για να υπερασπιστεί την κυριαρχία της και να αποτρέψει μελλοντική επιθετικότητα της Ρωσίας».

Οι ευρωπαϊκές χώρες, επικεφαλής των οποίων είναι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία, προσβλέπουν ακόμη ότι θα λάβουν εγγυήσεις ασφάλειας από τις ΗΠΑ, σε περίπτωση ειρηνευτικής στρατιωτικής παρουσίας στο ουκρανικό έδαφος. Προς το παρόν, όμως, κάτι τέτοιο δεν βρίσκει σύμφωνο τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο κ. Τραμπ διαπραγματεύεται συμφωνία με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προκειμένου οι ΗΠΑ να συμμετάσχουν στα κέρδη από την εξόρυξη σπάνιων μεταλλευμάτων της χώρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον Τραμπ, η συμφωνία και η παρουσία αμερικανικών εταιρειών στην Ουκρανία θα λειτουργούσαν αποτρεπτικά έναντι της Ρωσίας. «Θα είμαστε εκεί και έτσι θα υπάρχει αυτόματα ασφάλεια, γιατί κανείς δεν πρόκειται να προκαλέσει προβλήματα στους ανθρώπους μας», δήλωσε στις 26 Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, ο Ζελένσκι εμφανίζεται επιφυλακτικός, καθώς πριν συμφωνήσει σε παραχώρηση πόρων της χώρας του, απαιτεί δεσμευτικές αμερικανικές εγγυήσεις ασφαλείας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος πρόσφατα δήλωσε πως η έλλειψη εγγυήσεων ασφαλείας επέτρεψε στη Ρωσία να προσαρτήσει την Κριμαία, να αρχίσει τις εχθροπραξίες στο Ντονμπάς πριν από 11 χρόνια, και στη συνέχεια να πραγματοποιήσει ολοκληρωτική εισβολή.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Τραμπ είχε δεσμευτεί να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά οι έως τώρα προσπάθειές του δεν έχουν αποδώσει.

Οι πρόσφατες διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για προσωρινή εκεχειρία απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία, καθώς Κίεβο και Μόσχα δεν συμφώνησαν στους στόχους που θα έμεναν εκτός ή εντός της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός. Η αρχική συμφωνία της 18ης Μαρτίου, που αφορούσε τη διακοπή επιθέσεων σε ενεργειακές υποδομές, παραβιάστηκε σχεδόν αμέσως, μετά από αμοιβαίες κατηγορίες για δολιοφθορά.

Παρά τα εμπόδια, διάφορες ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθούν να επεξεργάζονται σχέδιο για ειρηνευτική δύναμη έως 30.000 στρατιωτών, που θα αποσταλεί στην Ουκρανία για διασφάλιση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

«Αξιόπιστες εγγυήσεις ασφαλείας»

Η ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου ανέφερε επίσης: «Ο πρωθυπουργός [Κιρ Στάρμερ] και ο υπουργός Άμυνας έχουν ξεκαθαρίσει ότι μια βιώσιμη ειρήνη στην Ουκρανία απαιτεί αξιόπιστες εγγυήσεις ασφαλείας για αποτροπή ρωσικής επιθετικότητας. Το Ηνωμένο Βασίλειο διαρκώς ενισχύει τη διεθνή στήριξη για να ενδυναμώσει την Ουκρανία και να εξασφαλίσει την ειρήνη».

Αξίζει να σημειωθεί πως αύριο, Παρασκευή, εκπρόσωποι περίπου 50 κρατών θα παρευρεθούν στο ΝΑΤΟ, σε μια ξεχωριστή συνάντηση υπό την προεδρία των υπουργών Άμυνας Βρετανίας και Γερμανίας. Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Πιτ Χέγκσεθ, δεν θα συμμετάσχει στη συνάντηση.

Η σημερινή διάσκεψη στις Βρυξέλλες πραγματοποιείται στον απόηχο των κατηγοριών της Ουκρανίας εις βάρος της Ρωσίας, περί εκτέλεσης τεσσάρων άοπλων Ουκρανών στρατιωτών που είχαν παραδοθεί στις 13 Μαρτίου στο χωριό Πιατιχάτκι, κοντά στη Ζαπορίζια.

Η Ρωσία, από την πλευρά της, αρνείται κάθε τέτοια κατηγορία. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ υποστήριξε πως η Ρωσία μεταχειρίζεται τους αιχμαλώτους με βάση το διεθνές δίκαιο, απορρίπτοντας παράλληλα τις ουκρανικές αιτιάσεις ως κατασκευασμένες.

Με την συμβολή του Associated Press

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε