Δευτέρα, 29 Απρ, 2024
Ένα αεροσκάφος Typhoon της RAF απογειώνεται για να συμμετάσχει στον συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ από την RAF Akrotiri για τη διεξαγωγή αεροπορικών επιδρομών εναντίον στρατιωτικών στόχων στην Υεμένη, με στόχο την υποστηριζόμενη από το Ιράν πολιτοφυλακή των Χούθι που έχει βάλει στο στόχαστρο τη διεθνή ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα, στην Κύπρο, σε αυτή τη φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 12 Ιανουαρίου 2024. (UK MOD/Handout via Reuters)

ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο εξαπολύουν επιθέσεις κατά των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούθι στην Υεμένη

«Πρόκειται για μια σημαντική κίνηση», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου πραγματοποίησαν την Πέμπτη αεροπορικές επιδρομές εναντίον των υποστηριζόμενων από το Ιράν ανταρτών Χούθι στην Υεμένη, με την υποστήριξη της Αυστραλίας, του Καναδά, της Ολλανδίας και του Μπαχρέιν.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι διέταξε τις επιδρομές ως απάντηση σε μια σειρά πρωτοφανών και κλιμακούμενων επιθέσεων των ανταρτών Χούθι εναντίον αμερικανικών και διεθνών θαλάσσιων σκαφών στην Ερυθρά Θάλασσα, μια από τις πιο κρίσιμες υδάτινες οδούς στον κόσμο για την εμπορική ναυτιλία.

Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι οι επιθέσεις στόχευαν ειδικά τις δυνατότητες των πυραύλων, των ραντάρ και των UAV των Χούθι για να διαταράξουν και να υποβαθμίσουν την ικανότητά τους να απειλούν το παγκόσμιο εμπόριο και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στη θαλάσσια οδό.

«Ήταν μια σημαντική ενέργεια», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι πραγματοποιήθηκε με κάθε πρόθεση και προσδοκία να μειωθεί σημαντικά η ικανότητα των Χούθι να εξαπολύουν τους τύπους επιθέσεων που έχουν πραγματοποιήσει τις τελευταίες εβδομάδες.

Τα πλήγματα των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου σε εγκαταστάσεις που ελέγχονται από τους Χούθι στην Υεμένη έλαβαν «μη επιχειρησιακή υποστήριξη» από την Αυστραλία, τον Καναδά, την Ολλανδία και το Μπαχρέιν, σύμφωνα με ανώτερο στρατιωτικό αξιωματικό, ο οποίος δήλωσε ότι τα πλήγματα δεν είχαν στόχο αμάχους στην Υεμένη.

«Μπορώ να σας επαναλάβω ότι οι στόχοι αυτοί επιλέχθηκαν πολύ συγκεκριμένα για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου παράπλευρων ζημιών. Δεν στοχεύσαμε σε καμία περίπτωση σε κέντρα άμαχου πληθυσμού. Κυνηγούσαμε πολύ συγκεκριμένες λειτουργίες και πολύ συγκεκριμένες τοποθεσίες με πυρομαχικά ακριβείας», δήλωσε ο ανώτερος στρατιωτικός αξιωματικός.

Οι επιθέσεις των ανταρτών Χούθι, οι οποίες ξεκίνησαν στα μέσα Νοεμβρίου, έχουν επηρεάσει τη διεθνή εμπορική ναυτιλία περισσότερων από 50 χωρών και κλιμακώθηκαν τις τελευταίες ημέρες με άμεσες στοχεύσεις εναντίον αμερικανικών πλοίων.

Στις 9 Ιανουαρίου, αμερικανικά πλοία δέχθηκαν άμεση επίθεση στη μεγαλύτερη επίθεση των Χούθι μέχρι σήμερα, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 20 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πολλαπλοί πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν σε πολλαπλές ομοβροντίες απευθείας εναντίον αμερικανικών πλοίων.

Η επίθεση αυτή αποκρούστηκε από τις ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου στο πλαίσιο της Επιχείρησης Prosperity Guardian, ενός συνασπισμού άνω των 20 εθνών που έχει δεσμευτεί να υπερασπιστεί τη διεθνή ναυτιλία και να αποτρέψει την επιθετικότητα των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Αν δεν υπήρχε αυτή η αμυντική αποστολή, δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι θα είχαν πληγεί πλοία, ίσως και να είχαν βυθιστεί, συμπεριλαμβανομένου, σε μία περίπτωση, ενός εμπορικού πλοίου γεμάτου καύσιμα αεροσκαφών», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε ότι η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας στις επιθέσεις των Χούθι ήταν «ενιαία και αποφασιστική».

Περισσότερα από 40 έθνη ένωσαν τις δυνάμεις τους για να καταδικάσουν τις απειλές των Χούθι και 13 σύμμαχοι και εταίροι εξέδωσαν προειδοποίηση στις 3 Ιανουαρίου, περιγράφοντας τις συνέπειες σε περίπτωση που δεν σταματήσουν οι επιθέσεις.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ψήφισμα στις 10 Ιανουαρίου, με το οποίο ζητούσε τον τερματισμό των επιθέσεων των Χούθι σε εμπορικά και εμπορικά πλοία. Λίγες ώρες αργότερα, ο ηγέτης των Χούθι υποσχέθηκε να εντείνει τις επιθέσεις τους εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, το Μπαμπ Ελ-Μαντάμπ και τον Κόλπο του Άντεν.

«Τα αντίποινα σε οποιοδήποτε αμερικανικό χτύπημα δεν θα είναι μόνο στο επίπεδο της τρέχουσας επιχείρησης, η οποία περιελάμβανε περισσότερα από 24 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πολλαπλούς πυραύλους, αλλά θα είναι μεγαλύτερα», δήλωσε την Πέμπτη ο Αμπντούλ Μαλίκ Αλ Χούτι.

Μετά την επίθεση της 9ης Ιανουαρίου, ο πρόεδρος Μπάιντεν συγκάλεσε συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και έδωσε εντολή στον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν να πραγματοποιήσει τις επιθέσεις. Η δράση εγκρίθηκε από χώρες που προσχώρησαν στην προειδοποιητική δήλωση της 3ης Ιανουαρίου, συμπεριλαμβανομένης της Δανίας, της Γερμανίας, της Νέας Ζηλανδίας και της Δημοκρατίας της Κορέας, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης.

Επιπτώσεις στο παγκόσμιο εμπόριο

Τις τελευταίες εβδομάδες, η αύξηση των επιθέσεων εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα αποτελεί σημαντική και άμεση απειλή για το παγκόσμιο εμπόριο. Παρά τους μεγαλύτερους χρόνους απόπλου, οι ναυλωτές έχουν αναγκαστεί να αποφεύγουν την Ερυθρά Θάλασσα.

Ο πρόεδρος δήλωσε την Πέμπτη ότι περισσότερα από 2.000 πλοία έχουν αλλάξει πορεία.

Κάθε χρόνο, περίπου 19.000 πλοία ταξιδεύουν μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Από την ολοκλήρωσή της το 1869, η υδάτινη οδός έχει χρησιμεύσει ως ένας από τους σημαντικότερους διεθνείς διαύλους, συνδέοντας την Ασία με την Ευρώπη.

Η Ερυθρά Θάλασσα είναι το μοναδικό νότιο σημείο εισόδου της Διώρυγας του Σουέζ.

Πολλοί πιστεύουν ότι οι ενέργειες των ανταρτών Χούθι για τη διακοπή των διεθνών ναυτιλιακών οδών δεν αποτελούν απλώς μια πράξη πολέμου, αλλά και μια επίθεση στην παγκόσμια οικονομία.

Ο ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής διοίκησης απέρριψε τον ισχυρισμό των Χούθι ότι οι επιθέσεις τους αποτελούν απάντηση στη συνεχιζόμενη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς και ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για τη διακοπή του παγκόσμιου εμπορίου.

«Πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά το παγκόσμιο εμπόριο, την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και τις απειλές κατά των εμπορικών πλοίων και των διεθνών πλωτών οδών», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης.

«Οι Χούθι ισχυρίζονται ότι οι επιθέσεις τους εναντίον στρατιωτικών και πολιτικών πλοίων συνδέονται κατά κάποιο τρόπο με τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Γάζα. Αυτό είναι εντελώς αβάσιμο και παράνομο … Πυροβολούν αδιακρίτως εναντίον πλοίων με διεθνείς διασυνδέσεις».

Η διακοπή της διέλευσης από την Ερυθρά Θάλασσα θα απαιτούσε μεγαλύτερες διαδρομές γύρω από την Αφρική, κυρίως μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας. Για να αποφύγουν τις επιθέσεις, ορισμένες από τις κορυφαίες πετρελαϊκές και ναυτιλιακές εταιρείες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των Maersk, Hapag-Lloyd, MSC και της μεγάλης πετρελαϊκής εταιρείας BP, έχουν ανακοινώσει σχέδια να παρακάμψουν τη διαδρομή της Ερυθράς Θάλασσας.

Σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων της αγοράς ενέργειας Vortexa, τα δρομολόγια από την Ινδία προς τη βόρεια Ευρώπη, για παράδειγμα, θα διαρκούν πλέον 38 ημέρες αντί για 24 ημέρες, δηλαδή αύξηση 58%, και η ναυσιπλοΐα από τη διαδρομή από τη Μεσόγειο προς τη Νοτιοανατολική Ασία θα διαρκεί 40 ημέρες αντί για 23 ημέρες, δηλαδή αύξηση περίπου 74%.

Τα πρόσθετα χιλιόμετρα θα έχουν ως αποτέλεσμα υψηλότερο κόστος μεταφοράς και ασφάλισης, καθώς και καθυστερήσεις στη ναυτιλία και συμφόρηση στα λιμάνια.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε