Πέμπτη, 07 Δεκ, 2023
Μια πινακίδα έξω από τα κεντρικά γραφεία της Κοινότητας για την Παγκόσμια Διατραπεζική Οικονομική Επικοινωνία ή SWIFT, στο Terhulpen, κοντά στις Βρυξέλλες, στο Βέλγιο, στις 25 Φεβρουαρίου 2022. (James Arthur Gekiere/Belga Mag/AFP μέσω Getty Images)

ΗΠΑ και δυτικοί σύμμαχοι θα αφαιρέσουν συγκεκριμένες ρωσικές τράπεζες από το SWIFT

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλοι δυτικοί σύμμαχοι ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι θα αποκόψουν ορισμένες ρωσικές τράπεζες από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT και θα θέσουν περιορισμούς στη Ρωσική Κεντρική Τράπεζα, ως αντίποινα για την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Χιλιάδες τράπεζες καθώς και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν το σύστημα SWIFT για τον διακανονισμό διασυνοριακών πληρωμών. Το SWIFT, (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication), χρησιμοποιείται από περισσότερα από 11.000 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε περισσότερες από 200 χώρες και θεωρείται ζωτικής σημασίας για τη χρηματοδότηση του διεθνούς εμπορίου.

Σε κοινή δήλωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ, καθώς και η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς, «δεσμεύονται να διασφαλίσουν ότι επιλεγμένες ρωσικές τράπεζες θα αφαιρεθούν από το SWIFT».

«Αυτό θα διασφαλίσει ότι αυτές οι τράπεζες θα αποσυνδεθούν από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και θα βλάψει την ικανότητά τους να λειτουργούν σε παγκόσμιο επίπεδο».

Δεσμεύονται επίσης «να επιβάλουν περιοριστικά μέτρα που θα εμποδίσουν τη Ρωσική Κεντρική Τράπεζα να αναπτύξει τα διεθνή της αποθέματα με τρόπους που υπονομεύουν τον αντίκτυπο των κυρώσεων μας».

Ο αποκλεισμός των τραπεζών από το κύριο διεθνές δίκτυο πληρωμών στον κόσμο «δεν καθιστά αδύνατες τις συναλλαγές», αλλά θα τις κάνει «πολύ πιο δύσκολες», δήλωσε στο Reuters ο Paul Marquardt, δικηγόρος της διεθνούς δικηγορικής εταιρείας Davis Polk. «Τις καθιστά πολύ πιο δύσκολες – η απομάκρυνση από το SWIFT θα αυξήσει σημαντικά το κόστος συναλλαγών», είπε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι θα περιορίσουν επίσης την παροχή ιθαγένειας που επιτρέπει στους Ρώσους που συνδέονται με τη ρωσική κυβέρνηση να γίνουν πολίτες των χωρών τους, για να τους αποκλείσουν την πρόσβαση στα χρηματοοικονομικά συστήματα των χωρών.

Επιπλέον, η ομάδα θα ξεκινήσει μια «διατλαντική ομάδα εργασίας» για να διασφαλίσει ότι όλες οι οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβάλει κατά της Ρωσίας εφαρμόζονται αποτελεσματικά, συμπεριλαμβανομένου του εντοπισμού και της δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων ατόμων και οντοτήτων που υπόκεινται σε κυρώσεις εντός της δικαιοδοσίας των συμμάχων.

«Τέλος, θα ενισχύσουμε ή θα συντονιστούμε ενάντια στην παραπληροφόρηση και άλλες μορφές υβριδικού πολέμου».

Τα μέτρα θα εφαρμοστούν τις επόμενες ημέρες, ανέφεραν τα έθνη σε κοινή δήλωση, και υποσχέθηκαν επίσης ότι θα ακολουθήσουν περαιτέρω ενέργειες.

Η τελευταία επίθεση ήρθε αφότου το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι στόχευε «τη βασική υποδομή του ρωσικού χρηματοπιστωτικού συστήματος», που περιλαμβάνει τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας: την Sberbank και την VTB που υποστηρίζεται από το κράτος.

Το Υπουργείο Οικονομικών μπλόκαρε επίσης τρία άλλα μεγάλα ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα: την Otkritie, τη Novikombank και τη Sovcombank, καθώς και την ρωσική ελίτ συμπεριλαμβανομένων των οικογενειών κοντά στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και ορισμένα ανώτερα στελέχη σε κρατικές τράπεζες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την Παρασκευή κυρώσεις σε βάρος του Πούτιν και του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, καθώς και άλλων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας. Η ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς ανακοίνωσαν επίσης παρόμοιες κυρώσεις.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε