Τρίτη, 23 Απρ, 2024
Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποχωρεί από τη σκηνή μετά την ομιλία του κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο σπίτι του στο Μαρ-α-Λάγκο στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα, στις 15 Νοεμβρίου 2022. (Joe Raedle/Getty Images)

ΗΠΑ: Eπιτροπή της Βουλής ενέκρινε τη δημοσιοποίηση των φορολογικών δηλώσεων του Τραμπ

Μια επιτροπή της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων ψήφισε στις 20 Δεκεμβρίου να δημοσιοποιηθούν μέσω έκθεσης οι φορολογικές δηλώσεις έξι ετών του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Η ψηφοφορία με 24-16, από την Επιτροπή Μέσων και Πόρων της Βουλής των Αντιπροσώπων, έγινε με κομματικές γραμμές. Όλοι οι Δημοκρατικοί ψήφισαν υπέρ και όλοι οι Ρεπουμπλικανοί ψήφισαν κατά μετά από μια ακρόαση κεκλεισμένων των θυρών που διήρκεσε περισσότερο από τέσσερις ώρες.

Επειδή οι Δημοκρατικοί ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, το κόμμα έχει περισσότερα μέλη σε κάθε επιτροπή.

Οι Δημοκρατικοί δήλωσαν αργότερα ότι οι πληροφορίες που εξέτασαν δείχνουν ότι η IRS δεν έλεγξε τον Τραμπ για τα έτη 2017 έως 2019.

«Ο αμερικανικός λαός έχει δικαίωμα να γνωρίζει για αυτή την ανησυχητική κατάσταση μη συμμόρφωσης με τον υποχρεωτικό προεδρικό έλεγχο. Αλλά δεν μπορούν να πιστέψουν τον λόγο μας. Πρέπει να δουν οι ίδιοι τις φορολογικές δηλώσεις και να βγάλουν το δικό τους συμπέρασμα, και γι’ αυτό ήταν τόσο σημαντικό για εμάς να πάρουμε την ψηφοφορία που πήραμε», δήλωσε η βουλευτής Τζούντι Τσου (D-Calif.), μέλος της επιτροπής, σε συνέντευξη Τύπου μετά την ψηφοφορία.

Μαζί με την έκθεση θα δοθεί στη δημοσιότητα υποστηρικτικό υλικό, σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Νιλ (D-Mass.), πρόεδρο της επιτροπής. Αυτό θα περιλαμβάνει νομοθεσία που θα μεταρρυθμίσει το πρόγραμμα προεδρικού ελέγχου, δήλωσε μετά στους δημοσιογράφους ο βουλευτής Νταν Κίλντι (D-Mich.). Ο Νιλ δήλωσε ότι ευαίσθητες πληροφορίες όπως οι αριθμοί κοινωνικής ασφάλισης θα διαγραφούν.

Η επιτροπή έλαβε τις δηλώσεις τον Νοέμβριο, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε να μην συνεχίσει να εμποδίζει την IRS να διαβιβάζει τα έγγραφα. Οι δηλώσεις αφορούν τα φορολογικά έτη 2015 έως 2020. Ο Τραμπ ήταν στην εξουσία από το 2017 έως το 2021.

Ο Τραμπ είχε παροτρύνει τα δικαστήρια τριών βαθμίδων να παρέμβουν, προειδοποιώντας ότι οι Δημοκρατικοί θα έδιναν στη δημοσιότητα τις φορολογικές δηλώσεις εάν ήταν σε θέση να τις αποκτήσουν, αλλά τα δικαστήρια έκριναν ότι ο Νιλ έχει διατυπώσει έναν νόμιμο νομοθετικό σκοπό -αναλύοντας πιθανές αλλαγές στο πρόγραμμα προεδρικού ελέγχου της IRS- για να θέλει τα έγγραφα, παρόλο που οι δικαστές αναγνώρισαν ότι οι Δημοκρατικοί θα μπορούσαν να δημοσιοποιήσουν τις πληροφορίες. Ο Νιλ, ο οποίος δεν ζήτησε τις φορολογικές δηλώσεις κανενός άλλου προέδρου, δήλωσε ότι οι πληροφορίες που έλαβε η επιτροπή έδειξαν ότι η IRS δεν έλεγξε τον Τραμπ για τα έτη 2017 έως 2019.

Ο ομοσπονδιακός νόμος ορίζει ότι οι φορολογικές δηλώσεις είναι εμπιστευτικές, αλλά οι εξαιρέσεις περιλαμβάνουν γραπτό αίτημα από τον πρόεδρο της επιτροπής Ways and Means (Μέσων και Πόρων) της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο νόμος ορίζει επίσης ότι κάθε φορολογική πληροφορία που «μπορεί να συσχετιστεί ή με άλλο τρόπο να ταυτοποιήσει, άμεσα ή έμμεσα, έναν συγκεκριμένο φορολογούμενο παρέχεται στην εν λόγω επιτροπή μόνο όταν συνεδριάζει σε κλειστή εκτελεστική συνεδρίαση, εκτός εάν ο εν λόγω φορολογούμενος συναινεί εγγράφως στην αποκάλυψη αυτή».

Ο Νιλ δήλωσε στο βήμα της Βουλής των Αντιπροσώπων το 2017 ότι οι Δημοκρατικοί σκόπευαν να δημοσιοποιήσουν τις φορολογικές δηλώσεις του Τραμπ. Τον υποστήριξε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι (D-Calif.). Ο Νιλ το 2021 δήλωσε: «Υπήρξαν ισχυρισμοί ότι ο πραγματικός και μοναδικός σκοπός της έρευνας της Επιτροπής εδώ είναι να αποκαλύψει τις φορολογικές δηλώσεις του πρώην Προέδρου Τραμπ. Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι λανθασμένοι».

Ο βουλευτής Ρίτσαρντ Νιλ και ο βουλευτής Κέβιν Μπρέιντι κατά τη διάρκεια συνάντησης στην Ουάσιγκτον στις 20 Δεκεμβρίου 2022. (Drew Angerer/Getty Images)

 

Ο Τραμπ αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει τις φορολογικές του δηλώσεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας για την προεδρία και να τις δημοσιοποιήσει μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

«Δεν μπορείς να μάθεις πολλά από τις φορολογικές δηλώσεις, αλλά είναι παράνομο να τις δημοσιεύσεις αν δεν είναι δικές σου!», έγραψε πρόσφατα ο Τραμπ στον ιστότοπό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, Truth Social.

Η μη εξουσιοδοτημένη αποκάλυψη φορολογικών πληροφοριών μπορεί να οδηγήσει γενικά ένα άτομο σε ποινή φυλάκισης έως και πέντε ετών. Ο νόμος, ωστόσο, ισχύει μόνο για τα άτομα που δεν αποκτούν τις πληροφορίες μέσω εξαιρέσεων, όπως η εξαίρεση για την Επιτροπή Μέσων και Πόρων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο αντιπρόσωπος Κέβιν Μπρέιντι (R-Texas), ο κορυφαίος Ρεπουμπλικάνος στην επιτροπή, προειδοποίησε πριν από την ψηφοφορία ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Μέσων και Πόρων της Βουλής των Αντιπροσώπων και η Επιτροπή Οικονομικών της Γερουσίας, λόγω της μη παρέμβασης του Ανώτατου Δικαστηρίου, «θα έχουν σχεδόν απεριόριστη εξουσία να στοχεύουν και να δημοσιοποιούν τις φορολογικές δηλώσεις ιδιωτών».

«Και όχι μόνο ιδιωτών», δήλωσε στους δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον. «Πολιτικούς εχθρούς, επιχειρηματίες και ηγέτες εργατικών οργανώσεων ή ακόμη και τις δηλώσεις των ίδιων των δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου. Κανένα κόμμα στο Κογκρέσο δεν πρέπει να έχει αυτή την εξουσία. Κανένα άτομο στο Κογκρέσο δεν θα έπρεπε να έχει αυτή την εξουσία».

Άλλοι Ρεπουμπλικάνοι επέκριναν την επικείμενη αποδέσμευση μετά την ψηφοφορία.

«Η αποψινή κομματική απόφαση των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Μέσων και Πόρων της Βουλής των Αντιπροσώπων να δώσουν στη δημοσιότητα τις ιδιωτικές φορολογικές δηλώσεις του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είναι πρωτοφανής. Δείχνει πόσο μακριά θα φτάσουν για να χρησιμοποιήσουν ως όπλο τη γραφειοκρατία εναντίον του αμερικανικού λαού», ανέφερε σε δήλωσή της η βουλευτής Κλώντια Τένεϊ (R-N.Y.).

Οι Δημοκρατικοί, πάντως, υποστήριξαν την κίνηση αυτή.

«Κάθε πρόεδρος έχει δώσει στη δημοσιότητα τις φορολογικές του δηλώσεις, εκτός από έναν: τον Ντόναλντ Τραμπ. Σύντομα θα μάθουμε τι κρύβει και γιατί δεν τις μοιράζεται με τον αμερικανικό λαό», ανέφερε σε δήλωσή του ο βουλευτής Τζέρολντ Νάντλερ (D-N.Y.).

Συνοδευόμενοι από αστυνομικό της Αστυνομίας του Καπιτωλίου, μέλη του προσωπικού μεταφέρουν κιβώτια με έγγραφα από την αίθουσα ακρόασης στο γραφείο της Επιτροπής Τρόπων και Μέσων της Βουλής των Αντιπροσώπων μετά από επιχειρησιακή συνεδρίαση της επιτροπής στο Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον στις 20 Δεκεμβρίου 2022. (Drew Angerer/Getty Images)

Δημοσιοποίηση της απομαγνητοφώνησης

Ο Νιλ άνοιξε την ακρόαση και σχεδόν αμέσως προχώρησε στην είσοδο σε εκτελεστική συνεδρίαση, ή αλλιώς σε ιδιωτική συνάντηση.

Ο Νιλ δήλωσε ότι το έκανε λόγω «της εμπιστευτικής φύσης του θέματος», αναφερόμενος στον ομοσπονδιακό νόμο που αφορά τον χειρισμό των φορολογικών δηλώσεων.

Στη συνέχεια, ο Μπρέιντι ζήτησε ομόφωνη συναίνεση για να δημοσιοποιηθεί το πρακτικό των όσων συζητήθηκαν στην κλειστή ακρόαση, για λόγους διαφάνειας.

Ο Νιλ δήλωσε ότι οι Δημοκρατικοί ήταν «σε ευρεία συμφωνία» με το αίτημα και ζήτησε ψηφοφορία.

Κανένα μέλος δεν αντιτάχθηκε στο αίτημα του Μπρέιντι.

Δεν είναι σαφές πότε θα δοθεί στη δημοσιότητα η απομαγνητοφώνηση.

Στη συνέχεια, τα μέλη ψήφισαν να μεταφερθεί η ακρόαση κεκλεισμένων των θυρών. Οι Δημοκρατικοί ψήφισαν υπέρ, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι ψήφισαν κατά.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε